Hundraårsjubileet av Gustaf Daléns Nobelpris

2012 var det hundra år sedan Gustaf Dalén belönades med Nobelpriset i fysik ”för hans uppfinningar av självverkande regulatorer att i kombination med gasaccumulatorer användas till belysning av fyrar och lysbojar”.

Under hösten 2012 uppmärksammade Lidingö stad detta genom att, i samarbete med Nobelmuseet, skapa möjligheter för alla skolelever på Lidingö att på ett kreativt sätt lära sig om Gustaf Daléns liv och gärning.

Under samarbetet besökte Nobelmuseums pedagoger samtliga lågstadieklasser. vi berättade om Alfred Nobel, Gustav Dalén och om uppfinningar. Eleverna fick också bygga sin egen fyr. Vidare arbetade skolklasserna med olika experiment och uppgifter i anslutning till detta firande. Det hela kulminerade i en utställning i Lidingö stadshus där en klass belönades för sina insatser i uppgiften "Bästa Lidingö".

Som inspitarion till lärare finns här lärarhandledningar att ladda ner, kartor över platser på Lidingö med koppling till Dalén samt inspirationsmaterial till uppgiften ”Bästa Lidingö”, där både du som lärare och dina elever kan se exempel på hur uppgiften kan lösas. Tävlingen är slut men uppgiften

Hundraårsjubileet av Gustaf Daléns Nobelpris på Nobelmuseum

Finalutställningen på Lidingö Stadshus!

Lärarhandledning

Ur bloggen

Skola

Skolprogram, Nobelpriset: Idéer som förändrar världen

Nu kan du boka vårt skolprogram till den tillfälliga utställningen Nobelpriset: Idéer som förändrar världen. Vi berättar om hur Nobelprisbelönta uppfinningar, upptäckter och handlingar har förändrat vårt sätt att leva och diskuterar vetenskapens och samhällsutvecklingens ömsesidiga påverkan.

Publicerad 26 aug. Kommentarer

Höstens skolprogram på Nobelmuseum!

Nobelmuseet har ett stort utbud av skolprogram inom många ämnen.

Boka in din klass redan nu för att vara säker på att få en tid som passar dig!

Publicerad 25 aug. Kommentarer

Entreprenörskap i skolan

Nobel i labbetVälkommen till en minimässa på Nobelmuseet med massor av tips på hur du kan arbeta med kreativitet, entreprenörskap och företagande i och utanför klassrummet.

Publicerad 16 jun. Kommentarer

Programpunkter

Inga programpunkter idag.

Kokt torskrygg med örthollandaise, rostade gulbetor och potatis