Francis Crick och James Watson, Fysiologi eller medicin 1962

Delades med Maurice H. F. Wilkins

Nobelpris i fysiologi eller medicin”för deras beskrivning av livets molekyl, DNA-molekylens struktur”

Francis H. C. Crick, 1916–2004, molekylärbiolog

James D. Watson, född 1928, molekylärbiolog

Francis H. C. CrickJames D. Watson

Upptäckten av DNA-molekylens byggnad är en av 1900-talets stora medicinska framsteg. Utan kunskapen om DNA-molekylens struktur hade dagens biologiska forskning, genetik och kriminalteknik sett helt annorlunda ut. En vänskap som knöts 1951 var början på ett det fruktsamma samarbetet som ledde till upptäckten.

Hösten 1951 anlände en 23-årig amerikan, James Watson, till Cavendishlaboratoriet i Cambridge. Där stötte han på den tolv år äldre engelsmannen Francis Crick och de lade snart märke till sitt gemensamma intresse för att fastställa DNA-molekylens uppbyggnad. Cavendishlaboratoriet grundades av Nobelpristagaren Lawrence Bragg och var en mötespunkt för många Nobelpristagare. På detta laboratorium var röntgenkristallografi, studier av kemiska ämnens struktur med hjälp av röntgenstrålning, den huvudsakliga verksamheten,.

En drivkraft i Watson och Cricks arbete var att en amerikan, Linus Pauling också försökte fastställa DNA-molekylens struktur. Några år tidigare, 1948, hade Pauling (senare Nobelpristagare) observerat att delar av proteiner ser ut som spiraler och mycket pekade på att DNA-molekylen också gjorde det. Watson och Crick försökte bygga tänkbara modeller som stämde överens med kända fakta men kombinationsmöjligheterna var för många. De behövde hjälp för att hitta de sista pusselbitarna. Hjälpen kom från två forskare på King’s College i London, Maurice Wilkins och Rosalind Franklin. Efter att ha sett Wilkins och Franklins röntegenkristallografibilder föll bitarna på plats och 1953 kunde Crick och Watson presentera den slutgiltiga spiralmodellen av DNA, vilket gav dem en enorm uppmärksamhet. Därmed tog den moderna molekylärbiologin och genetiken fart. År 1957 höll Crick en berömd föreläsning där han beskrev det som kallats molekylärbiologins centrala dogma: från DNA via RNA till protein.

Mycket talar för att Rosalind Franklin inte fick tillräckligt erkännande för sin del i arbetet. Wilkins lär ha visat upp hennes röntgenkristallografibilder för Watson och Crick utan att ha tillfrågat Franklin Sorgligt nog dog hon i cancer fem år innan Nobelpriset för upptäckten delades ut och därmed fick hon aldrig möjligheten att dela äran.

Enligt Watson och Crick var deras förmåga till samarbete en av de viktigaste faktorerna för framgången. De kompletterade varandra ämnesmässigt, Watson var biolog medan Crick var fysiker och även om de var vänner var de inte rädda för att kritisera varandra, på gränsen till att ge ohyfsade kommentarer. De fastnade på så vis inte i felaktiga tankebanor utan kunde arbeta vidare mot målet.

Ladda ned för utskrift (Pdf)