Vad är Forskarhjälpen?

Målet med Forskarhjälpen är att skolelever själva ska få möjlighet att prova på riktig forskning.

Eleverna får en djupare förståelse för vad ett forskningsprojekt kan innebära, och forskarna får samtidigt hjälp med sin forskning. Förhoppningen är att vi tillsammans kan bidra med en liten, men betydelsefull, pusselbit i ett större forskningsprojekt.

Foto: Odlingar av bakterier, det första Forskarhjälpenprojektet handlade om antibiotika.

Forskarhjälpen leds av Nobelmuseet och är finansierat av Stiftelsen för strategisk forskning och målet är att genomföra olika Forskarhjälpsprojekt. Hittills har tre projekt genomförts: Medicinjakten – i Flemings fotspår om antibiotika, Guldjakten om nanopartiklar och Soljakten om solceller.

Det fjärde projektet i Forskarhjälpen heter DNA-jakten, där eleverna kommer att ursprungsbedöma fisk.

Forskarhjälpens samarbetspartners 2014

Forskarhjälpen 2014 leds av Nobelmuseet i samarbete med Uppsala universitet och med finansiering från Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Affymetrix bidrar till Forskarhjälpen med utrustning för DNA-analys.

Samarbeten och finansiärer

Ur bloggen

Forskarhjälpen

Problem med inskickade prover eller ifyllda elektroniska formulär

Från Landgrensskolan, saknar vi data från prov ID 8 i det elektroniska formuläret.
Om ni inte skrev in något på grund av att det var något problem med prov nr. 8, kunde ni eventuellt lagt in en beskrivning av problemet i rutan Kommentarer/Övriga upplysningar.

-Har ni mer information kring prov 8, fyll gärna i formuläret för provet en gång till?!

Publicerad 11 jun. Kommentarer

Tre första skolorna skickar in sina prover!

För några dagar sedan, den 26:e maj, fick vi samtidigt in de första proverna från tre olika skolor.

Och de vinnarna ääääärrrr!:

Tranängskolan - 50 prover
Scheeleskola - 50 prover
Landgrensskolan (grupp 2) - 20 prover (bara 19 prover finns registrerade i det elektroniska formuläret!?)

Modifiering av eletroniskt formulär

Hej igen alla!

Nu har vi ändrat det elektroniska inmätningsformuläret som vi ska använda

För att göra det enklare försökte vi göra det tydligare med att Fiskens nr som står på de förmärkta rören är samma som fisken ID nummer.

Programpunkter

Inga programpunkter idag.