Nobelmuseet gästar

Förutom den verksamhet som Nobelmuseet har i huset och på resande utställningar deltar vi ofta i föreläsningar och program i tillsammans med andra eller i andras regi. Härunder kan du hitta information om var vi kan hittas.


Folkuniversitetet

Programmet ges av Folkuniversitetet i Stockholm. Anmälan görs på Folkuniversitet.

2/3 kl 18.00: Bob Dylan – Från musikikon till Nobelpristagare 

Laura Aronovici från Nobelmuseet berättar om poeten och låtskrivaren Bob Dylans liv, arbete, inspiration och väg till Nobelpriset. 

23/3 kl 18.00: Patrick Modiano – En vandring genom Paris

Minne, glömska, identitet och skuld är återkommande teman i Patrick Modianos litteratur. Ann-Kristine Werme från Nobelmuseet berättar om pristagarens, liv, arbete och väg till Nobelpriset.

27/4 kl 18.00: Nobelfestligheter från 1901 till idag

Anders Gerhardsson från Nobelmuseet berättar om hur Nobelpriset delats ut och firats genom tiderna. Från första prisutdelningen på Musikaliska akademin 1901 till dagens pompa och ståt i konserthuset. Vad har förändrats och vad är sig likt?


Cinemateket

I samarbete med Cinemateket lyfter vi fram filmer efter verk skrivna av Nobelpristagare i litteratur, med det gemensamma temat familjeband. Det finns sunda, goda men också sjuka och destruktiva. Vad gör dem så speciella? Innan varje visning blir det samtal om litteratur, film och familjeband. Samtliga modereras av Jonas Mosskin, psykolog och frilansskribent, vars filmklubb Psykologer tittar på film firar tioårsjubileum i år.

15/2 kl 18.00: The Feast of the Goat

I Nobelpristagarens Mario Vargas Llosas roman Bockfesten, filmatiserad av författarens kusin Luis Llosa, återvänder Urania Cabral hem till Santo Domingo och minnena av sitt förhållande med den dominikanska diktatorn Rafael Trujillo.

Före visningen samtalar Jonas Mosskin med Laura Aronovici, litteraturansvarig på Nobelmuseet, och Tora Berg, programredaktör på Cinemateket.

1/3 kl 18.00: Gräset sjunger

Rasmotsättningar, klasskillnader, makt, äktenskapliga relationer och kvinnlig frigörelse i Doris Lessings debutroman som utspelar sig i koloniala Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe) i slutet av 1940-talet. Här skärskådas ett olyckligt äktenskap mellan en man och kvinna som försöker försörja sig som lantbrukare.

Före visningen samtalar Jonas Mosskin med Ebba Holmberg, litteraturansvarig på Nobelmuseet, och Sebastian Lindvall, programredaktör på Cinemateket.

22/3 kl 18.00: Buddenbrooks – en familjs ära och förfall

Thomas Manns genombrottsroman har översatts till svenska sex gånger och räknas idag till en av de stora klassikerna. Där skildras en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Historien utspelar sig i Lübeck, den gamla hansestaden, som här lever upp med sin hamn, sina gator, torg och idylliska omgivningar. Vi visar den svenska biografversionen.

Före visningen samtalar Jonas Mosskin med Ann-Kristine Werme, Nobelmuseet, och Danial Brännström, Cinematekschef.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.