Om Nobelmuseet

På Nobelmuseet får du veta mer om Nobelpriset och Nobelpristagarna från 1901 fram till idag, liksom om Alfred Nobel och hans liv. Museet invigdes 2001 och är beläget i en av Stockholms vackraste 1700-talsbyggnader.

Med utgångspunkt i Alfred Nobel och Nobelpriset vill Nobelmuseet visa att människor kan förändra världen. Genom utställningar, aktiviteter, program och forskning vill museet inspirera och engagera. Besökare kan ta del av historien och framtiden och möta människor vars mod, kreativitet och envishet har påverkat vårt sätt att leva.

Tankeväckande filmer

Nobelpristagarnas arbeten är spännande äventyr fyllda av med- och motgångar. Hur de ändå bevarat modet att tänka i nya banor och att gå vidare utan att förlora hoppet visas i en mängd kortfilmer. Även den omgivande miljöns betydelse för kreativiteten skildras i filmer.

Slå dig ner en stund och titta in i Marie Curies laboratorium eller möt Nelson Mandela på väg ut ur fängelset. Få en inblick i Niels Bohrs tankesmedja eller besök en av världens mest berömda Nobelprismiljöer i Cambridge.

Utställningar

En stor del av Nobelmuseet består av aktuella och fördjupande utställningar som ständigt förnyas. Här växlar ämnen och tema från en säsong till en annan. Det kan handla om konst och vetenskap, om Alfred Nobel eller Albert Einstein och hans forskning.

Forskning

Nobelmuseet är en kunskapsbank med aktiv forskning. Här arrangeras seminarier, föreläsningar och debatter i aktuella frågor.

Föreläsningar och debatter

Museet har förutom de dagliga visningarna ett omfattande program av specialvisningar, föredrag och debatter, både dagtid och kvällar, helg såväl som vardag.

Barn och familj

Barnen har en egen Nobelklubb och dessutom ordnas en mängd öppna aktiviteteter för barn på museet liksom olika typer av familjevisningar.

Skola

Nobelmuseets skolgrupp tar emot skolklasser från förskola till gymnasium.

Bistro Nobel

I kreativa miljöer finns ofta informella mötesplatser för det spontana, oplanerade samtalet. Bistro Nobel vill ge en fläkt av kafékulturen som fanns i Budapest, Wien och Paris. Som avslutning vänd upp och ned på stolen...

Museibutik

Nobelpristagarnas kreativitet följer oss in i museibutiken. För den läshungrige finns litteratur av och om Nobelpristagare. Här kan du också köpa Nobelmedaljen i choklad och andra varor med anknytning till Nobelpriset.

Kontakta Nobelmuseet

Information
08 534 818 00, info@nobelmuseum.se 

 

Press- & Marknadsavdelning

08 534 818 31, info@nobelmuseum.se  

 

Bokning

08 534 818 18, bokning@nobelmuseum.se

 

Museibutiken

08 534 818 11, shop@nobelmuseum.se

 

Bistro Nobel

08 534 818 12, bistronobel@nobelmuseum.se

 

Personal

Visas nu: Litterär revolt

23 september 2017 – september 2018

Bilder av Nobelpristagare i litteratur

Vad är litterär revolt? Kan litteratur förändra världen?

Människor, miljöer och kreativitet

I denna utställning får du veta mer om Nobelpriset, Nobelpristagarna från 1901 fram till idag, och om Alfred Nobel och de Nobelprisutdelande institutionerna.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

Stängt

Visningar

No tours today.

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.