Nyheter

Ralph Steinman was awarded the Nobel Prize posthumously, something very rare and virtually impossible. In 2017, the Nobel Museum received his microscope from his former colleague and the Rockefeller University in New York.

Post date 14 jul.

Så här skriver Thomas Kuhn från Luleå Tekniska Universitet om sin forskning om ispartiklar i atmosfären, små kristaller i moln så som stora snöflingor, och deras effekter

Post date 23 feb.

Snart invigs Nobel Creations. Läs vad studenterna från Beckmans skriver om sina kreationer. 

Post date 7 dec.

Calle Stenman från Kungliga Musikhögskolan fick i uppdrag att tolka årets fredspris. Lyssna på ett smakprov av hans tolkning.

Post date 29 nov.

Arbetet rullar på för fullt med Nobel Creations – The Nobel Prize 2016 som ska visas på Tom Tits Experiment från 9 december.

Post date 17 nov.

Nu har omröstningen startat för Forskarhjälpens sjätte projekt Musikjakten. 

Post date 11 nov.

I årets utställning Nobel Creations kommer 36 studenter från Fotoskolan Sthlm att medverka. De kommer bland annat att bidra med 18 tolkningar av årets Nobelpris med tre foton för varje Nobelprisämne.

Läs vad Sofia Mäcs Nielsen som ska tolka Ekonomipriset skriver om projektet. 

Post date 10 nov.

Till utställningen Nobel Creations, som i år visas på Tom Tits Experiment, kommer det att produceras ett musikverk till varje Nobelpris som delas ut i år.

Hanna Bylund ska tolka Nobelpriset i medicin, läs om hur hon tänker om sin medverkan.

Post date 20 okt.

Till utställningen Nobel Creations, som i år visas på Tom Tits Experiment, kommer det att produceras ett textilobjekt till varje Nobelpris som delas ut i år. De är tolkningar av pristagarnas upptäckter och prestationer och produceras av studenter som går sista året på Handarbetets vänner.

Arianna Funk ska tolka Nobelpriset i medicin, läs om hur hon tänker om sin medverkan.

Post date 27 okt.

Konstgjord intelligens eller artificiell intelligens (AI) har lockat och skrämt människor i alla tider. Vad är artificiell intelligens? Hur långt har vi egentligen kommit och vad får det för konsekvenser för samhället och mänskligheten?

Post date 21 okt.

Alfred Nobel Lättläst

Vem var egentligen Alfred Nobel? Bengt Fredriksson berättar på lättläst svenska om uppfinnaren som grundade Nobelpriset.

Post date 27 feb.

Den 26 september träffades 70 studenter på Nobelmuseet för en uppstart av arbetet med utställningen Nobel Creations. Beckmans Designhögskola, Kungliga Musikhögskolan Fotoskolan Sthlm och Handarbetets vänner deltar i årets produktion, som kommer att visas på Tom Tits Experiment i Södertälje december 2016 – februari 2017.

Post date 6 okt.

Till utställningen Nobel Creations kommer det att produceras ett ljudlandskap som besökarna både kan uppleva och påverka när de går omkring i lokalen. Möt Erik "Errka" Petersson, en av studenterna från Kungliga Musikhögskolan som arbetar med ljudlandskapet.

Post date 7 okt.

Idag presenterade elever från Rinkebyskolan sitt projekt om årets Nobelpris i Litteratur och på plats var årets pristagare, Svetlana Aleksijevitj.

Post date 9 dec.

Vetenskapsbio för unga är en minifilmfestival för ungdomar i gymnasieåldern. Med början den 12 september och de efterföljande vardagarna (14-18 september) erbjuder Nobelmuseet i samarbete med UR allmänhet och skolklasser att se dokumentärfilmer med vetenskaplig anknytning och att möta forskare för att diskutera filmens innehåll.

 

 

 

 

Post date 26 jun.

Nu när en av vår tids största flyktingkatastrofer pågår är det många som frågar sig: Vad kan just jag göra? 

 

Post date 21 okt.

Hjärnan behöver den fysiska träningen minst lika mycket som kroppen. Egentligen är det ju ganska självklart – kropp och själ hör ihop.

 

Post date 12 okt.

Många av oss får aldrig möjligheten att vare sig samtala eller ens träffa en Nobelpristagare under sitt liv. Men om du fick möjlighet att träffa en pristagare, hur tror du att det mötet skulle bli? 

Post date 5 okt.

Från och med idag är det möjligt att börja använda Uppdrag Nobel – ett nytt pedagogiskt verktyg, i första hand riktat till elever på högstadiet.

Post date 5 okt.

Går det egentligen att säga vilka kvaliteer en författare ska ha och finns det ett litteraturens bäst-före-datum? Samtal och spekulationer i nästa veckas Kritiken i radion, direkt från Nobelmuseet i Stockholm klockan 14.03.

Post date 14 sep.

Välkomna till Nobelmuseet nu när höstschemat drar igång den
1 september med ett innehållsrikt program
 fram till jul.

