Från idé till innovation

Ett skolprogram för högstadiet eller gymnasiet om innovation

Utan innovationer hade vår vardag sett väldigt annorlunda ut. Bakom varje innovation finns människor som fått idéer och sett nya möjligheter. Men att förverkliga idéer är inte alltid så lätt. Alfred Nobel, en av världens mest framgångsrika innovatörer och entreprenörer lär ha sagt en gång: ”Om jag har tusen idéer om året och endast en blir något, så är jag ändå nöjd.”

Med utgångspunkt i såväl Alfred Nobels liv och testamente som några olika Nobelpris belyser skolprogrammet processen från idé till innovation. Hur föds nya idéer? Vad är viktigt för att idéer ska kunna förverkligas? 

Programmet innehåller film och gemensamma diskussioner, samt en praktisk elevuppgift där betydelsen av samarbete lyfts fram. 

Programlängd: 90 minuter

Pris: 700 kr

Efter programmet finns även material att använda i klassrummet som uppföljning och efterarbete.

Anknytning till Lgr 11, Skolans uppdrag

  • Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

 


Bokning

Helena Stappe
Telefon: 08-534 818 18
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Bokningen har öppet vardagar 9–16, lunchstängt 12–13.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.