En utställning tar form

Nu rullar arbetet på för fullt med Nobel Creations – The Nobel Prize 2016 som ska visas på Tom Tits Experiment från 9 december.

Det är mycket som ska falla på plats när en utställning produceras. I den här produktionen är 70 studenter involverade, fyra skolor, ett museum, och ett Science Center. Det är många parter som tillsammans ska visa en helhet.

Just nu arbetar studenterna flitigt med att bli klara till invigningen. Handarbetets Vänners Skola hade studentpresentation av sina textila bidrag 11/11, och den här veckan tas pressbilder på de färdiga objekten av studenter från Fotoskolan STHLM. Flera av studenterna från Kungliga Musikhögskolan spelar in sina tolkningar i studion, och Fotoskolans studenter är mitt uppe i att fotografera sina tolkningar och bildbehandla dem. Alla studenter är i slutfasen förutom modestudenterna på Beckmans. De startade sin kurs i måndags och är mitt uppe i sitt koncept- och idéarbete.

Arbetet pågår på Fotoskolan STHLM. Foto: Alma Bengtsson

I projektet ingår att studenterna själva skriver skylttexter till sina tolkningar. Flertalet texter är klara och ska snart formges till läsbara skyltar. Jag som läsare blir genast intresserad och vill se hur tolkningen ser ut. Thilde Dehlsen Wersäll och Åsa Glifberg (Fotoskolan STHLM) tolkar årets fysiologi och medicinpris. De skriver bland annat:

”Tanken med vårt verk är att visualisera autofagi. Autofagi som på grekiska betyder självätande. Utifrån detta har vi valt en bild där man ser på en människa som är på väg att svälja sitt öra. Vi har valt att tona ner örat i dova färger som ska dra kopplingar till nedbrytning i kontrast till läpparna som går en levande hudton.”

Som projektledare är det spännande att följa alla studenters arbete. I år är det 36 olika tolkningar och ett ljudlandskap som ska produceras av 70 studenter. Individer som alla har sina egna visioner, idéer, förväntningar och kreativa förmågor. Det är givande, inspirerande och smittar av sig på alla involverade.

Om lite drygt tre veckor öppnas portarna på Tom Tits, och då är förhoppningen att det även ska smitta av sig på alla besökare.

Jeanette Peterberg, projektledare för Nobel Creations

Arkiv

Etiketter

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

Stängt

Visningar

No tours today.

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.