Kulturnatt Stockholm 2012 Marie Curie – Get Curie-ous!

2012-04-21 18:00

Välkommen till en kunskapande och lekfull afton i Marie Curies nyfikna och fantastiska anda.

Kvällen bjuder på musik, bistro, bar, samtal och unika filmer.
Fri entré hela kvällen!

Föredrag
Anders Bárány, fysikprofessor och Nobelpriskännare, berättar om Marie och Pierre- kärlek och kreativitet. Kl. 19.00
Mika Larsson, Polenkännare och journalist, berättar om Curie och Polen- kärlek och nationalitet. Kl. 20.00

Guidade visningar med vår egen Marie Curie av utställningen Marie Sklodowska / Madame Curie
Tider:
på engelska: kl. 18.45
på svenska: 19.30, 20.30, 21.30

Filmvisningar, i samarbete med L'Institut Français de Suède
Marie Curie- Beyond the myth (på engelska)
Senaste dokumentären om Marie Curie producerad 2011 av TV-bolaget Arte i samarbete med Curie-museet.

Les palmes des M. Schutz (visas endast på franska).
Kultfilm om makarna Curie. Regisserad av Claude Pinoteau. Marie Curie spelas av Isabell Huppert. Två Nobelpristagare fysik, George Charpak och Pierre-Gilles de Gennes har varsin biroll i filmen.
Kl. 18.15 introduceras filmen på engelska av Guillaume Kasperski från Franska ambassaden.

Bildspel Wislawa Szymborska
I samarbete med Polska institutet visar vi bildspelet ”Om hon från Polen vore här ” av Joanna Helander och Bo Persson, en kortfilm som delvis bygger på Joanna Helanders bok med samma titel (1999). I filmen läser Wisława Szymborska sin dikt ”Foto från 11 september”. Erland Josephson och Czesław Miłosz läser en dikt av Werner Aspenström tillägnad Wisława Szymborska. Filmen är en hyllning till Wisława Szymborska som avled tidigare i år.

Pyssel
Självlysande pyssel i Marie Curies anda för barnsliga vuxna. Besök också  vår diktarverkstad à la Szymborska och författa egen poesi.

Extra radio-aktiv musik spelas hela kvällen av vår radio-aktiva DJ

Bistro Nobel och butiken
I Bistro Nobel serveras äkta atom-mat. En god fransk grön ärtsoppa eller polska smakrika korvar samt allehanda drycker.

Butiken har specialpriser på Curie-osa!

Museet är öppet 18-24.

Kom och träffa vår egen Marie Curie under Kulturnatten!

Guidade visningar av utställningen Marie Sklodowska / Madame Curie
Tider:
på engelska: kl. 18.30
på svenska: 19.30, 20.30, 21.30

Bildspel till minne av Wislawa Szymborska

Visas kontinuerligt under hela Kulturnatten.

Programpunkter

No events today.

Grillad smörfisk med saltsyrlig bönsallad och örtolja
Salta biten med brynta rötter, pepparrot och hemgjord senap