Äntligen!

Ett skolprogram för högstadiet om Nobelpriset i litteratur

Varför ska man läsa böcker? Vilka är egentligen Svenska Akademien? Och hur går det till när man utser en Nobelpristagare i litteratur?

I skolprogrammet Äntligen! får eleverna fundera över litteraturens betydelse och sitt eget läsande. De får möta ett antal Nobelpristagare och deras verk, och vi ger exempel på att Nobelprisbelönad litteratur inte alls behöver vara svårläst eller tråkig, utan tvärtom både spännande, underhållande och lärorik. Eleverna får läsa smakprov av författare som Selma Lagerlöf och Ernest Hemingway.

I programmet berättar vi även om Svenska Akademiens arbete och hur det går till när Nobelpristagare i litteratur utses.

Programlängd: 90 minuter
Pris: 700 kronor

Anknytning till Lgr 11, Svenska

Berättande texter och sakprosatexter

• Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
  • Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.
  • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

Bokning

Helena Stappe
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Svenska Akademien och Nobelpriset i litteratur

En temavisning för lärare i svenska på högstadiet och gymnasiet med fokus på Nobelpriset i litteratur och Svenska Akademiens arbete. I visningen diskuterar vi hur det går till att utse en litteraturpristagare, hur Svenska Akademien har tolkat Alfred Nobels testamente och vilka olika trender som kan skönjas under Nobelprisets historia. Vi tittar på föremål i våra utställningar och ser på film.

Tid: 60 min (start senast kl. 17.00)
Pris: 1000 kr per lärargrupp (max 15)
För: Lärare i svenska
Bokning: bokning@nobelmuseum.se

Ur bloggen

Skola

Skolprogram, Nobelpriset: Idéer som förändrar världen

Nu kan du boka vårt skolprogram till den tillfälliga utställningen Nobelpriset: Idéer som förändrar världen. Vi berättar om hur Nobelprisbelönta uppfinningar, upptäckter och handlingar har förändrat vårt sätt att leva och diskuterar vetenskapens och samhällsutvecklingens ömsesidiga påverkan.

Publicerad 26 aug. Kommentarer

Höstens skolprogram på Nobelmuseum!

Nobelmuseet har ett stort utbud av skolprogram inom många ämnen.

Boka in din klass redan nu för att vara säker på att få en tid som passar dig!

Publicerad 25 aug. Kommentarer

Entreprenörskap i skolan

Nobel i labbetVälkommen till en minimässa på Nobelmuseet med massor av tips på hur du kan arbeta med kreativitet, entreprenörskap och företagande i och utanför klassrummet.

Publicerad 16 jun. Kommentarer

Programpunkter

Inga programpunkter idag.

Kokt torskrygg med örthollandaise, rostade gulbetor och potatis