Skapande Skola

Skapande skola syftar till att eleverna ska få möjlighet till att möta professionell kultur, ägna sig åt eget skapande och få uppleva hur skola och kulturliv kan samverka. Nobelmuseet kan erbjuda många bra olika aktiviteter i samband med projekt inom ramen för skapande skola. Vi har en stor och bred grund för ämnesövergripande projekt där vi kan vi erbjuda både aktiviteter för elever och fortbildning för lärare.

Kontakta oss för mer informatiom på skola@nobelmuseum.se eller 08-534 818 18

Förslag på teman

Naturvetenskap och konst

Eleverna får arbeta med att konstnärligt gestalta naturvetenskapliga begrepp och/eller teorier som har anknytning till Nobelpris, t.ex. inom områdena genetik, kärnfysik eller kanske de senaste Nobelpriserna. Vi diskuterar den naturvetenskapliga teorin och sedan får eleverna arbeta praktiskt i små grupper. Vi avslutar med redovisning och diskussion.

Alfred nobel och Nobelpriset

Vi berättar om Alfred Nobel, hans liv och testamente. Vi pratar om de olika Nobelprisämnena och tillsammans arbetar vi med konfliktlösning. I vår verkstad gör vi sedan kemi-, fysik- och medicinexperiment samt skriver dikter med hjälp av ordmagneter.

Yttrandefrihet – var går gränsen?

”Böghatare”, ”blatte” eller Hitlerhälsningar – var går egentligen gränsen för vår yttrandefrihet? Inom temat Yttrandefrihet vrider och vänder vi på frågor som rör värderingar, tolerans och respekt. Genom värderingsövningar, diskussioner och filmvisning diskuterar vi på vilka olika sätt man kan yttra sig och hur den svenska yttrandefriheten fungerar.

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

 


Bokning

Helena Stappe
Telefon: 08-534 818 18
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Bokningen har öppet vardagar 9–16, lunchstängt 12–13.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.