Fredrik Almqvist

Titel: Professor
Ålder: 43
Uppväxt i: Skellefteå
Bor: I villa på Teg i Umeå
Familj: Fru (Åsa) och tre barn (Ebba, 15; Albin, 13; Ivar, 3)
Husdjur? Nej
Intressen: Sport (särskilt fotboll, hockey och innebandy) och jakt & fiske
Gör jag helst på fritiden: Är med familjen i stugan eller ute på någon gemensam resa
Musik jag gillar: Allätare men U2 fungerar fortfarande alltid för mig
Sportar helst med: Själv spelar jag gärna fotboll, innebandy och tennis men jag är också fotbollstränare för Tegs 13:åriga killar och det är superkul!
Favoritmat: Älgfilé och potatisgratäng
Avskyr: Så klart krig och orättvisor men blir också irriterad på människor som trycker ner andra för att hävda sig själv.
Vad jag ville bli när jag var liten: Riktigt liten: bonde, lite äldre: jobba med barn
Idag forskar jag om: Organisk syntes med syfte att bl.a. göra nya molekyler som kan avväpna bakterier
Därför blev jag forskare: Intresset och drivet för mitt ämne (organisk kemi) fick jag via en lärare på gymnasiet som beskrev för oss att om man lär sig kemi så kan man göra nya molekyler som inte fanns förut och studera deras egenskaper. På Universitetet blev detta ännu roligare, en ny värld öppnade sig och jag bestämde mig för att försöka bli forskare.
Roligast med forskning? Problemlösningen och helheten! Komma på hur den nya molekylen ska göras, syntetisera den, rena fram den och sedan studera dess egenskaper (t.ex. förmåga att avväpna sjukdomsframkallande bakterier)
Jobbigast med forskning? På den nivå jag befinner mig idag är det jobbigaste att ständigt behöva skriva ansökningar och söka pengar till forskningen.
Råd/tips till dig som är nyfiken på forskning: Lär dig tidigt att ha mycket tålamod! för att leta någonting nytt kan ta tid. Lär dig så mycket grundläggande kunskaper som möjligt för längre fram i forskarrollen kommer du att behöva ett batteri av kunskaper. Ta inte åt dig när det går tungt och gläds när det går bra!  

Forskarhjälpens samarbetspartners 2011

Forskarhjälpen 2011 leddes av Nobelmuseet i samarbete med Uppsala universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.