ICBL (International Campaign to Ban Landmines) och Jody Williams, Nobelpriset i fred 1997

Nobels fredsprisFör deras arbete med att förbjuda användandet av landminor

Jody Williams

Jody Williams, född 1950, politisk aktivist

ICBL

ICBL, bildat 1992, arbetar för vapenkontroll och nedrustning, fredsrörelse

ICBL är ett globalt nätverk som bildades 1992. Fem år senare fick de det internationella samfundet att förbjuda landminor. Det var första gången i världshistorien som ett så vida använt vapen förbjöds. Samma år tilldelades ICBL Nobelpriset i fred tillsammans med en av nätverkets grundare och samordnare, Jody Williams.

Det var någonstans på gränsen mellan Kambodja och Thailand som Tun Channareth och hans vän råkade gå in i ett minfält. Tun Channareth trampade på en mina och i ett ögonblick söndertrasades båda hans ben. I sin förtvivlan försökte han hugga av sina ben med en yxa. Lyckligtvis stoppades han av sin vän, och flera timmar senare vaknade han upp med båda benen amputerade.

Idag är Tun Channareth ambassadör för nätverket ICBL (som på svenska översätts till Den internationella kampanjen för ett förbud av landminor). Den 10 december 1997 var han den som fick ta emot priset i stadshuset i Oslo.

Det var 1992 som en handfull organisationer bestämde sig för att ta itu med landmineproblemet, under samordning av Jody Williams. Idén var inte ny. Redan på 1970-talet drev Röda Korset en kampanj att förbjuda skadliga vapen, däribland landminor. Men då vann de lite gehör hos världens regeringar. Det var inte förrän efter kalla kriget som debatten kring landminor blossade upp på nytt. Inte minst FN blev medveten om de skador som landminor orsakar, när deras personal fick möjlighet att besöka områden – framför allt i utvecklingsländer – som hade varit omöjliga att beträda under kalla kriget.

De organisationer som byggde upp nätverket ICBL insåg tidigt att den enda lösningen på problemet var att totalförbjuda landminor. Från de ursprungliga sex organisationerna växte nätverket snabbt och består idag av 1400 medlemsorganisationer i över 90 länder. Ett viktigt led i arbetet var att få världens regeringar med sig. Ett avgörande möte ägde rum 1996 i Ottawa, i Kanada, där den dåvarande kanadensiska utrikesministern, Lloyd Axworthy utmanade de medverkande att enas om ett gemensamt fördrag inom ett år. Och mycket riktigt, efter ett års förhandlingar skrev 121 länder under det första fördraget som förbjuder användning, lagring, produktion och försäljning av landminor. Fler länder har tillkommit sedan dess.

Idag arbetar ICBL aktivt med att kontrollera att världens regeringar verkligen lever upp till fördragets ord. Dessutom fortsätter ICBL att trycka på regeringar som inte undertecknat fördraget att också komma med i kampanjen.

Ladda ned för utskrift (Pdf)