Äntligen!

Ett skolprogram för gymnasiet om Nobelpriset i litteratur

Varför ska man läsa böcker? Vilka är egentligen Svenska Akademien? Och hur går det till när man utser en Nobelpristagare i litteratur?

I skolprogrammet ”Äntligen!” får eleverna fundera över litteraturens betydelse och sitt eget läsande. De får möta ett antal Nobelpristagare och deras verk, och vi ger exempel på att Nobelprisbelönt litteratur inte alls behöver vara svårläst eller tråkig, utan tvärtom både spännande, underhållande och lärorik. Eleverna får läsa smakprov av författare som Selma Lagerlöf och Ernest Hemingway.

I programmet berättar vi även om Svenska Akademiens arbete och hur det går till när Nobelpristagare i litteratur utses.

Programlängd: 90 minuter

Pris: 700 kronor

Anknytning till Lgy 11

Svenska 1

• Skönlitteratur, författad av såväl kvinnor som män, från olika tider och kulturer.

Svenska 2

• Svenska och internationella författarskap, såväl kvinnliga som manliga, och skönlitterära verk, vilket även inkluderar teater samt film och andra medier, från olika tider och epoker.

Svenska 3

• Skönlitterära texter, författade av såväl kvinnor som män, inom genrerna prosa, lyrik och
dramatik. Litteraturvetenskapligt inriktad analys av stilmedel och berättartekniska grepp.

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

Bokning

Helena Stappe
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur

En temavisning för lärare i svenska på högstadiet och gymnasiet med fokus på Nobelpriset i litteratur och Svenska Akademiens arbete. I visningen diskuterar vi hur det går till att utse en litteraturpristagare, hur Svenska Akademien har tolkat Alfred Nobels testamente och vilka olika trender som kan skönjas under Nobelprisets historia. Vi tittar på föremål i våra utställningar och ser på film.

Tid: 60 min (start senast kl. 17.00)
Pris: 1000 kr per lärargrupp (max 15)
För: Lärare i svenska
Bokning: bokning@nobelmuseum.se