Vad är forskning?

Här nedan finns länkar till små korta filmer på forskare från Sveriges Unga Akademi som berättar om vad forskning är för dem och hur och varför de valde att bli forskare! 

Sveriges unga akademi är en fristående akademi med syfte att fungera som ett tvärvetenskapligt forum och ge en forskningspolitisk plattform för unga forskare i Sverige. Som ung i sammanhanget menas en forskare som disputerat för högst ca tio år sedan. Man är ledamot i 5 år.

Christian Forssén, forskare i subatomär fysik

Emma Sparr, professor i kemi

Vad är forskning för Dig?

Spela gärna in din egen mobilfilm och berätta om vad forskning är eller betyder för dig och skicka till oss, så lägger vi upp den här!

På Forskning.se kan du hitta mer information om vad forskning är. Här kan du också läsa om andra forskningsprojekt, som Förnybar energi eller Mobbning.

Hur är en forskare?

Vad tycker du?

Katarina Nordqvist

Forskningschef på Nobelmuseet

För mig är forskning att ge sig ut på en nutida upptäcksresa. In i celler och atomer eller ut bland galaxer och svarta hål. På jakt efter ny kunskap. Med förhoppningen att vara först med att hitta något nytt. Som kan bidra till att hjälpa oss att lösa viktiga problem, stora som små. Forskning hjälper oss till exempel att förstå orsaken bakom olika sjukdomar och kan användas för att utveckla smartare sätt att behandla och bota sjukdomar. Forskning kan också hjälpa oss att få fram nya och miljövänliga material eller bränslen för framtidens fordon. Forskning är jakten på det okända, att systematiskt söka ny kunskap. Utifrån tidigare erfarenheter och kunskaper. Och de resultat som en forskare kommer fram till ska också kunna kontrolleras och upprepas av andra forskare. 

Forskarhjälpen 2017 – ett samarbete

Forskarhjälpen 2017 leds av Nobelmuseet i samarbete med Lunds universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Ur bloggen

Forskarhjälpen

Länkar till sidor om bin

Lite länkar till sidor som handlar om bin!

Publicerad 9 maj. Kommentarer

Film om laborationen i Bi-jakten

Forskaren Tobias Olofsson visar och berättar om laborationen som eleverna i Bi-jakten skall utföra.

Publicerad 5 maj. Kommentarer

Forskarna i Bi-jakten presenterar sig

Forskarna i Bi-jakten Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson vid avdelningen för medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet presenterar sig själva med hjälp av en mobilfilm.

Publicerad 5 maj. Kommentarer

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.