Bi-jakten

Målet med Forskarhjälpen är att låta högstadieelever och deras lärare delta i ett riktigt forskningsprojekt. Man kan säga att de blir forskarnas förlängda armar ute på fältet, genom att samla in och undersöka material i närområdet.

Möjligheten att på så vis få in uppgifter från nästan hela Sverige ger undersökningen kraft. Samtidigt är det ett tillfälle för både elever och lärare att få inblick i livet som forskare.

I år handlar Forskarhjälpen om att undersöka hur Sveriges honungsbin mår. De spelar en avgörande roll för både naturen och oss människor – hela 70 procent av våra odlade livsmedel behöver pollineras av bin.

Men den senaste tiden har bina drabbats av olika sjukdomar, som orsakas av parasiter, sjukdomsalstrande bakterier, kvalster och mögelsvampar. Om bina försvinner kommer vi inte längre att kunna odla många av de växter vi lever på i dag. 

En möjlig förklaring till binas sjukdomar är att vi människor försvagar binas immunförsvar när vi skördar deras honung och ger dem sockerlösning i stället. I honungen finns nämligen bakteriedödande ämnen, som kommer från nyttiga mjölksyrabakterier som bor i binas honungsmagar. Detta har de två forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez upptäckt i sina studier av honungsbin.

Kanske är det så att bina förlorar sina nyttiga mjölksyrabakterier när vi inte låter dem behålla åtminstone lite av sin egen honung. Det är en av de frågor som Tobias Olofsson, Alejandra Vásquez och de andra forskarna som ingår i ”Honungsgruppen” vid Lunds universitet nu vill ha svar på.

Och det är här som Sveriges elever kommer in i bilden. Forskarhjälpen går i år ut på att samla in honungsbin från olika platser i landet och bland annat undersöka deras honungsmagar, för att kartlägga de mjölksyrabakterier som finns där.

Det är ett spännande och viktigt projekt, där eleverna lär sig mer om bin, ekologi och mikrobiologi. Förhoppningsvis leder det också fram till ett sätt att hjälpa bina.

Forskarhjälpen 2017 – ett samarbete

Forskarhjälpen 2017 leds av Nobelmuseet i samarbete med Lunds universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Ur bloggen

Forskarhjälpen

Länkar till sidor om bin

Lite länkar till sidor som handlar om bin!

Publicerad 9 maj. Kommentarer

Film om laborationen i Bi-jakten

Forskaren Tobias Olofsson visar och berättar om laborationen som eleverna i Bi-jakten skall utföra.

Publicerad 5 maj. Kommentarer

Forskarna i Bi-jakten presenterar sig

Forskarna i Bi-jakten Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson vid avdelningen för medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet presenterar sig själva med hjälp av en mobilfilm.

Publicerad 5 maj. Kommentarer

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.