Intervju om Guldjakten

Frågor och svar om Guldjakten och nanopartiklar

Intervju med Johan Forsgren, forskare på Ångströmlaboratoriet, som arbetar med Guldjakten. 

Berätta mer om Guldjakten!

Guldjakten är ett forskningsprojekt där elever ska försöka tillverka egna nanopartiklar. Arbetet redovisas sedan i en vetenskaplig poster där en vinnare senare kommer att utses.

Vad ska du som forskare få hjälp med?

Vår förhoppning är att eleverna kan tillverka någon spännande partikel. Det ska de göra genom att använda rengöringsprodukter som man tar med sig hemifrån. Någon kanske till och med kan upptäcka en partikel i en form som ingen annan har beskrivit tidigare.

Jag är forskare i nanoteknologi och det här är ett riktigt forskningsprojekt. Vanligtvis så jobbar jag inte med guldnanopartiklar, utan tittar på nya sätt att göra läkemedel mer effektiva genom nanoteknik.

Vad är en nanopartikel egentligen?

Det handlar egentligen om en storlek. Nanomaterial är något som är mellan 1- 100 nanometer. En nanopartikel är alltså en partikel som har en den storleken.  

I Guldjakten ska man leta efter guldnano, vad är det?

Guldnano är partiklar som är ganska enkla att tillverka. Placerar man dem i vätska så gör guldnanon att vätskan ändrar färg. Guldnano skiljer sig från hur vi uppfattar vanligt guld. Det som händer är att partiklarna kan ta in ljus och att elektronerna börjar svänga i takt med ljuset. Därför får vi en färgförändring av guldnano.

Vad kan guldnanopartiklar användas till?

Det finns många olika användningsområden. Nanopartiklar har särskilda egenskaper som gör att de kan användas i flera sammanhang som allt från att bota cancer, sätta diagnos på sjukdomar och skapa antibakteriella och självrengörande ytor, till att kunna tillverka nya typer av lysdioder. Att använda guldnano för cancerbehandling är något som testas just nu och som troligen kommer användas mycket om några år.

Det är partiklarnas form och utseende som avgör vad de kan användas till därför är vi alltid nyfikna på nya partiklar.

Nanoteknologi – hur funkar det?

Nanoteknologi är ett nytt och brett vetenskapsområde. Inom nanoteknologin använder man flera olika metoder. Gemensamt är att man krymper ett material till en viss storlek. Det är lite svårt att ge en generell förklaring till vad nanoteknik är, om vi tittar några år framåt kommer vi nog beskriva det som flera olika tekniker.

Finns det en chans att eleverna hittar något extraordinärt under Guldjakten?

Vi hoppas på det! De skulle exempelvis kunna upptäcka en ny form, som skulle kunna ha bättre egenskaper än andra partiklar vi upptäckt. Det kan också vara så att eleverna hittar ett enklare sätt att skapa partiklar på än vad vi har använt oss av tidigare.

Hur går elevernas forskning till rent praktiskt?

De kommer använda sig av vatten, guldklorid och diskmedel. Utan diskmedlet kan inte några nanopartiklar bildas. Eleverna labbar med dessa ämnen och jag analyserar efteråt. Hittar jag något intressant gräver jag vidare och tittar lite mer. Jag kommer berätta för eleverna om resultatet den 7 december.

Forskarhjälpens samarbetspartners 2012

Forskarhjälpen 2012 leddes av Nobelmuseet i samarbete med Uppsala universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning. 

Samarbeten och finansiärer

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.