Tobias Olofsson

Namn: Tobias Olofsson

Ålder: 44 år

Titel: Teknisk doktor i Livsmedelshygien

Uppväxt i: Lerberget som ligger i Höganäs kommun

Bor: På Råå, söder om Helsingborg

Familj: gift med Alejandra och har två döttrar på 9 och 15 år.

Husdjur: honungsbin

Intressen: sport: inlines, snowboard och dykning, naturintresserad, all sorts fiske och resor samt honungsbin.

Gör jag helst på fritiden: uppfinner saker, shopar, vandrar och fiskar i naturen, upptäcker nya platser, saftar och syltar och odlar växter.

Musik jag gillar: Fascinerad av det ständiga flödet av ny musik men annars Elektronisk, Hip-hop, Rapp och Metal.

Sportar helst med: Joggar tillsammans med Alejandra och åka långdistans med inlines.

Favoritmat: blodkorv med lingonsylt, stekta äpplen och rivna morötter.

Avskyr: svågerpolitik, jantelag och när folk blir orättvist behandlade.

Vad jag ville bli när jag var liten: som liten ville jag bli snickare men senare ville jag hålla på med växter och ännu senare ville jag bli marinbiolog.

Idag forskar jag om: Nyttiga bakterier från honungsbina som alternativ till antibiotika.

Därför blev jag forskare: för att det är och har alltid varit spännande för mig att upptäcka nya saker som ingen visste om.

Roligast med forskning: Få bekräftat att en idé eller teori stämde att det var som man trodde och därefter finna vägar att använda resultatet på något sätt i verkliga livet.

Jobbigast med forskning: Att allting tar mycket längre tid än du trodde men även att ingen tror på dig förrän du verkligen har bevisat en sak.

Råd/tips till dig som är nyfiken på forskning: i forskarvärlden gäller inga betyg längre, det viktigaste för dig är om du är nyfiken, är bra på att lösa problem och står på dig. Att finna glädjen i när folk säger att något är omöjligt för då kommer du att vara den första som lyckas med det du har tänkt utföra.

Tobias Olofsson är född 1972 i Väsby församling Höganäs kommun. Tobias är en person som har väldigt svårt för att låta sin hjärna vila. Var han än är eller i vilken situation som helst så tänker han ständigt på lösningar i det projekt han jobbar på för tillfället, men oftast sent på kvällarna kommer de bästa lösningar. Samtidigt finner han det oerhört viktigt att koppla loss hjärnan ibland med hjälp av sport- och friluftsaktiviteter. Tobias förhoppning är att vi människor ska kunna utnyttja binas mjölksyrabakterier i framtiden till gagn för alla människors och djurs hälsa. Samtidigt ska honungsbina få det bättre än de har det idag.

Forskarhjälpen 2017 – ett samarbete

Forskarhjälpen 2017 leds av Nobelmuseet i samarbete med Lunds universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.