Nobel Center: The Competition

20131003–20140427

Ända sedan Nobelprisets tillblivelse har det funnits tankar på en byggnad där Nobelstiftelsen skall ha sin hemvist och Nobelpriset, Nobelpristagarna och deras insatser presenteras för allmänheten. Ett nytt Nobel Center kommer nu att byggas på Blasieholmen där Stockholms stad upplåter en tomt för den nya byggnaden.

En internationell arkitekttävling har pågått kring byggnaden, där elva kontor antog en inbjudan att delta. I denna utställning presenterades förslagen i bild, text och modeller.

Tävlingsjuryn har valt ut tre av förslagen för vidareutveckling, och de nya och utvecklade förslagen kan nu ses i utställningen. Ett vinnande förslag presenterades den 9 april 2014.  

Det vinnande förslaget är:

Nobelhuset

David Chipperfield och Christoph Felger


Deltagande kontoren

3XN, BIG, David Chipperfield Architects, Johan Celsing Arkitektkontor, Lacaton & Vassal Architectes, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Marcel Meili, Markus Peter Architekten, OMA, SANAA, Snøhetta, Wingårdhs Arkitekter


”Centret blir spännande eftersom det kommer att föra samman människor med väldigt varierande bakgrund och förhoppningsvis även en intresserad allmänhet som vill veta mer om vetenskap, litteratur och andra ämnen som Nobelpriset representerar. Det är en stor tillgång att kunna nå ut till och föra en dialog med allmänheten. Att kunna ha föreläsningsserier med en rad olika teman kommer att bli riktigt spännande!”

Carol Greider, Nobelpristagare i fysiologi eller medicin 2009

Du kan se alla förslag direkt på Nobel Centers hemsida.

Utställningar

Nobelmuseet har både permanenta och tillfälliga utställningar om Nobelpriset, Nobelpristagana, Alfred Nobel och relaterade ämnen.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

10:0018:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.