Bland cyklar och cornflakes - Science Café gästade Kulturfestivalen

Nobelmuseets uppskattade programserie Science Café gästade förra veckan Stockholms Kulturfestival. Modellen för programmen är att en person som är särskilt kunnig inom ett visst område bjuds in till ett samtal där publiken spelar en aktiv roll. Deltog från Nobelmuseets sida gjorde Jeanette Peterberg, som var samtalsledare och Tobias Degsell, som deltog i egenskap av Nobelmuseets expert. Under fem dagar i friska luften (nåja) utanför Kulturhuset diskuterades alltifrån hur cykling kan främja kreativiteten till hur påklistrade cornflakes på en klänning kan symbolisera såväl immunförsvaret som livets skörhet. Det senare handlar om en utställning från i vintras då studenter från Beckmans Designhögskola gav sig på att göra textila tolkningar av de senaste Nobelpristagarnas arbeten. Ett annat av Science Café-programmen hette Om snillrika innovationer, där uppfinnaren Petra Wadström talade om en uppfinning kallad ”solvatten”. Rent konkret handlar det om behållare som rymmer 11 liter vatten vilket renas med hjälp av infraröd och ultraviolett strålning . Det innebär ett miljövänligt alternativ i länder med brist på tjänligt dricksvatten där man därmed slipper koka vattnet rent genom eldning med kol, trä eller annat. I programmet dagen efter berättade servitören på Stadshuskällaren, Alexander Folkesson, om Nobelfesten – populärt kallad ”festernas fest” – där han serverat tre gånger. Han kunde bekräfta det man gärna antar, att varje servitörs stora skräck är att tappa en tallrik på väg nerför trappan. Själv har han dock – till skillnad från en och annan olycklig kollega genom åren – behållit en stadig hand!

Tobias Degsell och Jeanette Peterberg (foto: Per Johansson)

Efter Kulturfestivalens avslutande gör både Jeanette Peterberg och Tobias Degsell ett mycket nöjt intryck.

Var det alltså lyckat?
Jeanette: Javisst! Bortsett från att Tobias och en kollega prövade konceptet under ett besök i Zhoushan i Kina i våras är det här första gången vi bedrev programserien utanför husets väggar. Det kändes väldigt spännande och ovant men det blev absolut lyckat. Vi hade fem dagar i rad där vi följde de olika teman Kulturfestivalen satt upp för dagarna och hade därför också ständigt nya gäster.

Vad var det för teman?
Tobias: Första dagen var det cykling, sedan textiler och hemslöjd, därefter design, sedan innovationer och så slutligen mat.

Vilket tema var svårast att göra ett program med Nobelpriskoppling till?
Jeanette: Cykling tror jag. Men när vi väl kom på kopplingen till kreativitet så kändes det självklart.

Då rullade det på av sig självt ja. Men blev det bra diskussioner med publiken tycker ni?
Jeanette: det tycker jag. Det är klart att när publiken inte har väggar omkring sig utan frågeställaren får stå där med en mikrofon och känslan av att kanske höras över hela Sergels torg så blir man lätt lite blygare och det märktes. Där har jag som samtalsledare en viktig roll i att skapa en inbjudande och tillåtande atmosfär.

Petra Wadström och Tobias Degsell (foto: Perina Stjernlöf)

Blev ni själva förvånade över något som kom fram under programmen?

Tobias: Ja, det som förvånade mig mest var nog under temat design. Där hade vi ett program som vi döpt till Om formbara upptäckter och gästades av Nils-Krister Person, forskare från Textilhögskolan i Borås. Han fick mig att förstå hur stora konsekvenser upptäckten av grafen [belönat med 2010 års Nobelpris i fysik] hunnit få. Jag hade inte koll på att den industrin redan är så pass utvecklad. Jag gav honom en grafenpenna efter programmet och han utlovade genast att han efter hemkomst i sann forskaranda direkt ska smula sönder den och analysera hur mycket grafen den egentligen innehåller.

Så han återkommer med resultaten tror du?

Det hoppas vi. Vi ser fram emot resultatet!

Och ni själva, känner ni lust att återkomma med fler Science Café på andra platser än här på Nobelmuseet?

Jeanette: Javisst! Det gav mersmak så vi återkommer gärna nästa år igen.

Tobias: Det kändes uppskattat. Det är ett väldigt bra men inte så vanligt koncept vi har där forskning på hög nivå kan presenteras och diskuteras på ett trivsamt och inkluderande vis.

Programpunkter

No events today.

Höstlig fisk- och skaldjursgryta med kokt potatis
Ugnsbakat grillat sidfläsk med lönnsirap och potatismos med vitlök och grön chili