Hundraårsjubileet av Gustaf Daléns Nobelpris

2012 var det hundra år sedan Gustaf Dalén belönades med Nobelpriset i fysik ”för hans uppfinningar av självverkande regulatorer att i kombination med gasaccumulatorer användas till belysning av fyrar och lysbojar”.

Under hösten 2012 uppmärksammade Lidingö stad detta genom att, i samarbete med Nobelmuseet, skapa möjligheter för alla skolelever på Lidingö att på ett kreativt sätt lära sig om Gustaf Daléns liv och gärning.

Under samarbetet besökte Nobelmuseums pedagoger samtliga lågstadieklasser. vi berättade om Alfred Nobel, Gustav Dalén och om uppfinningar. Eleverna fick också bygga sin egen fyr. Vidare arbetade skolklasserna med olika experiment och uppgifter i anslutning till detta firande. Det hela kulminerade i en utställning i Lidingö stadshus där en klass belönades för sina insatser i uppgiften "Bästa Lidingö".

Som inspitarion till lärare finns här lärarhandledningar att ladda ner, kartor över platser på Lidingö med koppling till Dalén samt inspirationsmaterial till uppgiften ”Bästa Lidingö”, där både du som lärare och dina elever kan se exempel på hur uppgiften kan lösas. Tävlingen är slut men uppgiften

Hundraårsjubileet av Gustaf Daléns Nobelpris på Nobelmuseum

Finalutställningen på Lidingö Stadshus!

Lärarhandledning

Ur bloggen

Skola

Worlds Children's prize

Grattis Malala! Inte bara Nobelpris utan även utan även World's Childrens Prize tilldelades Malala Yousafzay. Juryn som består av ungdomar i åldrarna 15-18 år avslutade sin vistelse i Sverieg på Nobelmuseet!

Publicerad 31 okt. Kommentarer

Nobelprisveckan

Varje dag under veckan har gymnasielever fått chansen att ställa frågor om årets pristagare och deras arbete. På måndag är det dags för ekonomipriset.

Publicerad 10 okt. Kommentarer

Forskarfredag på Debaser!

Vi fick förmånen att hänga med en massa blivande forskare!

Publicerad 3 okt. Kommentarer

Färsfylld brotulafilé med vitvinssås och spenatbulgur
Spaghetti Carbonara med salsiccia
Grönsaksbouillabaisse med rouille