Post date 1 sep.

Den 1 juni startar sommaren på Nobelmuseet med utökade öppettider och fler dagliga visningar.

Post date 29 maj.

Nobelmuseets uppskattade programserie Science Café gästade förra veckan Stockholms Kulturfestival. Modellen för programmen är att en person som är särskilt kunnig inom ett visst område bjuds in till ett samtal där publiken spelar en aktiv roll.

Post date 24 aug.

Eleverna Emma och Jacob från Fagrabäckskolan i Växjö som vann Forskarhjälpens pris för Bästa formgivning, kom till Nobelmuseet och fick umgås med intendenterna Karin Jonsson och Johan Cnattingius och lära sig mer om formgivning under en dag.

Post date 21 apr.

Nobelmuseet har sedan 2006 producerat utställningar där bokbindare bjuds in att tolka Nobelpristagare i litteratur. I årets utställning tolkas Alice Munro och Mo Yan av svenska, kinesiska, och kanadensiska bokbindare. 

Utställningen visas till och med den 27 september. 

Post date 16 apr.

Sedan starten 1901 har Nobelpriset endast delats ut till kvinnor vid 47 tillfällen – endast 5 % av gångerna. På Internationella Kvinnodagen den 8 mars lägger vi extra fokus på dem, och här kan du läsa några av deras historier. 

Post date 4 mar.

Studenter från Kungliga Musikhögskolan i samtal med Anna Johanna Lindkvist Forsberg från Nobelmuseet om det musikaliska arbetet bakom utställningen Nobel Creations. 

Post date 22 jan.

Låt dina elever inspireras, utmanas och utvecklas på Nobelmuseet. Under februari och mars är det halva priset på alla våra skolprogram. 

Post date 23 jan.

Den 5 december öppnade utställningen Nobel Creations för allmänheten. Se hur det såg ut bakom kulisserna. 

Post date 28 nov.

Med en månad kvar till öppnandet av utställningen Nobel Creations är Cosima Lambert från Kungliga Musikhögskolan, i slutskedet av den kreativa processen med sin musiktolkning av Modianos litteratur. 

Post date 7 nov.

Under hösten 2014 kan två resande utställningar ses, i Kora och i Indien.

Post date 20 okt.

Varje dag under veckan har gymnasielever fått chansen att ställa frågor om årets pristagare och deras arbete. På måndag är det dags för ekonomipriset. 

Post date 10 okt.

Nobelprisen tillkännages enligt traditionen tidigt i oktober varje år. Se presskonferenserna live på Nobelmuseet. 

Post date 30 sep.

Nobelmuseet har ett stort utbud av skolprogram inom många ämnen.

Boka in din klass redan nu för att vara säker på att få en tid som passar dig!

Post date 25 aug.

Under 2014 utvecklar Nobelmuseet ett skolprogram för grundsärskolans (ämnen) årskurs 1–9. 

Post date 5 sep.

Hur är det att träffa en Nobelpristagare? Journalisterna Malin Attefall och Ann Victorin berättar om sina minnen och erfarenheter från sina möten med Nobelpristagare. 

Post date 16 sep.
Post date 27 maj.

På Stockholms Kulturfestival hittar du Nobelmuseet på Norrbro där du kan bygga din egen ballongbil! Besök oss även på We Are Sthlm i Kungsträdgården och ta reda på om du har vad som krävs för att bli nästa Nobelpristagare.

Post date 14 jul.

Författarinnan Nadine Gordimer, som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1991 har avlidit i Johannesburg efter en kort tids sjukdom. 

Post date 16 jul.
Post date 10 jun.

Under tre dagar träffas 18 barn från hela Stockholm på Nobelmuseet för att experimentera och träffa forskare. 

Post date 17 jun.
2014-08-06 13:00 - 17:00

Svenska Läkare mot Kärnvapen och Nobelmuseet uppmärksammar Hiroshimadagen

På Nobelmuseet börjar sommaren den 1 juni, vilket betyder utökade öppettider. 

Post date 27 maj.

Nya utställningar öppnade på Nobelmuseet den 10 maj och den 15 maj.

Post date 22 apr.

Det senaste tillskottet i museets samlingar är ett pussel som är tillverkat av Nobelpristagaren Hugo Theorell. Pusslet donerades till museet av en systerson till Hugo Theorell.

Post date 15 maj.

En lärarhandledning om fredsarbete: Många vägar till fred.

 

Läs mer, ladda ner, och använd i din klass. 

Post date 8 apr.
Post date 17 mar.

Den 12 mars invigs Nobelmuseets utställning The Nobel Prize: Ideas Changing the World i Rio de Janeiro, där den kommer att visas på Fundação Getulio Vargas till och med den 19 april.

Post date 10 mar.

Kan man gestalta Nobelpristagarnas upptäcker och prestationer i ett musikstycke? Den 25 februari samtalar studenter från Kungliga Musikhögskolan med Maria Sandberg, moderator och Milena Davila från Nobelmuseet om arbetet bakom utställningen Fashion Innovation 3.

