Niels H. D. Bohr, priset i fysik 1922

För att ha utvecklat en modell av atomen

Niels Bohr

Niels Bohr 1885 - 1962, Köpenhamn, Danmark, teoretisk fysiker,

Bohr föddes i en välbärgad familj Köpenhamn. Det var också där han studerade och var mest aktiv som forskare. 1911 doktorerade han vid Köpenhamns universitet, därefter reste han till England där han till en början samarbetade med J J Thomson (Nobelpriset i fysik 1906) vid Cambridge. Därefter flyttade Bohr till Manchester för att arbeta med Ernest Rutherford (Nobelpris i kemi 1908) som framlagt idén att atomen var uppbyggd med en liten positiv kärna i centrum med de små elektronerna i banor omkring kärnan. Modellen har dock brister, främst att de negativt laddade elektronerna borde kollapsa mot den positivt laddade kärnan.

Bohr utvecklade en atommodell grundad på kvantteorin som var något nytt inom fysiken. Kvantteorin innebär att partiklar kan innehålla bestämda energinivåer, kvanta. Niels Bohr föreslog att elektronerna hade regler för hur de får röra sig: de cirkulerar runt kärnan i vissa bestämda banor där varje bana motsvarar en viss mängd energi hos elektronerna. Ju mer energi desto längre ut från atomens kärna. Eftersom elektronerna bara kan ha vissa bestämda energinivåer, kan elektronerna bara finnas i dessa banor, aldrig mellan, och de kan hoppa från bana till bana. Om en atom tillförs energi hoppar de utåt till banor med högre energi. När elektronerna hoppar tillbaka avges strålning, oftast som ljusblixtar, vars energi stämmer överens med energiskillnaden mellan banorna. Bohr utvecklade sin modell för väte, den allra lättaste atomen i periodiska systemet men den fungerade också för tyngre atomer. Efter Bohr har ny kunskap om atomen tillkommit och atommodellen utvecklas fortfarande.

År 1916 utnämndes Bohr till professor vid Köpenhamns Universitet. År 1943 flydde han från det tyskockuperade Danmark till London via Sverige. Flykten höll på att sluta riktigt illa då Bohr inte fick på sig sin syrgasmask ordentligt i det obeväpnade planet som flög honom från Stockholm till London. Han svimmade av syrebrist och hade säkerligen dött om inte piloten insett att det var ett problem då Bohr inte svarade i radion, varvid piloten tog planet till en lägre höjd. Redan i december samma år ingick Niels Bohr i Manhattanprojektet, det topphemliga projektet för att framställa den första atombomben. Niels Bohr förespråkade öppenhet kring projektet och ansåg bland annat att kunskapen skulle delas med Sovjetunionen. Englands premiärminister Winston Churchill skrev i ett brev att Niels Bohr borde hållas inlåst och var ”nära gränsen för en dödssynd”. Efter kriget, återvände Bohr till Köpenhamn och fortsatte sitt arbete och förespråkade fredlig användning av kärnkraft. Niels Bohr dog av hjärtsvikt 1962.

Ladda ned för utskrift (Pdf)