Kary B. Mullis, priset i kemi 1993

Delades med Michael Smith

Nobelpriset i KemiFör att ha uppfunnit en metod att framställa stora mängder av en DNA-sekvens, så kallade polymeraskedjereaktionen eller Polymerase Chain Reaction (PCR).

Kary B. Mullis

Kary B. Mullis född 28 december 1944, Lenoir North Carolina, USA, Biokemi

Med polymeraskedjereaktionen (PCR) går det att tillverka en stor mängd kopior av en bit DNA.  Metoden började användas mycket snabbt efter det att Kary Mullis uppfunnit den 1983 och är en viktig metod när det handlar om att analysera DNA. Idag används PCR mycket både inom forskning och för att diagnostisera sjukdomar. Dessutom är det en viktig metod inom kriminologin och för att fastställa släktskap.  Tack vare PCR går det att analysera mycket små mängder DNA som till exempel tagits från en cigarettfimp eller urgamla fossil.

Tidiga försök att snabbt och enkelt tillverka korta strängar DNA gjordes redan i början på 1970-talet. Problemet var att få tag på DNA-polymeras som inte förstördes i de höga temperaturer som tekniken kräver. Genom att använda DNA-polymeras från en bakterie som lever i varma källor hittade Mullis lösningen.

1983, året då Mullis uppfann metoden forskade han på ett bioteknikföretag, Cetus Corporation i Kalifornien. Hans arbete där gick ut på att tillverka korta strängar DNA. Lösningen kom han på under en nattlig bilfärd. Han tänkte på ett nytt sätt att analysera mutationsändringar i DNA men kom istället på ett snabbt sätt att mångfaldiga DNA-bitar.

För att kunna sätta igång kopieringsprocessen behöver man en bit original- DNA, ett enzym som heter DNA-polymeras och de fyra byggstenarna som bygger upp DNA samt två slags syntetiserade korta DNA-sekvenser som kallas primers, som utgör startsekvenser för den bit DNA som ska kopieras. Processen regleras genom att höja och sänka temperaturen. När temperaturen höjs till 95°C separerar DNA-strängarna från varandra och man får två enkelsträngar. Temperaturen sänks varvid en primer fäster vid varje DNA-sträng. Temperaturen höjs igen och enzymet DNA-polymeras börjar kopiera de två enkelsträngarna till två dubbelsträngar med hjälp av de lösa byggstenarna som finns tillgängliga. Nu har en cykel körts och man börjar om från början. Detta görs 20-30 gånger och det sker en fördubbling av DNA-strängar vid varje cykel. Med den enkla och billiga PCR-metoden kan en DNA-molekyl generera 1miljard kopior på bara några timmar.

Uppfinningen utlöste ett patentbråk. Vem ägde rätten till PCR? Företaget Kary Mullis arbetade på patenterade flera viktiga delar, men med utgångspunkt från försöken 1971 har andra bestridit dessa patent. Rättsprocesser pågår än trots att patenten gick ut 2005. Mullis har efter sitt Nobelpris uttalat annorlunda ståndpunkter i ett flertal ämnen och även skrivit artiklar och böcker som är diskutabla ur vetenskapligt perspektiv, exempelvis har han förnekat HIV som orsaken till AIDS utan att ha en forskningsbakgrund inom området.

Ladda ned för utskrift (Pdf)