Post date 18 feb.

Målet med Forskarhjälpen är att skolelever själva ska få möjlighet att prova på riktig forskning. Fredagen den 15 november, kl. 12.00 är sista chansen att rösta på Forskarhjälpens postertävling. 

Post date 14 nov.

Nu visas föremål donerade av 2013 års Nobelpristagare på Nobelmuseet. 

Post date 30 jan.

Läser du deckare? Den 21 januari handlar vårens första programpunkt om Nobelpriset som tema i deckare.

Post date 16 jan.

Efter en veckas ombyggnad är nu utställningsdelen som presenterar de aktuella pristagarna och priskategorierna åter öppen. 

Post date 22 jan.

Nobelmuseet bygger om den 10–19 januari, reducerad entré. 

Alla allmänna visningar utgår den 10–11 januari.

Familjevisningen den 11 januari är oförändrad.

Nobelmuseets butik är stängd den 14–16 januari.

Post date 7 jan.

Nyårsdekorerade kalejdoskop i decembermörkret.

 

Post date 29 dec.

Fashion Innovation 3 – Beckmans Designhögskola och Kungliga Musikhögskolan tolkar Nobelpriset 2013 har nu öppnat.

Post date 2 dec.

Nobelmuseet plockar nu ner utställningar, bygger om och bygger nytt. Nobel Center: The Competition öppnar igen den 27 november och Fashion Innovation 3 den 5 december. 

Post date 19 nov.

Nu har utställningen Nobel Center: The Competition utvidgats och inkluderar även modellerna av de elva förslagen.

Post date 27 nov.

Anslutandes till en lång tradition signerade president Barack Obama en stol till Nobelmuseets samlingar.

Post date 5 sep.

1992 grundades ICBL, International Campaign to Ban Landmines, med Jody Williams som koordinator. Fem år senare, 1997, skrev 121 länder under ett avtal för motverka landminor och ICBL och Jody Williams tilldelades Nobels fredspris. Möt Jody Williams på Nobelmuseet den 14 september.

Post date 10 sep.

Mairead Corrigan Maguire, som erhöll Nobels fredspris 1976, besökte Nobelmuseet under fredagen.

Post date 13 sep.

Måndagen den 11 november öppnade Nobelmuseet utställningen "The Nobel Prize: Ideas Changing the World" i São Paolo, Brasilien. 

Post date 8 nov.

Hösten bjuder på mycket för barn och familj på Nobelmuseet. På höstlovet v. 44 kan du besöka Nobelverkstaden och den 16 november är det familjedag med uppfinnartema och besök av Christer Fuglesang.

Post date 23 okt.

Tidigt i oktober varje år tillkännages Nobelprisen. Följ presskonferenserna som streamas live på Nobelmuseet.

Post date 7 okt.

2007 tilldelades IPCC Nobels fredspris "for deira innsats for å skape og spreie større kunnskap om menneskeskapte klimaendringar...". Den 27 september släpptes deras femte klimatrapport, som kommer att presenteras och diskuteras på Kulturhuset i Stockholm.

Post date 27 sep.
Hej Carl-Johan Markstedt! Du är ju museets ämnesansvarige gällande fredspriset. Stämmer det att det kommer att bli en föreläsning med fredstema här på museet snart?
Post date 17 jan.

Nobelpristagaren Seamus Heaney avled idag efter en kortare tids sjukdom. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1995 "för ett författarskap av lyrisk skönhet och etiskt djup, som lyfter fram vardagens mirakler och det levande förflutna". Seamus Heaney blev 74 år.

Post date 30 aug.

I samarbete med Unga forskare har du som är mellan 14-19 år möjlighet att komma till Nobelmuseets Science Café. Är du nyfiken och frågvis? Då är Science café något för dig! 


Post date 30 aug.

På lördagen var det premiär för höstens familjevisning Fredskämpar. Det blev en upptäcksfärd genom Nobelmuseets samlingar och till den tillfälliga utställningen Making Peace.

Post date 24 aug.

Snart börjar Stockholms Kulturfestival 2013. Nobelmuseet deltar med både barnaktivitet och programpunkter för vuxna! Dessutom finns vi på ungdomsfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården. Möt oss där 13–17 augusti!

Post date 27 jul.

Under prideveckan erbjuder Nobelmuseet specialvisningar av utställningen Making Peace.

Post date 19 jul.

Bakom avspärrningarna pågår bygget av Making Peace; se vad som händer!

Post date 7 jun.

Efter tre och en halv månad rivs nu Nobelmuseets utställning om Tomas Tranströmer.

Post date 3 jun.

Allteftersom panelerna anländer skalar Nobelmuseets intendenter av bubbelplasten.

Post date 15 maj.

Vad händer om man stoppar ner en ballong i flytande kväve? Det fick medlemmar i Barnens Nobelklubb veta under söndagens vårträff på Vetenskapens hus.

