Vad är Forskarhjälpen?

Målet med Forskarhjälpen är att skolelever själva ska få möjlighet att prova på riktig forskning.

Eleverna får en djupare förståelse för vad ett forskningsprojekt kan innebära, och forskarna får samtidigt hjälp med sin forskning. Förhoppningen är att vi tillsammans kan bidra med en liten, men betydelsefull, pusselbit i ett större forskningsprojekt.

Foto: Odlingar av bakterier, det första Forskarhjälpenprojektet handlade om antibiotika.

Forskarhjälpen leds av Nobelmuseet och är finansierat av Stiftelsen för strategisk forskning och målet är att genomföra olika Forskarhjälpsprojekt. Hittills har tre projekt genomförts: Medicinjakten – i Flemings fotspår om antibiotika, Guldjakten om nanopartiklar och Soljakten om solceller.

Det fjärde projektet i Forskarhjälpen heter DNA-jakten, där eleverna kommer att ursprungsbedöma fisk.

Forskarhjälpens samarbetspartners 2014

Forskarhjälpen 2014 leds av Nobelmuseet i samarbete med Uppsala universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Affymetrix bidrar till Forskarhjälpen med utrustning för DNA-analys.

Samarbeten och finansiärer

Ur bloggen

Forskarhjälpen

Leif Andersson intervjuad av Uppsala Universtet

Professor Leif Andersson blev utvald av Uppsala universitet som ”Veckans forskarprofil” för ett par veckor sedan.

Ni kan läsa mer om Leif och den forskning vår grupp bedriver i:

Endast omkring 1600 prover kommer att analyseras

Vår samarbetspartner Affymetrix hjälper oss genom att bidra med det material, de s.k. mikro-arrayer, som krävs för att analysera fisk DNAt. Vi hade räknat med att analysera kring 1 600 DNA prover men har fått in långt fler prover än så, vilket är jätte bra! Men, tyvärr innebär detta att det finns en risk att inte alla elever kommer att få respons på sin "egen" laboration.

Fyll i e-formuläret

Den här är en påminnelse från oss om att alla elever ska fylla i den information de har samlat om sin fisk i det elektroniska formuläret.

Ni kan hitta formuläret på adressen:

Publicerad 4 sep. Kommentarer

Laxqueneller med spenat, vitvinssås, och ris
Varm rostbiff med rödvinssås, bacon, champinjoner och potatisgratäng
Falafel med pistage-aioli och quinoasallad
Morotssoppa med basilika-crème fraîche