Pengar och politik

Ett skolprogram för gymnasiet om ekonomi

I programmet Pengar och politik berättar vi om Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Vi tittar på några uppmärksammade pristagare och deras arbeten.

Under programmet diskuterar vi begreppet ekonomisk vetenskap och vad ekonomer kan göra för ”mänsklighetens största nytta”.

Programmet innehåller såväl diskussioner som praktiska övningar.

OBS! Under våren 2017 kan programmet bokas måndag till torsdag, ej fredagar.

Programlängd: 90 minuter

Pris: 700 kronor

Anknytning till Lgy 11

Samhällskunskap 1a2, 1b

• Samhällsekonomi, till exempel ekonomiska strukturer och flöden i Sverige och internationellt. Försörjning, tillväxt och företagande, resursanvändning och resursfördelning utifrån olika förutsättningar.

Samhällskunskap 2

• Nationalekonomiska teoriers framväxt och genomslagskraft utifrån historiska villkor och motsättningar, till exempel merkantilism, ekonomisk liberalism, marxism, keynesianism och monetarism. Frågor om tillväxt, makt, inflytande, ett hållbart samhälle, miljö och resursfördelning i relation till de ekonomiska teorierna.

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

Bokning

Helena Stappe
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Bokningen har öppet vardagar 9–16, lunchstängt 12–13.