Post date 6 maj.

Under maj och juni samarbetar Riksutställningar, RATS Teater och Nobelmuseet runt projektet "Att göra plats för lärande".

Post date 30 apr.

På torsdag eftermiddag håller Gustav Källstrand från Nobelmuseet ett miniföredrag i anslutning till Afternoon tea i Bistro Nobel. Vad handlar föredraget om? Läs Gustavs inlägg på bloggen för att få en försmak! 

Post date 17 apr.

Igår kom 160 personer till Röhsska museet för att vara med på invigningen av Fashion Innovation 2. Det var fullt av intresserade människor i alla vrår. Stämningen var på topp. 

Post date 3 apr.

Jenny Lindh, bibliotekarie och skribent, i samtal med Nobelmuseets Kristian Fredén och publiken om ”Den räddade tungan” av 1981 års Nobelpristagare i litteratur, Elias Canetti. Tisdag 16/4 kl. 18-19 i Nobelmuseets forskningsbibliotek, ingång via museets huvudingång. Fri entré!

Post date 12 apr.

Undral Ganbold har just lärt sig vad målarfärg består av, och hur man skapar egna coola kulörer. Nobelverkstan fortsätter hålla öppet för småkemister och nyansuppfinnare veckan ut.

Post date 5 apr.

Se och lyssna till dikten Det blå huset av Tomas Tranströmer som Emma Tranströmer reciterar. Inspelningen är från tisdagskvällen den 2 april då Emma Tranströmer höll sitt recitationsprogram "Bland romanska bågar i osäkerhetens rike" på Nobelmuseet.

Post date 4 apr.

Sångerskan Emma Tranströmer reciterar sin fars dikter ikväll kl 18 "Bland Romanska Bågar i Osäkerhetens Rike" - Välkomna!

 

Post date 2 apr.

Martin Andersson från Stureby samlade som barn på Päronsplitt-bilder. Minns du dem? Spana in fler nostalgiska samlarobjekt och leta arter i Tomas Tranströmers insektssamling under påskhelgens familjevisning! Påskafton och påskdagen kl. 14.

Post date 30 mar.

Nu har bygget för Fashion Innovation 2 börjat på Röhsska museet i Göteborg. För några veckor sedan gick transporten med kreationerna från Beckmans Designhögskola till Röhsska museet. 

Post date 27 mar.

Är du sugen på att göra ett färgglatt experiment under det stundande påsklovet? Då ska du besöka Nobelverkstaden mellan 2 och 7 april. Där kan du tillverka vi riktig målarfärg att ta med hem!

Post date 27 mar.

Den 2 april kommer Emma Tranströmer till museet för att recitera sin fars dikter. Inför kvällen har hon skrivit några ord kring programmet "Bland romanska bågar i osäkerhetens rike".

 

 

Post date 26 mar.

Har du en favoritdikt av Tomas Tranströmer? Den frågan ställde vi till poeten Erik Bergqvist som medverkar i en programpunkt under lördagens temadag. Hans svarade: 

"Dikternas ansiktsuttryck växlas, beroende på
när man läser dem... 
Post date 18 mar.

Maria Larsson, professor på psykologiska institutionen Stockholms universitet, avdelningen för perception och psykofysik diskuterar med Katarina Nordqvist, fil. dr i molekylärbiologi, docent, ämnesansvarig för medicin på Nobelmuseet.

Post date 15 mar.

Christiane Nüsslein-Volhard, Medicin 1995

Idag, 8:e mars, är det Internationella kvinnodagen. Andelen kvinnliga Nobelpristagare är mycket låg, men läs här om några av dem!

Post date 8 mar.

 På tisdag kommer forskaren Töres Theorell till museet för att samtala om hur musiken berör oss människor. Läs hans inlägg inför kvällen.

Post date 7 mar.

Snart är det dags för museets temadag om Tomas Tranströmer. Under dagen läser skådespelerskan Anna Littorin dikter skrivna av poeten. Så här skriver hon själv om sin favoritdikt

Post date 8 mar.

Ombyggnad pågår!

I mitten på mars kommer Nobelmuseet att öppna sitt uppdaterade Galleri - ett urval av de föremål som Nobelpristagarna har donerat till museet genom åren.

Post date 28 feb.

Nobelmuseet ställer ut ett samarbete med Rinkebyskolan om Nobelpristagare i litteratur. Montern står utställd på Stadsbiblioteket i Stockholm.

 

Post date 26 feb.

 

Intervju med Nina Ulmaja, designansvarig för Nobelmuseets utställning ”Tomas Tranströmer – Att gå in i själva verkligheten”.

Post date 26 feb.

Högstadieeleverna Anna Seluyanova, Ansam Ghaiad och Bianca Calancea från Hovsjöskolan och Frida Krohn och Tilda Eriksson från Storsjöskolan, vars postrar vann Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpens postertävling, var på Nobelprisutdelningen i Konserthuset. Så småningom kommer vi att få en rapport från flickorna själva.

