Alejandra Cecilia Vásquez Moreno

Namn: Alejandra Cecilia Vásquez Moreno

Ålder: 43 år

Titel: Teknisk doktor i Livsmedelshygien

Uppväxt i: Villa Alemana, Chile och Malmö

Bor: Råå, söder om Helsingborg

Familj: gift med Tobias och har två döttrar på 9 och 15 år. Plus familjen i Malmö som består av föräldrar och bröder.

Husdjur: honungsbin

Intressen: Dansa, umgås med familj och vänner, matlagning med hälsa i fokus, snowbording, dykning, friluftsliv och träning som långdistanslöpning och cykling.

Gör jag helst på fritiden: Umgås med familjen, syr, håller mig i form, lagar god mat.

Musik jag gillar: älskar musik och att dansa, riktig fan av elektronisk musik och åker gärna till Ibiza, Berlin eller Barcelona för elektroniska festivaler. Men lyssnar även på indiepop, svensk hip hop, reggeton, mm.

Sportar helst med: löparskor, cykel, snowboard.

Favoritmat: Chilensk mat ”Locos con papas mayo”, alltså havsdjur med hemmagjord potatissallad och aioli. Älskar fisk och havsdjur.

Avskyr: Lakrits och att bli illabehandlad pga. sin etnicitet eller kön.

Vad jag ville bli när jag var liten: som barn ville jag bli klädesdesigner, friidrottare eller dansare, och senare som tonåring tandläkare. Jag sökte både till lärarlinjen och biomedicinsk analytiker på högskolan. Men kom inte in på lärarlinjen.

Idag forskar jag om: Nyttiga bakterier som alternativ till antibiotika.

Därför blev jag forskare: Jag blev förälskad i mikrobiologin när jag studerade och förstod då att det var detta jag ville göra. Nyfikenheten att veta mer inom ämnet och kunna lösa problem gjorde att jag såg forskningen som ett sätt att bidra till människans utveckling.

Roligast med forskning: Att se sina tankar och idéer bli verklighet som ekar i vårt samhälle i form av nya lösningar och innovationer.

Jobbigast med forskning: Att ha den ständiga otryggheten med att söka projektpengar. Som forskare utan en universitetstjänst får man endast lön under förutsättning att man har projektpengar.

Råd/tips till dig som är nyfiken på forskning: Vill du forska så ta reda på vad en forskare verkligen gör, det är nämligen väldigt olika. Man måste vara beredd att satsa oerhört mycket för att komma någonstans för konkurrensen är kolossal. Forska endast om du har nyfikenheten och envisheten som behövs, detta kommer att ta dig väldigt långt.

Alejandra Vásquez är född 1974 i Valparaiso, Chile. Hon kom till Sverige som 13 åring när familjen flydde Chiles diktatur och gick klart grundskolan på Rosengård i Malmö. I och med att hon kom till Sverige så sent så hann hon aldrig ikapp med svenskan och engelskan och hon fick intensivt plugga dessa ämnen efter gymnasiet för att kunna söka till universiteten. Under tiden jobbade hon parallellt som elevassistent på två grundskolor på Rosengård. Hon har alltid varit engagerad och velat hjälpa till som förebild för barn med invandrarbakgrund samt har varit mentor och läxhjälpare.

Hon är i grunden Biomedicinsk analytiker och har fyllt på med extra kurser inom mikrobiologi och molekylärbiologi. Alejandra disputerade vid Lunds tekniska Högskola 2004 med en avhandling inom taxonomiska studier om mjölksyrabakterier framförallt laktobaciller. Efter en bitr. forskartjänst i Malmö och mammaledighet startade hon 2007 med Tobias en egen forskargrupp utifrån upptäckten de gjorde om de nyttiga mjölksyrabakterierna hos honungsbina. Samma år startade de även ett Biotech företag som har hand om de kommersiella rättigheterna till de nyupptäckta mjölksyrabakterierna.

Alejandra och Tobias arbetar tvärvetenskapligt och har också skapat många patent och innovationer utifrån sin upptäckt samt jobbar aktivt med den tredje uppgiften. Alltså att ta ut forskarresultat till vårt samhälle genom nya produkter, föredrag, kontakt med skolor, div. organisationer, etc. Vägen dit Alejandra är idag har inte varit lätt och är fortfarande en ständig kamp med projektpengar. Deras forskning anses kontroversiell och banbrytande för den ifrågasätter mycket om dagens sätt att hitta lösningar för inte bara binas bästa men även djurens och människans hälsa. Men Alejandra följer och arbetar efter mottot: det är endast döda fiskar som följer strömmen.

Forskarhjälpen 2017 – ett samarbete

Forskarhjälpen 2017 leds av Nobelmuseet i samarbete med Lunds universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.