Alfred Nobel och Nobelpriset

Ett skolprogram för årskurs F–3 om Alfred Nobel, Nobelpriserna och forskning

Programmet  börjar  med en introduktion av Alfred Nobel och Nobelprisen. Vi berättar om Alfred Nobel som var en stor uppfinnare och som ville belöna upptäckter och arbeten inom naturvetenskap, litteratur och fred. Vi pratar om olika upptäckter och Nobelpristagare, berättar om de olika priskategorierna och visar olika föremål från våra samlingar. Slutligen får eleverna ta på sig vita labbrockar och laborera i verkstaden.

I Idéer och uppfinningar tar vi upp följande begrepp: uppfinningar, kemisk reaktion.

Laboration: Gör din egen såpbubbellösning att ta med hem.

Programet ges i två olika varianter beroende på gruppstorlek där programmen skiljer sig något från varandra.

Alternativ 1

Anpassat för: Max 25 elever

Programlängd: 60 minuter

Pris: 600 kronor

I detta alternativ går hela gruppen ner i vår laboratoriekällare där vi tar på oss de vita labbrockarna och blir forskare. Eleverna laborerar i grupper och berättar sedan för varandra om vad de kommit fram till.

Alternativ 2

Anpassat för: Klasser med fler än 25 men max 32 elever

Programlängd: 90 minuter

Pris: 700 kronor

I detta alternativ delas klassen upp i två grupper. En grupp följer med museipedagogen till vår laboratoriekällaredär vi tar på oss de vita labbrockarna och blir forskare Den andra gruppen följer med sin/sina lärare till vår utställning för barn Bubbelkammaren. Där finns förslag på uppgifter att arbeta med, böcker att läsa, knappar att trycka på, filmer och en dockteater. Efter ca 30 min byter grupperna plats.

Vill ni veta mer om uppgifterna som ni kan arbeta med i bubbelkammaren under skolprogrammet finns en lärarinstruktion att ladda ner.

Anknytning till Lgr 11, NO

Material och ämnen i vår omgivning

• Materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras efter egenskaperna utseende, magnetism, ledningsförmåga och om de flyter eller sjunker i vatten.
  • Människors användning och utveckling av olika material genom historien. Vilka material olika vardagliga föremål är tillverkade av och hur de kan källsorteras.
  • Enkla lösningar och blandningar och hur man kan dela upp dem i deras olika
beståndsdelar, till exempel genom avdunstning och filtrering.

Metoder och arbetssätt

• Enkla naturvetenskapliga undersökningar.
  • Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och
andra uttrycksformer.

Boka skolprogram

Praktisk information

Vi tar emot skolklasser på tider då museet är stängt för allmänheten, det vill säga måndagar 08:00–17:00, övriga dagar 08:00–12:00.

Vi har i de flesta fall möjlighet att ta emot två skolklasser samtidigt.

Bokning

Helena Stappe
E-post: bokning@nobelmuseum.se

Bokningen har öppet vardagar 9–16, lunchstängt 12–13.