Lärarkväll: En hållbar framtid

2017-02-16 16:30 - 20:00

Världen står inför stora utmaningar. FN:s medlemsländer har beslutat om en utvecklingsagenda med 17 hållbarhetsmål utformade för att möta de ekonomiska, sociala, kulturella och ekologiska dimensionerna av hållbar utveckling.

Nobelmuseet, tillsammans med SWEDESD, svenskt internationellt center för lärande för hållbar utveckling och Projekt Bifrost bjuder in till en lärarkväll om hållbar utveckling i undervisningen.

Vi inleder med lättare förtäring och bjuder under kvällen på fika.

Kvällen är fullbokad.

Ingen kostnad, men vid frånvaro eller avbokning samma dag debiteras en administrativ kostnad på 200 kr. 

Program

  • Museichef Olov Amelin hälsar välkommen. 
  • Eva Friman, Föreståndare för SWEDESD, presenterar SWEDESD som kunskapscentrum för lärare på området utbildning och lärande för hållbar utveckling.
  • Steven Hartman, Professor vid Mittuniversitet/NIES presenterar Projekt Bifrost

  • Olof Drakenberg, SDSN NE, – Att använda de Globala Målen för hållbar utveckling
  • Lea Rekow – Environmental pedagogies for the 21st century: creative strategies for engaging Sustainable Development
  • Stefan Bengtson & Petra Hansson, SWEDESD – De globala målen för hållbar utveckling i policy och utbildning – didaktiska perspektiv.

  • Anders Birgersson & Peter Norman berättar om filmprojektet Bifrost och filmen The Future is now.  
  • Pontus Thunblad & Paulina Wittung Åman, Nobelmuseet ger ett smakprov från museets nya skolprogram: En hållbar framtid
  • Filmvisning – The future is now, en film som vill inspirera unga människor att leda vägen framåt.  
  • Brian Palmer, forskare Uppsala universitet – Mod som förändrar världen. Vilken roll spelar mod i utbildning för hållbar utveckling?

Projekt Bifrost stöds av NIES, Nordic Network for Interdisciplinary Environmental Studies och Mittuniversitet.


Om talarna

Eva Friman är föreståndare för SWEDESD, Uppsala Universitet. Hon leder Uppsala Transdisciplinära Seminarium i Hållbar Utveckling (TRUST) och deltar i Sveriges delegation för att planera internationell implementation av UNESCO Global Action Program on Education for Sustainable Development.

Steven Hartman är Professor vid Avdelningen för turismvetenskap och geografi, Mittuniversitetet. Han leder NIES, Nordic Network for Interdisciplinary Environmental Studies och det nyetablerade Humanities for the Environment Circumpolar Observatory vid Stefansson Arctic Institute i Akureyri, Island. Han är projektledare för Projekt Bifrost.

Olof Drakenberg är projektsamordnare, Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum och affilierad med SDSN NE, Sustainable Development Solutions Network Northern Europe

Lea Rekow är föreståendare för Green My Favela, ett projekt om urban restoration i favelorna i Rio de Janeiro. Hon har tidigare varit director för Gigantic ArtSpace (NY) media director för det tidigare Center for Peace and Human Security (NY), och research fellow at the Center for Art and the Environment (NV). 

Petra Hansson är lektor i didaktik vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet och arbetar som utbildningsstrateg med ansvar för utveckling av kurser och utbildningar som berör frågor om utbildning och undervisning om hållbar utveckling på SWEDESD.

Stefan Bengtsson arbetar för SWEDESD som nationell koordinator for implementeringen av Global Action Programme on ESD (GAP) i Sverige. I sin roll som koordinator stödjer han etableringen av samarbeten mellan organisationer och myndigheter som aktivt arbetar med utbildning för hållbar utveckling (UHU) som del av arbetet med att stärka utbildningens kvalitet.

Anders Birgersson är en designer, fotograf och art director baserad i Stockholm. 2014 tilldelades han Årets Våghals på Svenska Designpriset för hans arbete med Läkare utan gränsers innovativa berättande. 

Peter Norrman är en mediakonstnär och filmare baserad i Stockholm och Brooklyn. Hans verk blandar videokonst med installationer, ljud, performative arts och foto. Hans installation om flyktingar, I AM HERE (i samarbete med Anders Birgersson) visades på Dunkers Museum of Contemporary Art, Helsingborg, 2015.

Brian Palmer är universitetslektor vid Uppsala universitet. Han var redaktör för Global Values 101, en bok baserad på hans kurser vid Harvard, och medförfattare till boken 101 historiska hjältar

Skolprogram: En hållbar framtid

I skolprogrammet ”En hållbar framtid” får eleverna inblick i och diskutera de globala hållbarhetsmålen i ett tvärvetenskapligt perspektiv.

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

 


Bokning

Helena Stappe
Telefon: 08-534 818 18
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Bokningen har öppet vardagar 9–16, lunchstängt 12–13.

Visas nu: Litterär revolt

23 september 2017 – september 2018

Bilder av Nobelpristagare i litteratur

Vad är litterär revolt? Kan litteratur förändra världen?

Från kalendariet

Program

Vem får årets Nobelpris i litteratur? Möt Sveriges Radio på plats. Måns Hirschfeldt och Roger Wilson från P1 Kultur diskuterar och funderar tillsammans med gäster. 

2017-09-26 13:10 - 13:50

Författaren Åsa Foster samtalar med Nobelmuseets Ebba Holmberg om hur boken ”Min sons historia” har påverkat hennes skrivande. 

2017-09-26 18:00 - 19:00

Medarbetare från Stadsbibliotekets podd Solen samtalar med Nobelmuseets Ebba Holmberg om utställningen Litterär revolt. 

2017-09-28 12:00 - 12:50

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

Stängt

Visningar

No tours today.

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.