Nobelsystemet – att utse Nobelpristagare

Ladda ned (PDF)

Hur går det egentligen till när Nobelpristagarna utses? Nobelsystemet, det regelverk som styr hur arbetet med att välja pristagare går till, skiljer sig delvis mellan de olika prisämnena. Samtidigt finns det mycket som är lika för alla prisområden. Ungefär ett år innan pristagarna presenteras i oktober varje år börjar ett intensivt arbete hos de olika prisutdelande institutionerna – vilka forskare, författare, fredskämpar ska få priset den här gången?

Svenska Akademien

Nobelkommittéer förbereder beslutet

Ansvaret att utse Nobelpristagare är fördelat mellan olika institutioner. Till exempel är det Kungliga Vetenskapsakademin som delar ut prisen i fysik och kemi, medan Svenska Akademien delar ut priset i litteratur. Varje institution väljer en särskild Nobelkommitté som består av 3–5 personer. Kommittéernas uppgift är att förbereda den övriga institutionen för beslutet. Undantaget är Norska Nobelkommittén, som delar ut fredspriset. Där är det kommittén som på egen hand både förbereder och fattar beslut om vem som ska få priset.

De viktiga nomineringarna

I september skickar varje kommitté ut hundratals brev till olika personer och institutioner världen över och ber om förslag på vilka som förtjänar ett Nobelpris. De som har rätt att nominera är bland annat professorer och experter inom olika ämnen. Alla som tidigare fått Nobelpris har också rätt att komma med förslag på pristagare. Sista dag att lämna in en nominering är 31 januari.

Vad händer sedan?

När nomineringsperioden är över börjar kommittéernas arbete med att gallra bland de hundratals förslagen. Efter några månader återstår en lista med ett fåtal kandidater. Dessa presenteras för institutionens övriga medlemmar som i oktober – nästan ett år efter att arbetet började – fattar beslutet om vem som ska få priset.

Pris kan delas och skjutas upp

Det är vanligt att ett Nobelpris delas av flera individer. Reglerna säger att högst tre personer får dela på ett Nobelpris. Priset i fred kan även gå till organisationer, medan de övriga måste gå till individer. Om man inte lyckas hitta en värdig pristagare under ett visst år kan priset skjutas upp till året efter. Så blev det 1921 med fysikpriset. 1921 års pris delades ut först 1922, då Albert Einstein fick priset samtidigt som 1922 års pristagare, Niels Bohr.

Einstein 1922

Pengar, medalj och diplom

Vad får den som tar emot ett Nobelpris? Massor av ära och uppmärksamhet, givetvis. Men även en stor summa pengar. Prissumman har varierat under åren men är för tillfället på 8 miljoner kronor. Om Nobelpriset delas av flera personer delar de på prispengarna. Pristagarna får dessutom en medalj och ett diplom under prisceremonierna som alltid äger rum den 10 december – på Alfred Nobels dödsdag.


Nobelsystemet – att utse Nobelpristagare, färg
Nobelsystemet – att utse Nobelpristagare, svartvit

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.