Science Café – Om iskristaller

Väder- och klimatmodeller är komplexa, liksom dem underliggande processerna i atmosfären. Vi behöver bra kunskap om dem. Särskilt viktiga är moln, och bland dem olika typer av moln är det speciellt ismoln, moln med små ispartiklar, där en ökad förståelse är viktig.

Sådana moln finns ofta på höga höjder och solljus som inträffar på dem reflekteras delvis, så att mindre energi från solen kommer längre ner. Det gör att ismoln har en lokalt nedkylande effekt på allt vad som ligger under dem. Samtidigt kan ismoln också ha en värmande effekt för att dem förhindra att värmestrålning från jorden gå ut ohindrad, alltså har dem en växthusliknande effekt. Om nettoeffekten av ismoln är värmande eller kylande är såklart viktig för klimatmodeller, men det beror på många egenskaper av ismoln och deras ispartiklar.

Med satelliters hjälp kan vi mäta ismoln dygnet rund och skapa databas som kan användas i klimatmodeller eller jämföras med dem. Dock kan satellitinstrument inte mäta alla egenskaper av ismoln som vi skulle behöva. Och för att mäta från satellit, till exempel mängden av is i en moln behöver man kunskap om dem andra egenskaper av moln och deras ispartiklar. Denna kunskap är svårt att få annars än genom att mäta direkt på plats, eller in situ. Och det kan man göra med flygplan eller ballong som flyger genom moln.

Jag har i min forskning valt att göra mätningar med en ballonginstrument som tar bilder av ispartiklar. Bilderna visar en stor variation i form och storlek, så som man ser den också bland snökristaller. Eftersom jag arbetar i Kiruna kan jag också observera just snö under en lång period varje år. De olika formerna är inte bara viktiga för forskningen men är också vackra och fascinerande och spelar en roll i vissa optiska fenomen som halo eller solpelare.

Arkiv

Etiketter

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.