Françoise Barré-Sinoussi, priset i fysiologi eller medicin 2008

Delades med Luc Montagnier

Nobelpris i fysiologi eller medicinFör sin upptäckt av HIV, viruset som orsakar AIDS

Françoise Barré-Sinoussi

Françoise Barré-Sinoussi 30 juli 1947, Paris, Frankrike, fransk virolog

När Françoise Barré-Sinoussi upptäckte ett virus i början på 1980-talet förutsåg ingen vilken betydelse det skulle få. Då gick det bara att skönja aids-katastrofens omfattning. Idag kallas viruset för HIV.

Det var en förvånad Françoise Barré-Sinoussi som fick reda på att hon tilldelats 2008 års Nobelpris i medicin för upptäckten av hiv. Förvåning då det ännu inte går att bota aids trots stora framsteg vad gäller behandling av människor som bär på hiv.

Françoise Barré-Sinoussi har alltid älskat naturen. Under skolloven tillbringade hon timmar med att observera djur och växter i parkerna i hemstaden Paris. Enligt henne själv var det en tillfällighet att hon till slut hamnade på det prestigefyllda Pasteurinstitutet. Hon kommer från enkla förhållanden och var tvingades att välja den kortaste och billigaste utbildningen. Hon började på Pasteurinstitutet som volontär och institutet blev med tiden hennes hemmabas som forskare.

Hennes labb var inriktat på forskning om ett slags virus som kallas retrovirus. I december 1982  bestämde sig forskarlag för att leta efter just retrovirus i lymfknutor hos patienter som hade utvecklat aids. Det efter att läkare börjat misstänka mot att ett retrovirus kunde ligga bakom sjukdomen. Ganska snart visade Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier – den professor som ledde forskarlaget och som hon senare delade Nobelpris med – spår av ett tidigare okänt mänskligt retrovirus i proverna.

Retrovirus är en typ av virus vars gener finns i RNA, till skillnad mot de flesta andra organismer som har sina gener i DNA. Viruset kopieras genom att ta sig in i celler och där kopieras RNA till DNA som sedan ingår i cellens egna gener, varvid cellen ”tillverkar” nya virusceller. Det som är speciellt för HIV är att detta virus attackerar vissa typer av blodceller som är viktiga för immunförsvaret i kroppen. Kroppen blir då sårbart för andra typer av sjukdomar som normalt sett inte är livshotande exempelvis svåra svampinfektioner och bakteriell lunginflammation.

Då, 1983, kunde ingen förutspå vad upptäckten av det nya och dödliga viruset skulle betyda. Françoise Barré-Sinoussi liksom Luc Montagnier hoppades lite naivt på att snabbt kunna utveckla ett vaccin mot hiv. Men i början på 1980-talet anade ingen omfattning av epidemin.

Allvaret uppdagades när fall hiv-fall började dyka upp också i Afrika. Fram till dess hade fall upptäckts i Nordamerika och i Europa. Françoise Barré-Sinoussi tillbringar en stor del av sin tid Afrika liksom i Sydostasien. Förutom att leda hiv-forskningen på Pasteurinstitutet anser hon nämligen att smittan måste stävjas i de länder där den härjar som värst. Därför går en stor del av hennes tid idag åt att utveckla samarbeten med de regionerna.

Ladda ned för utskrift (Pdf)

Stängt