Kemi

För mänsklighetens nytta?

Vad har kemi för betydelse för individ och samhälle? Det belyser vi med utgångspunkt i Nobelpristagarnas arbete i det här programmet. Vi funderar över vad kemi handlar om och ser en kort film där Nobelpristagare berättar om sitt arbete och varför de tycker att kemi är viktigt. I en lekfull övning får eleverna sedan rangordna ett antal Nobelpristagare efter deras insatser för mänsklighetens nytta. Därefter delas klassen in i mindre grupper. Varje grupp får agera Nobelkommitté och utifrån fem nomineringar utse en pristagare som de sedan presenterar. Vi avslutar med att fundera över framtida Nobelpris i kemi.

Programlängd: 90 minuter
Pris: 700 kronor

Anknyter till

Naturkunskap 1

• Hur naturvetenskap kan granskas kritiskt samt hur ett naturvetenskapligt förhållningssätt kan användas för att kritisk pröva ovetenskapligt
grundade påståenden.

Naturkunskap 2

grundade påståenden.
  • Naturvetenskapens betydelse för mänsklighetens kultur och världsbild. Upptäckter och framsteg inom till exempel medicin, energi och
materialutveckling ur historiska, nutida och framtida perspektiv.

Kemi 1

• Ställningstagande i samhällsfrågor utifrån kemiska modeller, till exempel frågor om hållbar utveckling.

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

Bokning

Helena Stappe
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Bokningen har öppet vardagar 9–16, lunchstängt 12–13.

Stängt