Yttrandefrihet – var går gränsen?

Ett skolprogram för gymnasiet om yttrandefrihet

”Böghatare”, hakkors eller Hitlerhälsningar – var går egentligen gränsen för vår yttrandefrihet? Den frågan är utgångspunkten för skolprogrammet Yttrandefrihet.

Genom värderingsövningar, samtal och filmvisning diskuterar vi på vilka olika sätt man kan yttra sig och hur den svenska yttrandefriheten fungerar. Kan ett yttrande vara okej i ett sammanhang men helt oacceptabelt i ett annat? Vad tycker eleverna själva – var går deras gräns? Var går den juridiska gränsen?

Eleverna får möjlighet att reflektera över vad yttrandefrihet innebär, både för individen och för det demokratiska samhället. Eleverna får också möta några av de alla Nobelpristagare som kämpat för yttrandefrihet i olika former av diktatur. 

Programlängd: 90 minuter

Pris: 700 kronor

Anknytning till Lgy 11

Samhällskunskap

  • I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om frågor som berör makt, demokrati, jämställdhet och de mänskliga rättigheterna inklusive barns och ungdomars rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter.

Svenska

  • Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att använda skönlitteratur och andra typer av texter samt film och andra medier som källa till självinsikt och förståelse av andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar. Den ska utmana eleverna till nya tankesätt och öppna för nya perspektiv.

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

 


Bokning

Helena Stappe
Telefon: 08-534 818 18
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Bokningen har öppet vardagar 9–16, lunchstängt 12–13.

Låt dina elever läsa texter som engagerar och berör!

Vad har Martin Luther King, Astrid Lindgren och Darin gemensamt? De bidrar alla med texter till boken ”Fred! - 100 röster mot våld och krig”. Boken samlar starka texter av fredspristagare, artister, författare och skolungdomar, men också fotografier av världskända fotografer som Robert Capa och Annie Leibovitz.

Till boken finns en lärarhandledning med uppgifter kring frågor som rör konfliktlösning, ickevåld och civilkurage.

Nobelmuseets skolavdelning erbjuder lärare att köpa klassuppsättningar av boken till ett mycket subventionerat pris.

Pris: 35 böcker 500 kr (+frakt).

För beställning mejla skola@nobelmuseum.se

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.