Gramfärgning av bakterier

För att bestämma om en bakterie är grampositiv (G+) eller gramnegativ (G-) brukar man göra en gramfärgning. G+ bakterier har en tjock cellvägg som består av peptidoglykan medans G- har en tunnare cellvägg samt ett yttermembran. G+ bakterier kan därmed behålla den kristallvioletta färgen trots avfärgning, där de gramnegativa bakterierna avfärgas. G- kan istället färgas rosaröda med safranin. Gramfärgning är ett viktigt steg i karaktäriseringen av en bakterieart. 

Exempel på bakteriearter som kan användas: 

Bacillus subtilis 

Escherichia coli K12 

Lactobacillus acidophilus 

Micrococcus luteus 

Bakterierna kan färgas var för sig, men också en grampositiv och en gramnegativ tillsammans. Kom ihåg att det bara behövs en mycket liten mängd bakterier för att kunna se i mikroskop. Det kan också vara roligt att göra en gramfärgning med t ex. yoghurt, skrap från tungan, surdeg, produkter med aktiv bakteriekultur (t ex. Proviva) etc. På bilden visas en gramfärgning av E.coli (röd) blandat med lite yoghurt. 

För att bara kunna se bakterierna, utan att bestämma gramtillhörighet, räcker det med att göra färgning med kristallviolett eller metylenblått. 

Tips: Testa att fotografera mikroskopbilden genom det ena okularet i mikroskopet! 

Gör så här: 

1. Tvätta ett objektsglas och torka. Lägg en droppe 0.9% NaCl på objektsglaset. Ta en liten mängd bakterier från en koloni med en tandpetare och blanda med natriumkloriden så det bildas en jämn bakteriesuspension. Sprid ut suspensionen så den täcker en yta av 1-2 cm2

2. Låt bakterierna torka in på objektsglaset långsamt genom att hålla glaset över en gaslåga (bakteriesidan uppåt). Vattnet ska inte börja koka, så håll glaset en bra bit ifrån lågan. 

3. Fixera sedan cellerna genom att föra objektsglaset snabbt genom lågan 4-5 gånger. Alternativt kan provet torkas några minuter i 110°C. 

4. Droppa kristallviolett över de torkade bakterierna och vänta i 1 min. Häll av färgen och doppa sedan provet i en bägare med kallt vatten. Spola vatten försiktigt mot ena kanten av bägaren tills det inte längre löses ut någon mer färg. Var noga med att inte spola vatten direkt på provet. 

5. Droppa Lugols lösning över bakterierna och vänta i 1 min. Skölj på samma sätt som i steg 4. 

6. Luta objektsglaset snett över en bägare och droppa över avfärgningslösning tills ingen mer färg löses ut. 

7. Skölj objektsglaset försiktigt som i steg 4. 

8. Torka provet lätt med kanten på ett mjukt papper. Akta så inte bakterierna torkas bort. 

9. Titta i mikroskop. Grampositiva celler är färgade blå, gramnegativa är färglösa. 

10. För att göra skillnaden tydligare, droppa safranin över provet och vänta i 45 sek. Skölj provet som tidigare och torka. 

11. Titta i mikroskop. Grampositiva celler är blåvioletta, gramnegativa är röda. 


Contact

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work +46 8 534 818 00
Executive Editor: Olov Amelin

Main sponsors

Today at the Museum

Opening hours

11:0017:00

Tours

Events

No events today.

Daily Special

Today's lunch is served weekdays when the Museum is open.