Alvaro Martinez Barrio

Alvaro

Ålder: 37

Titel: Bioinformatikforskare

Utbildning: Magisterexamen i datavetenskap (5-års program efter studenten)
Doktor i Bioinformatik (4 års studier efter Magister) Postdoktorala studier (vanligtvis 4 års vistelse i olika lab efter doktorsexamen)

Uppväxt i: Madrid, Spanien

Bor: I lägenhet i Uppsala

Familj: Många goda vänner

Husdjur: Min väns flickväns söta Lagotto-hund. Och min brors hund, när jag är i Barcelona: en Spansk Greyhound som heter Sam. 

Intressen: När man är forskare, är man allmänt intresserad. Jag tycker om att resa, laga mat, idrotta, film, o.s.v. Det är ens livsinställning som gör att man blir nyfiken på saker. Och dessutom ifrågasätter man om man vill ändra världen eller inte. Det är viktigt, tycker jag, att prova på nya saker för att kunna hitta rätt. 

Gör jag helst på fritiden: Lär mig nya saker, läser, idrottar, reser, umgås med vänner. 

Musik jag gillar: Allt möjligt. Jag brukar att ha perioder som jag lyssnar på en viss typ av musik och sedan lyssnar inte jag på den längre. Jag tycker jättemycket om alla nya möjligheter som finns att ”streama” och upptäcka musik från kollegor, familj och vänner. Min Spotify-profil är här http://open.spotify.com/user/ambarrio om ni vill se vilken musik lyssnar jag mest på just nu. 

Sportar helst med: Jag spelade jättemycket fotboll. Det är nästan ett måste om man kommer från ett stort fotbollsland. Men jag har också simmat, spelat basket, sprungit, m.m. Sedan jag flyttade till Sverige, så lärde jag mig åka snowboard, längdskidor och mer inomhusträning: klättra, dansa capoeira, spela tennis och nu hoppar jag trampolin… Och på somrarna: beach volley!

Favoritmat: Allt men just nu tänker jag äta sushi från Yukikos här i Uppsala. 

Avskyr: Misstänksamhet, skenhelighet och folk som är inte artiga eller kritiserar dig bakom din rygg. 

Vad jag ville bli när jag var liten: Superhjälte – någon blandning mellan Star Trek, Star Wars, Tron och Atreyu. Fast när jag var tvungen att bestämma karriär på riktigt, hade jag velat bli läkare eller arkitekt. 

Idag forskar jag om: Populationsgenetik. Men också hur man ska göra det enklare att arbeta med genetisk dataanalys och integrera data mellan olika källor. Jag vill forska och jobba mer och mer med syntetisk biologi; vi får se. Jag ser i det fältet en stor möjlighet om ni vill syssla med något som ni kommer att ge er en framgångsrik framtid och som kommer att hjälpa och förbättra världen

Därför valde jag att jobba med forskning: Nyfikenhet och slumpen samtidigt. Jag hade en svensk flickvän när jag flyttade till Sverige och hittade en handledare som litade på mig som forskare och anställde mig som doktorand.

Roligast med forskning: Du kommer att få betalt för att ha roligt på jobbet. Och du kommer dessutom att syssla med olika grejer nästan varje dag. Och man lär sig nya saker hela tiden och man jobbar med jätteintelligenta människor samtidigt. Tycker man om att resa så kan man resa jättemycket, och man träffar nya forskare som man kan bygga en otroligt starkt jobbnätverk med

Jobbigast med forskning: Osäkerhet. Du vet inte hur länge du kommer att hålla på. Och om du jobbar med fel forskningsområde, blir det kanske svårt att få pengar för att hålla din forskning igång. För att komma upp i den akademiska pyramiden, måste du flytta till andra länder ofta, och det blir svårt om man har familj och vänner. Desto närmare du kommer att bli professor, ju mindre sysslar du med labb och roliga grejer och mer med projektledning och skriva ansökningar för att få pengar till verksamheten i gruppen

Råd/tips till dig som är nyfiken på forskning: Lär dig jättemycket, allt du kan, och bli nyfiken på många saker och läs på. Hitta problem du vill lösa, tänk på hur många sätt du skulle kunna lösa dem och hitta sedan det som är mest anpassat till problemet. Lär dig programmera tidigt; det är aldrig fel och det kommer att hjälpa dig i vilket yrke som helst. Sedan finns det i Sverige många möjligheter att göra praktik eller sommarjobb så det är en bra chans att komma närmare till verkligheten med forskargrupper som du tycker är spännande

Forskarhjälpens samarbetspartners 2014

Forskarhjälpen 2014 leddes av Nobelmuseet i samarbete med Uppsala universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning. 

 

Affymetrix bidrar till Forskarhjälpen med utrustning för DNA-analys. 

 

Samarbeten och finansiärer

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.