Giulio Natta och Karl Ziegler, priset i kemi 1963

Nobelpriset i KemiFör att de upptäckte sätt att tillverka plaster på ett billigare sätt, starkare och tåligare plaster samt olika sorters plast

Karl Ziegler

Karl Ziegler 1898 - 1973, organisk kemi, polymerer

Gulio Natta

Giulio Natta 1903-  1979, organisk kemi, polymerer

Plast har alltmer ersatt tunga och osmidiga material som trä, porslin och metal. Jämfört med de materialen har plaster den stora fördelen att de är lättare, mer formbara och tåligare. Plaster är väldigt beständiga, på gott och ont eftersom de tar oerhört lång tid att bryta ner om de hamnar i naturen. Karl Zieglers och Giulio Nattas upptäckter är grundläggande för vårt dagliga sätt att leva. Utan dem hade vi inte haft nylonstrumpbyxor eller plastkassar och datorer hade sett annorlunda ut.

Plast är uppbyggt av mycket långa kolvätekedjor som kallas polymerer. Dessa består av mindre repeterande enheter, monomerer (mono = enstaka). När man ska bilda en polymer (poly=flera) behöver man få monomererna att bindas till varandra. Man kan likna detta vid en kedja, där varje monomer är en av länkarna som är fäst vid en annan länk och då bildar en kedja, en polymer.

Reaktionen som sker kallas polymerisation. Då kan man behöva en katalysator, som är ett ämne som påskyndar eller ändrar på en kemisk reaktion utan att för den delen själv förbrukas. Till exempel kan man med hjälp av en katalysator få en kemisk reaktion att utföras vid lägre temperatur och tryck än då reaktionen normalt skulle äga rum. Dessutom kan de hjälpa till så att inte en massa biprodukter, som man inte vill ha, bildas.

Karl Ziegler kom på ett nytt sätt att få monomerna att reagera med varandra med hjälp av nya sorters katalysatorer. Det behövdes inte lika mycket värme och hårt tryck och reaktionerna blev inte lika häftiga.  Man kan spara energi och det blir färre restprodukter.

Ziegler var en toppstudent och blev tidigt intresserad av naturvetenskap och experimenterade gärna på fritiden. Han doktorerade i Marburg 1920 och fick en framstående karriär som forskare och uppfinnare. Han tog patent på sina många påfund och blev därmed förmögen. Med en del av sin förmögenhet satte han upp en fond som skulle finansiera forskning på Max Planck institutet, ett av Tysklands viktigaste forskningsinstitut.

Natta var kemiingenjör. Han studerade på universitet i Milano där han senare blev chef för Institutionen för kemiindustri 1938. Han vidareutvecklade det Karl Ziegler hade upptäckt. Genom att bestråla plaster med röntgenstrålning kunde han studera de långa polymerkedjornas exakta struktur. Nattas arbete ledde också till upptäckten av en katalysator, kallad Ziegler-Natta katalysatorn som används i plasttillverkning.

Ladda ned för utskrift (Pdf)