En handduk med en mörk historia

Advokaten, människorättskämpen och fredspristagaren Shirin Ebadi har donerat ett föremål till Nobelmuseet. Föremålet är en handduk som hon sparat sedan sin tid i det ökända Evin-fängelset i Teheran.

Hon fängslades i juni 2000 och satt isolerad i en fönsterlös cell i 25 dagar, innan hon frigavs. Shirin Ebadi företrädde en familj vars son hade dödats under studentupproren i Iran 1999, och anklagades för att ha förfalskat bevis mot regimen.

Hon hade få personliga föremål med sig till fängelset och nekades en handduk när hon frågade sina fångvaktare. Istället uppmanades hon att köpa en egen i fängelsets butik. Hon hade som tur var lite pengar. Efter frigivningen ramade hon in handduken och förvarade den i sitt hem, som en påminnelse om sin tid som politisk fånge. Handduken ingår nu i Nobelmuseets samling av föremål skänkta av Nobelpristagare.

Se menyn i Bistron