Ur bloggen

Karl von Frisch och bidansens språk

Om somrarna söker jag mig gärna till en trädgård med två höga lindar. Där kan det under soliga dagar i juli höras en ihållande brummande ton, som av en naturens egen orgel. Orgeln är i själva verket en kör av tusentals bin, humlor andra insekter på besök i de blommande lindarna. Var kommer alla dessa insekter ifrån? frågar jag mig inte så sällan. Och hur hittar de hit?

När det gäller honungsbin har den sista frågan besvarats ganska utförligt. Detta mycket tack vare Karl von Frisch (1886-1982), som för lite drygt hundra år sedan började gå till botten med hur bin beter sig.

Publicerad 27 mar. Kommentarer

March artefact – an early graph

Physics Laureate David Thouless donated an early handplotted graph to the Nobel Museum. This was the first experimental data showing that the Kosterlitz-Thouless transitions – until then only predicted in theory – worked.

Publicerad 3 mar. Kommentarer

Nobelpris och miljö

Miljö och hållbar utveckling går hand i hand. Människan har skapat många problem med till exempel användningen av fossil energi, men vi har också förmågan att lösa dessa problem.

Ibland glömmer vi bort hur mycket mer miljömedvetna vi är idag än när miljörörelsen först uppstod vid 1900-talets mitt. Forskare har både hittat lösningar och arbetat med skapa medvetenhet hos allmänhet och politiker om problem. 

Mario Molina, Paul Crutzen och Sherwood Rowland fick Nobelpriset i kemi 1995 för sina beskrivningar av hur ozon skapas och bryts ner.

Publicerad 27 feb. Kommentarer

Science Café – Om iskristaller

Så här skriver Thomas Kuhn från Luleå Tekniska Universitet om sin forskning om ispartiklar i atmosfären, små kristaller i moln så som stora snöflingor, och deras effekter

Publicerad 23 feb. Kommentarer

Arkiv

Etiketter

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

11:0017:00

Visningar

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.