Ceremonierna – prisutdelning och Nobelbanketten

Ladda ned (pdf)

För Nobelpristagarna är 10 december den stora dagen. Det är då de får ta emot sina medaljer och diplom under högtidliga festligheter. Fredspriset delas ut i Oslo, medan de övriga delas ut i Stockholm. I Stockholm följs prisceremonin av en storslagen middag med tal och underhållning. Allt är planerat in i minsta detalj. När världens finaste pris delas ut får ingenting gå fel!

Nobeldagen

Den 10 december är Alfred Nobels dödsdag. I Sverige kallas dagen för Nobeldagen. Till minne av Alfred Nobel är 10 december den dag då Nobelpristagarna får emot sina Nobelpris. Så har det varit ända sedan de första prisen delades ut 1901. Festligheterna i Stockholm och Oslo uppmärksammas världen över.

Prisutdelningen

Prisceremonin

I Stockholm delas priserna i fysik, kemi, medicin, litteratur och ekonomi ut. Utdelningen av dessa priser sker under en högtidlig ceremoni i Stockolms konserthus. Alla pristagare och deras familjer finns på plats. Pristagarna får ta emot sina medaljer och diplom av den svenske kungen. I Oslo, där priset i fred delas ut, äger prisutdelningen rum i Oslo rådhus. Inför bland annat den norska kungafamiljen hyllas fredspristagaren genom tal och musikuppträdanden.

Elizabeth Blackburn

Den stora finalen – Nobelfesten

Efter prisutdelningen i Stockholm hålls en stor bankett på kvällen – självaste Nobelfesten, som brukar kallas för festernas fest. Omkring 1300 gäster bjuds varje år in till Blå Hallen i Stockholms stadshus där middagen serveras. Förutom pristagarna och deras familjer är alltid kungafamiljen och företrädare för regeringen och riksdagspartierna på plats. Nobelpristagarna håller korta tal och det bjuds på underhållning av olika slag. Mest känd är nog ändå Nobelfesten för maten som serveras. Menyn, som ska ha en skandinavisk prägel, planeras och förbereds under lång tid och håller alltid högsta klass. Efter middagen är det dans i Gyllene salen.

Banketten

Nobels fredskonsert

Även i Oslo avslutas Nobeldagen med en middag. Men den stora finalen på firandet i Norge sker dagen efter, den 11 december, i och med Nobels fredspriskonsert som hålls i Olso Spektrum Arena inför tusentals åhörare. Konserten sänds i tv i många olika länder.

Ceremonierna – prisutdelning och Nobelbankett, färg
Ceremonierna – prisutdelning och Nobelbankett, svartvit