Alfred Nobel och Nobelpriset

Ett skolprogram för gymnasiet om Nobelpriset

I slutet av 1800-talet skrevs ett testamente som kom att betyda mer än någon hade kunnat ana. Alfred Nobels tankar var tidstypiska och moderna på samma gång. Resultatet är välkänt – Nobelpriset.

Vi berättar om Alfred Nobel och bakgrunden till Nobelprisen. Eleverna får fundera över Nobels berömda testamente för att sedan i grupp utifrån testamentets kriterier utse en värdig Nobelprisvinnare. Vi avslutar med filmvisning och diskussion om ett antal pristagare och deras arbeten.

Programlängd: 90 minuter

Pris: 700 kronor

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

Bokning

Helena Stappe
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Ur bloggen

Skola

Nobelprisveckan

Varje dag under veckan har gymnasielever fått chansen att ställa frågor om årets pristagare och deras arbete. På måndag är det dags för ekonomipriset.

Publicerad 10 okt. Kommentarer

Forskarfredag på Debaser!

Vi fick förmånen att hänga med en massa blivande forskare!

Publicerad 3 okt. Kommentarer

Skolprogram, Nobelpriset: Idéer som förändrar världen

Nu kan du boka vårt kostnadsfria skolprogram till den tillfälliga utställningen Nobelpriset: Idéer som förändrar världen. Vi berättar om hur Nobelprisbelönta uppfinningar, upptäckter och handlingar har förändrat vårt sätt att leva och diskuterar vetenskapens och samhällsutvecklingens ömsesidiga påverkan.

Publicerad 16 sep. Kommentarer

Programpunkter

No events today.

Grillad smörfisk med saltsyrlig bönsallad och örtolja