Mikael Elofsson

Namn: Mikael Elofsson
Ålder: 46
Titel: Professor i organisk kemi
Uppväxt i: Tenhult som ligger ett par mil utanför Jönköping
Bor: Umeå
Familj: Min fru Cecilia och barnen Linus (8 år) och Rebecka (12 år)
Husdjur? Dammråttor!
Intressen: Musik, både att lyssna och spela. Spelar trombon i ett par band och fuskar på elbas hemma när sonen spelar trummor. Läser serier och för närvarande är det ”Strangers in Paradise” och ”Walking dead” som gäller. Datorspel, framförallt strategispel men förstapersonsskjutare är också kul (har egentligen inte tid att spela datorspel…). Att spendera tid med goda vänner kanske över något gott att äta och dricka.
Gör jag helst på fritiden: Bäst är att tillbringa tid med familjen, vi har alltid kul ihop, och ibland också med goda vänner. Jag skulle vilja har mer tid för musicerandet men det får nog vänta tills barnen flyttat ut…
Musik jag gillar: Det mesta men den absoluta favoriten är jazz.
Sportar helst (inte…?) med: Jag tycker faktiskt sport är rätt tråkigt. Sportsidorna i tidningen blir alltid olästa. Ett par gånger i veckan kör jag dock löpträning och bodypump för att vara i hyfsad form (och jag måste medge att det känns bra att ha lite ork!).
Favoritmat: Funderade ett tag och kom fram till att en vällagad hamburgare trots allt toppar listan!
Avskyr: När människor är elaka mot varandra.
Vad jag ville bli när jag var liten: Stridspilot!
Idag forskar jag om: I min forskargrupp använder vi kemin som ett kraftfullt verktyg för att förstå och förhindra bakterie- och virusinfektioner.
Därför blev jag forskare:Under hela min utbildning har jag blivit allt mer intresserad av forskning av den anledningen att det är så spännande att göra helt nya saker och lära sig mer om världen kring oss. Att det just blev organisk kemi beror på att det inom det ämnet finns fantastiska möjligheter att själv bygga ihop helt nya molekyler med unika egenskaper. Forskning är otroligt spännande!
Roligast med forskning? Det mest fascinerande är att få göra och upptäcka helt nya saker! Jag tycker också om att träffa och lära känna nya människor i alla åldrar och från många olika länder. Ett toppenjobb alltså!
Jobbigast med forskning? Det tar sån himla tid!
Råd/tips till dig som är nyfiken på forskning: Fundera på vad Du tycker är spännande och läs en utbildning som passar. Ett råd är också att läsa brett på gymnasiet och se till att Du får behörighet till många olika högskoleprogram. Det ökar valfriheten och gör att Du kan hitta det som passar just Dig!

Forskarhjälpens samarbetspartners 2011

Forskarhjälpen 2011 leddes av Nobelmuseet i samarbete med Uppsala universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.