Hundraårsjubileet av Gustaf Daléns Nobelpris

2012 var det hundra år sedan Gustaf Dalén belönades med Nobelpriset i fysik ”för hans uppfinningar av självverkande regulatorer att i kombination med gasaccumulatorer användas till belysning av fyrar och lysbojar”.

Under hösten 2012 uppmärksammade Lidingö stad detta genom att, i samarbete med Nobelmuseet, skapa möjligheter för alla skolelever på Lidingö att på ett kreativt sätt lära sig om Gustaf Daléns liv och gärning.

Under samarbetet besökte Nobelmuseums pedagoger samtliga lågstadieklasser. vi berättade om Alfred Nobel, Gustav Dalén och om uppfinningar. Eleverna fick också bygga sin egen fyr. Vidare arbetade skolklasserna med olika experiment och uppgifter i anslutning till detta firande. Det hela kulminerade i en utställning i Lidingö stadshus där en klass belönades för sina insatser i uppgiften "Bästa Lidingö".

Som inspitarion till lärare finns här lärarhandledningar att ladda ner, kartor över platser på Lidingö med koppling till Dalén samt inspirationsmaterial till uppgiften ”Bästa Lidingö”, där både du som lärare och dina elever kan se exempel på hur uppgiften kan lösas. Tävlingen är slut men uppgiften

Hundraårsjubileet av Gustaf Daléns Nobelpris på Nobelmuseum

Finalutställningen på Lidingö Stadshus!

Lärarhandledning

Ur bloggen

Skola

Konst och vetenskap – inspirationskväll på Nobelmuseet

Lärarkväll för högstadie- och gymnasielärare den 15 december 17.00–19.30. En inspirerande och lärorik lärarkväll om Årets Nobelpris och Nobel Creations på Nobelmuseet.

Publicerad 20 nov. Kommentarer

Lärarfortbildning på Sverigeturné!

Vi åker landet runt och håller fortbildningar för lärare, om entreprenörsskap, Nobelpriser genom tiderna och annat.

Publicerad 17 nov. Kommentarer

Lärarkväll för grundsärskolan

Idéer och uppfinningar för grundsärskolan

Välkommen på lärarkväll på Nobelmuseet