Många vägar till fred

En lärarhandledning om fred

Sommaren och hösten 2013 visade Nobelmuseet fotoutställningen Making Peace. Utställningen var producerad av Internationella Fredsbyrån (International Peace Bureau, IPB) med anledning av 100-årsjubileet av organisationens Nobelpris i fred, som de tog emot 1910.

Den här lärarhandledningen sammanfattar det pedagogiska arbetet med utställningen – de övningar vi gjorde, de många diskussioner vi hade, de lärdomar vi drog. Samtidigt är detta inte en handledning till hur man arbetar med en specifik utställning. Handledningen står helt på egna ben och allt som behövs för att kunna genomföra övningarna medföljer i materialet.

Nobelmuseets pedagoger drev ett projekt under rubriken ”Många vägar till fred”. Syftet var att inspirera ungdomar till samtal och reflektion kring frågor som rör fredsarbete, både i det stora och det lilla, och att väcka ett engagemang och en tro på att vi alla kan bidra till en tryggare och säkrare värld.

Under projektet träffade Nobelmuseets pedagoger cirka 70 högstadie- och gymnasieklasser under knappt tre månader. Museet deltog även i ungdomsfestivalen We Are Stockholm i Kungsträdgården i Stockholm och mötte där nästan 2000 ungdomar.

Tillsammans med ensamkommande flyktingbarn skapade Nobelmuseet även ett komplement till utställningen, Making Peace: Berättelser.

Lärarhandledningen kan laddas ner fritt och är konstnadsfri. 

Utvärdering

Vi vill gärna hålla kontakten med er som använder lärarhandledningen för utvärdering, fyll i formuläret nedan.

 

Fred är det enda slag som är värt att utkämpa

Albert Camus, 8 augusti 1945

Skolvisningen av Making Peace

Flera av de uppgifter som ingår i lärarhandledningen Många vägar till fred! utgår från övningar som ingick i skolvisningen av utställningen Making Peace. Sammanlagt genomfördes cirka 70 visningar för högstadie- och gymnasieklasser. Uppgifterna i handledningen är med andra ord väl beprövade.

Här kan du se en tre minuter lång film från en av dessa skolvisningar. 

 

Making Peace: berättelser

Tillsammans med ensamkommande flyktingbarn skapade Nobelmuseet under 2013 ett komplement till Making Peace.
Utställningen avslutades hösten 2013 men här kan du finna material från den. 

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.