 

Post date 11 dec.

Det finns tvåprickiga, sjuprickiga och tjugotvåprickiga. Kan en av världens första nyckelpigor med sex prickar ha blivit till idag?

Post date 26 feb.

Äntligen sportlov! Det är dags att ta fram ståltråd, tång och pärlor för att surra egna insekter!

Insektsverkstad
26 feb - 3 mars
Kl. 13-16


Post date 25 feb.

ABC besökte Tomas Tranströmer - att gå in i själva verkligheten på tisdagen 19 februari och ett fint klipp sändes samma dag.

Post date 20 feb.

Har du någon gång känt obehag inför att stå inför publik och prata? Du är långt ifrån ensam. Nästa gäst till museets Science Café, Tomas Furmark från Uppsala Universitet, kommer vända ut och in på ämnet. Läs Tomas Furmarks egen kommentar om kvällen.

Post date 20 feb.

Sällan har det skådats och hörts en så engagerad publik som när Nobelmuseet igår gästades av Uwe Zimmermann från Ångström Solar Center vid Uppsala universitet.

Post date 20 feb.

Var med och fira öppningen av

Tomas Tranströmer
- att gå in i själva verkligheten

En utställning om poeten och bokbindares tolkningar av hans verk

Post date 13 feb.

Torsdag den 14 februari berättar Åsa Husberg historien kring det äkta paret Cori. Cori är ett av fyra par som tagit emot Nobelpriset (paren Curie, Juliot-Curie, Myrdal och Cori). 

Post date 12 feb.

Nu finns vår audioguide i en syntolkad version, på svenska.

Post date 12 feb.

Under onsdagkvällen fick några i Nobelmuseets personal lära sig att tillverka insekter av ståltråd, aluminiumburkar och pärlor. Nyttiga och roliga kunskaper inhämtades inför barnverksamhetens sportlovsaktivitet vecka 9: Insektsverkstad!

Post date 7 feb.

Idag påbörjades bygget av utställningen Tomas Tranströmer – att gå in i själva verkligheten.

Post date 1 feb.

Igår gästade professor Peter Wallensteen, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet, Nobelmuseet. Han talade under rubriken "Fred i vår tid? FN, EU och vad forskningen visar". 

Post date 30 jan.

Den 5 februari handlar årets första Science Café om att samla. Redan nu kan du få en inblick i vad gästexperten Volen Ivanov från Karolinska institutet kommer att samtala om. 

Post date 28 jan.

The Nobel Museum and The Experience Design Group at Konstfack University College of Arts Crafts and Design have just embarked a collaboration that will take different forms.

Post date 28 jan.

Sista dagen att se utställningen Fashion Innovation 2 har passerat. Igår kväll var modestudenterna från Beckmans Designhögskola på Nobelmuseet för att plocka ner dockor och kreationer i stora lådor. 

Post date 22 jan.

Se hit alla medlemmar i Barnens Nobelklubb! De vimplar ni gjorde under Lilla Nobelfesten pryder nu Nobelmuseets garderob och Bubbelkammare.

Post date 11 jan.

Nu kan du köpa Nobelmuseets årskort. Kortet kostar 150 kronor och ger fri entré till alla utställningar på Nobelmuseet i Stockholm. Kortet gäller i 12 månader.

Post date 9 jan.

Idag tillverkades de sista bionedbrytbara krukorna i verkstan. Nu är det bara att vänta in våren för att kunna plantera ut dem!

Post date 6 jan.

Är det livsviktig laboratorieforskning som pågår? Nej, men däremot en mycket lärorik undersökning av plaster i Nobelverkstan. Jullovsaktiviteten är igång – Plastigt nytt år!

Post date 2 jan.

Vissa är hårda, några mjuka, andra kan man odla i... Är det julklappar det handlar om? Nej, jullovsverkstan handlar om olika sorters plaster!

Post date 31 dec.

Under SVTs sändning från Stadshuset berättar Nobelmuseets Åsa Husberg om Mo Yans diplom.

Post date 10 dec.

 

Till Nobelmuseets föremålssamling har årets Nobelpristagare i litteratur, Mo Yan, skänkt en vacker kalligrafi-rulle i vilken han själv kalligraferat titlarna på de romaner han har skrivit.

Post date 10 dec.

Under fredagens besök på Lekterapin på Astrid Lindgrens Barnsjukhus öppnade vi en gammal kappsäck och hittade både en Nobelmedalj och två experimentflaskor...

Post date 7 dec.

Fredag 7 december kl 18 kan du följa vernissagen av Fashion Innovation 2 här.

 

Post date 7 dec.

Nu kan du titta på videon från Guldjaktens prisutdelning.

Post date 7 dec.

Åsa Husberg från Nobelmuseet besökte SVTs Nobelsändningar och intervjuades av Ebba von Sydow. Idag ligger klippet på Ebbas blogg.

 

Post date 7 dec.

