Alexander Fleming, Fysiologi eller medicin 1945

Nobelpris i fysiologi eller medicin”för upptäckten av penicillinet” 
(delades med Ernest Chain och Howard Florey) 

Alexander Fleming, 1881–1955, brittisk (skotsk) bakteriolog 

Alexander Fleming

När Alexander Fleming vaknade på morgonen den 28 september 1928 visste han inte att han skulle upptäcka världens första antibiotika. Men det var exakt det han gjorde och det blev utan tvekan en av 1900-talets viktigaste upptäckter.

Fleming kom från enkla förhållanden. Hans föräldrar var bönder men vid 13 års ålder flyttade han till London där han också studerade till läkare. År 1906 började han arbeta på det sjukhus där han drygt 20 år senare skulle göra sin upptäckt, St Mary's sjukhus.

Under första världskriget tjänstgjorde han som fältläkare. Då såg han hur små infektioner snabbt kunde förvärras. Efter kriget återvände han till St Mary's och började forska på hur infektioner kunde hindras. 1922 upptäckte han lysozym, ett enzym som har bakteriedödande egenskaper. Lysozym finns bland annat i saliv och tårar.

Fleming såg sitt arbete som ett 9-5 jobb. Eftermiddagarna tillbringade han på sin klubb, Chelsea Art's Club. Veckosluten på landet. Han tog långa semestrar och hade många fritidsintressen. Han var allmänt tillfreds med livet. På sin arbetsplats var Fleming beryktad för sin oreda. Det sägs att han hade den stökigaste laboratoriebänken på hela sjukhuset. Han hade för vana att lämna laboratorieskålar för att se vad som hände med dem. När han kom hem från semestern, sensommaren 1928 lade han märke till att mögel hade växt i en av bakterieodlingarna han lämnat. Där möglet växte hade bakterierna dött. Bakterierna i skålarna som inte angripits av möglet hade inte påverkats. Mögelsvampen Penicillum notatum och dess bakteriedödande egenskap var upptäckt.

Berodde upptäckten på tur? Flemings erfarenhet och förmåga att se det avvikande samt metoden att spara prover för att se vad som hände över tid hade nog mycket med upptäckten att göra. Tursamt var i alla fall att det var en av de få arter av mögel som har bakteriedödande egenskaper som växte i odlingarna. Troligen kom mögelsvampen från experiment på en annan våning i huset eller utifrån. Fleming hade i alla fall tur med vädret, då temperaturomslagen gav mögel och bakterier möjlighet att växa till i samma odling.

Att penicillinet blev ett av världens mest använda läkemedel var inte enbart Flemings förtjänst. Drygt 10 år senare isolerade Ernst B Chain och Howard Florey den aktiva ingrediensen och tog fram metoder för att massproducera penicillin. Andra världskriget pågick och sårade soldater blev därmed bland första användarna.

Eftersom bakterier vänjer sig vid medel som penicillin letar man ständigt efter nya aktiva substanser. Sedan penicillinet upptäcktes har man isolerat mer än 6 000 liknande ämnen och av dem används ca 100 världen över. 

Ladda ned för utskrift (Pdf)

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.