Alfred Nobel och Nobelpriset

Ett skolprogram för högstadiet om Nobelpriset

I slutet av 1800-talet skrevs ett testamente som kom att betyda mer än någon hade kunnat ana. Alfred Nobels tankar var tidstypiska och moderna på samma gång. Resultatet är välkänt: Nobelpriset.

Vi berättar om Alfred Nobel och bakgrunden till Nobelprisen. Eleverna får fundera över Nobels berömda testamente för att sedan i grupp utifrån testamentets kriterier utse en värdig Nobelprisvinnare. Vi avslutar med filmvisning och diskussion om ett antal pristagare och deras arbeten.

Programlängd: 90 minuter
Pris: 700 kronor

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

Bokning

Helena Stappe
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Ur bloggen

Skola

Worlds Children's prize

Grattis Malala! Inte bara Nobelpris utan även utan även World's Childrens Prize tilldelades Malala Yousafzay. Juryn som består av ungdomar i åldrarna 15-18 år avslutade sin vistelse i Sverieg på Nobelmuseet!

Publicerad 31 okt. Kommentarer

Nobelprisveckan

Varje dag under veckan har gymnasielever fått chansen att ställa frågor om årets pristagare och deras arbete. På måndag är det dags för ekonomipriset.

Publicerad 10 okt. Kommentarer

Forskarfredag på Debaser!

Vi fick förmånen att hänga med en massa blivande forskare!

Publicerad 3 okt. Kommentarer