Idag samlades årets Nobelpristagare på Nobelmuseet. På bilden ses en av pristagarna i fysiologi eller medicin, Shinya Yamanaka, signera en kaféstol.

Post date 6 dec.

På fredag den 7 december är det dags för Nobelmuseets årliga besök hos barnen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Det blir både berättarstund och experiment!

Post date 5 dec.

Nu finns möjligheten att se filmen Stamcellsrevolutioner av filmskaparen Amy Hardie och forskaren Clare Blackburn igen! Lördagen den 8 december kl 15 visas filmen på Nobelmuseet och den handlar om stamcellsforskning – från att cellerna först upptäcktes till dagens nya vetenskapliga rön och kliniska användningar. I filmen medverkar 2012 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin – Shinya Yamanaka och Sir John B Gurdon. Vid visningen medverkar Ola Hermanson, forskare i neurovetenskap vid Karolinska Institutet som sätter filmen i ett sammanhang och svarar på frågor efteråt.

Post date 29 nov.

27 november 1895 skrev Alfred Nobel under sitt testamente. Det firar lärarfortbildningen "En idé kan förändra!" med att träffa NO-lärare i år 7-9 på Dalénium Science Center. Extra roligt eftersom att traktens son Gustaf Dalén fick Nobelpriset i fysik för exakt 100 år sedan!

Post date 27 nov.

Igår vann Nina Ulmaja Augustpriset för 2012 års bästa barn- och ungdomsbok. Nobelmuseet samarbetar med Nina Ulmaja i den kommande Tranströmerutställningen. Grattis Nina!

 

Post date 27 nov.

I mitten av februari nästa år öppnar Nobelmuseets utställning om Tomas Tranströmer. Ett hundratal bokbindare kommer att delta med sina tolkningar av Tranströmers verk. Nu börjar bokbanden komma in till museet.

Post date 9 nov.

Ta en titt på hur det går till när modestudenter på Beckmans Designhögskola tolkar årets Nobelpris.

 

Post date 22 nov.

Alexandra Pascalidou, Åsa Nilsonne, Stephan Rössner och Ozan Sunar gestaltar Amnestyaktivister i pjäsen ”En värld att leva i” på Nobelmuseet den 24 november.

 

Post date 22 nov.

Nobelmuseet gratulerar Gustav Källstrand som är nybliven doktor i ämnet Kultur och samhälle vid Linköpings universitet. Hans avhandling heter Medaljens framsida: Nobelpriset i pressen 1897-1911

 

Post date 19 nov.

På söndag den 25 november är det dags för en av årets höjdpunkter för Barnens Nobelklubb! Årets Lilla Nobelfest startar med en invigning av Nobelmuseets nya barnvägg.

Post date 19 nov.

Nu är Guldjaktens postertävling avslutad! Tävlingen gick till så att att man röstade genom att trycka på "like-knappen" på den valda posterns sida. Den summan som syns vid Facebookmärket visar inte vinstsumman utan den sammanlagda aktiviteten, även delningar och kommentarer på sidan, alltså inte bara likes. Vinstsumman som gäller är enbart antalet likes.

Post date 17 nov.

Vi har en vinnarskola i Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpens andra delprojekt Guldjaktens postertävling. Storsjöskolan i Östersund fick flest röster på sin poster och vinner därmed 3 biljetter till Nobelprisutdelningen den 10 december 2012 - Grattis!

Post date 17 nov.

Varje år hjälper Nobelmuseet Svenska Akademien med att dela ut biljetterna till Nobelföreläsningen i litteratur och varje år får vi hjälp av en vänlig dam som anordnar ett kösystem.

Post date 16 nov.

Postertävlingen förlängs till kl 12 lördag 17 november. Anledningen är felet på Facebooks like-knapp som gjorde att röstningen inte fungerade under delar av torsdagen.

Oavsett vidare problem avslutas tävlingen kl 12 lördag 17 november. Tävlingssamordnarna gör regelbundna skärmdumpar och senast gjorda skärmdump kommer i sådant fall att gälla som tävlingsresultat.

Post date 16 nov.

Nu är röstningsfunktionen i postertävlingen igång igen!

Post date 16 nov.

Postertävlingen inom Forskarhjälpsprojektet har just nu fel på röstningsfunktionen. Felet innebär att vid tryck på "like-knappen" kommer istället ett felmeddelande som innebär att rösten inte har gått fram.

Detta är ett tillfälligt fel i själva Facebook. Vi har kontaktat Facebook och talat om att det inte fungerar. Det är inte endast Nobelmuseet som har drabbats, flera andra organisationer och företag har samma problem.

Facebook har meddelat att de arbetar på att lösa problemet. Vi återkommer så snart vi har mer information.

 

Post date 15 nov.

"Sjukdomen breder för närvarande ut sig i hela världen med stor hastighet." Det berättar Stellan Sandler som idag medverkar på Världsdiabetesdagen på Nobelmuseet. 

Post date 14 nov.

