Otto Hahn, priset i kemi 1944

Lise Meitner delade inte priset med honom, trots att det anses varit en gemensam upptäckt och de samarbetade i 30 år

Nobelpriset i KemiFör hans upptäckt av fission, klyvning av tunga atomkärnor

Otto Hahn

Otto Hahn  1879 -1968, kärnfysiker

Lise Meitner

Lise Meitner 1878 - 1968, kärnfysiker

Med Otto Hahns upptäckt grundades en ny era i mänsklighetens historia: Atomåldern. Hans upptäckt öppnade upp för en helt ny typ av krigsföring, att bygga så enormt kraftfulla bomber som kunde förgöra hela mänskligheten. En enda sådan bomb kan utplåna allt inom en radie på flera kilometer. Upptäckten av kärnklyvning innebar också att människan fick tillgång till en ny energikälla - uran som används som bränsle i kärnkraftverk

Otto Hahn växte upp under trygga förhållanden tillsammans med sina tre bröder Karl, Heiner och Julius. Hans far, Heinrich Hahn var glasmästare, entreprenör och ville att sonen skulle bli arkitekt. Men sonen blev tidigt intresserad av kemi. Som tonåring gjorde han kemiexperiment i familjens tvättstuga.

Efter att han doktorerat i Munich 1901 kom han tillbaka till Berlin år 1907 där han började forskade på universitet. Det var också året då han mötte sin livslånga vän som han skulle arbeta med de följande 30 åren - Lise Meitner. Trots familjens inrådan doktorerade hon som första kvinna i fysik på universitetet i Wien 1907. Hon var av judisk börd men konverterade till lutheran redan som tonåring. Tillsammans började Otto Hahn och Lise Meitner studera radioaktivitet.

I och med Hitlers annektering av Österrike förlorade Meitner sitt österrikiska medborgarskap. Hon förnekades ett pass på grund av sitt judiska ursprung men flydde till Sverige via Nederländerna. Hon fortsatte sin forskning i Stockholm, och samarbetet med Hahn fortsatte genom brevväxling. I ett brev bad Hahn om råd, ett experiment där han bestrålat uranatomer med neutroner hade inte resulterat i tyngre atomer som väntat. I svaret skrev Meitner att neutronerna hade fått atomkärnan att falla sönder till mindre atomkärnor, till neutroner och till energi.

Det politiska läget i Europa gjorde att Hahn fick publicera upptäckten under eget namn, även om han fått hjälp av Meitner för att tolka sina experiment. Snabbt insåg man att upptäckten kunde leda till tillverkning av vapen med en enorm sprängstyrka. I USA inleddes därmed Manhattanprojektet och tillverkningen av den första atombomben.

År 1944 delades inga Nobelpris ut eftersom andra världskriget ännu pågick. Året därefter kunde 1944 års pris ges till Hahn.

Lise Meiner stannade i sverige efter världskrigets slut och hon kritiserade Otto Hahn för at ha samarbetat med nazisterna under kriget. De förblev dock vänner. Otto Hahn arbetade fram till sin död aktivt med att varna för farorna och protestera mot kärnvapen.

Ladda ned för utskrift (Pdf)