På familjedagen "Fantasifullt – en dag med bubblande berättelser" höll konstnären Artan Mansouri en berättarverkstad där han tillsammans med de besökande barnen målade fram en gemensam berättelse på en stor målarduk.

Post date 13 nov.

Tisdag 13 november kan du höra den spännande historien bakom Jane Addams, Moders Teresas respektive Wangari Maathais fredspris.

Post date 12 nov.

På forskningsseminariet tisdag 13 november koncentrerar vi oss på årets Nobelpris i Fysiologi eller Medicin.

 

Post date 6 nov.

Var med och rösta fram den bästa vetenskapliga postern inom projektet Guldjakten där niondeklasser från hela Sverige deltar!

 

Post date 5 nov.

Idag fortsätter filmfestivalen för barn.
Idag kl. 13: se en film om våra muskler och ställ frågor till två Nalledoktorer från Uppsala Universitet!
Kl. 14: Se en film om Antarktis och träffa marinbiologen Johanna.

 

Post date 2 nov.

På tisdagens Science Café samtalar Professor Mats Lekander från Stressforskningsinstitutet med publiken om hur immunförsvaret är kopplat till vårt psykiska välbefinnande.

 

Post date 5 nov.

Med anledning av 50-årsjubileet av Nobelpriset i fysiologi eller medicin till F Crick, J Watson och M Wilkins 1962 för upptäckten av DNA-spiralen; Vad berättar DNA-analyser om vår forntidshistoria? Anders Götherström, docent i genetik berättar om sin forskning. Per Sandin, universitetslektor i Miljö- och bioetik är kommentator. Moderator Katarina Larsen, forskare inom innovationer, nätverk och hållbar utveckling vid KTH samt Nobelmuseet. Seminariet arrangeras i samarbete med Forskning och Framsteg. Tis 23 okt kl 16-17.30. Soppa och vin 100 kr i Bistro Nobel efteråt!

Post date 18 okt.

"Nobelpriset är ett pris som många, även om de kanske inte aktivt strävar efter att få det, nog gärna skulle vilja få." Så säger Olof Somell som inför Afternoon Tea 8 november har valt att titta på de som går mot strömmen och tackar nej. "Dels blir det en titt på de som ville, men av olika anledningar var tvungna att tacka nej - Boris Pasternak till exempel - dels det fåtal som faktiskt inte ville ha det."

Post date 2 nov.

Under höstlovet är det premiär för Nobelmuseets filmfestival för barn. I en av filmerna får du följa en spindelfamilj in i Marie Curies laboratorium. Efter filmen blir det frågestund med filmskaparen.
30 okt – 4 nov, kl. 13 – 16

Post date 25 okt.

Tisdag 30 oktober talar Nobelmuseets medarbetare Laura Aronovici och Kristian Fredén utifrån temat vittneslitteratur och belyser det med hjälp av några Nobelpristagares författarskap.

 


Imre Kertész, Nobelpristagare i litteratur 2002

Post date 24 okt.

Anders Götherström, docent vid arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet, gästade igår Nobelmuseet och talade under rubriken "Vad berättar DNA-analyser om vår forntidshistoria?".

Post date 24 okt.

Extraöppet torsdag 18 oktober! Inför programpunkten ”Årets Nobelpris”, 18 oktober kl 18.00, erbjuder Nobelmuseet fri entré kl 17–20. Bistro Nobel serverar ärtsoppa och varm punch för 125 kr.

Post date 16 okt.

Hur blir man författare och när vet man att man är en riktig författare? Tisdag 23 oktober gästar Ulrika Kärnborg Nobelmuseet och diskuterar författardrömmar med Jeanette Peterberg.

Post date 22 okt.

Nobel Medias senaste film The War Against Microbes med bl a Nobelpristagarna Barry Marshall och Robin Warren visas på Nobelmuseet tis 16 okt kl 18. Välkomna!

Post date 15 okt.

Varför gifte sig aldrig Alfred Nobel? På torsdagens Afternoon Tea berättar Jeanette Peterberg om Alfred Nobels förhållande till kvinnor.

Post date 16 okt.

Kungliga Vetenskapsakademien har beslutat att utdela Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne år 2012 till Alvin E. Roth
 och Lloyd S. Shapley
 "för teorin om stabila allokeringar och för utformning av marknadsinstitutioner i praktiken".

Post date 15 okt.

Måndag 15 oktober går startskottet för årets tävling på Wikipedia!

Post date 15 okt.

Vilka är det som flyger på vår tjugolapp? Och vem har skrivit om dem? Det får du veta under familjevisningen i helgen! Lördag och söndag kl. 14

Post date 12 okt.

Nobel Medias senaste vetenskapsdokumentär ”The War Against Microbes” premiärvisas på Nobelmuseet.Post date 12 okt.

Den norska Nobelkommittén har bestämt att Nobels fredspris 2012 skall tilldelas Europeiska Unionen (EU).

Post date 12 okt.

Advokaten, människorättskämpen och fredspristagaren Shirin Ebadi har donerat ett föremål till Nobelmuseet. Föremålet är en handduk som hon sparat sedan sin tid i det ökända Evin-fängelset i Teheran.

Post date 12 okt.

Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan "som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid".

Post date 11 okt.

Christer Fogelmarck, marknadsdirektör på Parks and Resorts (som bland annat driver Gröna Lund och Kolmården) gästade nyligen Nobelmuseet för att tala om hur man arbetat med analysera och utveckla verksamheten för att skapa upplevelser i världsklass. 

 

Post date 10 okt.

Idag meddelade Kungliga vetenskapsakadmien att Nobelpriset i kemi år 2012 går till Robert J. Lefkowitz
 och Brian K. Kobilka
 "för studier av G-proteinkopplade receptorer".

Post date 10 okt.

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i fysik 2012 till Serge Haroche och David J. Wineland ”för banbrytande experimentella metoder som möjliggör mätning och styrning av enstaka kvantsystem”. Läs mer på Nobelprize.org.

Post date 9 okt.

“En insekts hjärna är långt mindra än en ärta. Detta till trots, kan dessa små ärthjärnor lösa uppgifter vi människor inte klarar av utan en rad olika elektroniska hjälpmedel. Insekternas miniatyrisering av sinnesorgan och hjärnkapacitet är fascinerande och kan ge inspiration för hur vi gör våra smart phones ännu smartare.”

Post date 8 okt.

Nobelpriset i Fysiologi eller Medicin år 2012 gemensamt tilldelas John B. Gurdon och Shinya Yamanaka
för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras 
till pluripotens.

Post date 8 okt.

Varje år gör åttondeklasser på Rinkebyskolan omfattande arbeten kring årets Nobelpristagare i litteratur. Resultatet av förra års arbete har blivit en utställning som under året har gjort turné i Sverige. Sedan torsdagen kan du se den på Kristianstad bibliotek i Skåne.

Post date 5 okt.

"Första året hade jag bara lyckats snappa upp ett enda namn, som jag trodde på. Jag var lite nervös inför spekulationen och försökte dölja det genom att låta extra tvärsäker. Att jag bara sa en person och lät så säker fick en del att hicka till, och undra om någon hade läckt till mig, för kemipriset gick till just mannen jag tippat det året." Lyssna till Lena Nordlund när Vetenskapsradion spekulerar fredag 5 oktober kl 12.10!

Post date 4 okt.

Vad har böcker, den svenska tjugolappen och en Nobelpristagare gemensamt? Alla bär de på en berättelse! Berättelser av olika slag kommer att fylla Nobelmuseet under årets stora familjedag. Du kan lyssna, skapa, teaterleka och mycket mer. Lördag kl. 11-17.

Post date 2 okt.

Två boktips från Jesper Harrie för dig som siktar på att bli manusförfattare!

Post date 3 okt.

Den svenska regissören och vetenskapsjournalisten Martin Widman har gjort en spännande dokumentär gällande krigets födelse. Filmpremiären ifråga utgör en del av festivalen Film&Science. Specialinbjuden till premiären är den välkände amerikanske antropologen Douglas Fry som kommer att ge sin syn på ämnet. Fry arbetar som docent vid Åbo universitet och har gjort flera genomträngande studier i ämnena aggressivitet, konflikter och konflikthantering. Han är också chefredaktör för tidskrifterna Journal of Aggression och Conflict and Peace Research.

Post date 2 okt.

Vetenskapsradion spekulerar i direktsändning från Nobelmuseet på fredag 5 oktober. 

Post date 2 okt.

Jesper Harrie, manusförfattare till populära Solsidan och årets julkalender Mysteriet på Greveholm – grevens återkomst besöker Nobelmuseet 2 oktober för att prata om den kreativa skrivprocessen.

Post date 28 sep.

Nu pågår de sista förberedelserna inför utställningen Livets kalla smycke om Herta Müller, 2009 års Nobelpristagare. Välkommen 2 oktober!

 

Post date 28 sep.

 

Nobelmuseets vetenskapsfilmfestival FILM&SCIENCE visar två högaktuella filmer den 5–6 oktober veckan innan Nobelprisen tillkännages - Stamcellsrevolutioner av Amy Hardie och Clare Blackburn, samt Martin Widmans rykande, färska film Människans första krig som får sin världspremiär på festivalen. Biljettbokning!

Post date 20 sep.

Torsdag 27 september är det premiär för en ny programpunkt – Afternoon Tea. Åsa Husberg är först ut som föredragshållare och låter oss krypa under skinnet på "Kvinnan med struktur", Dorothy Crowfoot Hodgkin. Till föredraget njuter vi av Afternoon Tea i Bistro Nobel.

 

Post date 24 sep.

"Ett gott minne kan många fler ha om de håller hjärna och kropp i trim, och försöker undvika faror för minnet, t ex intensiv stress." berättar Senioruniversitetslektor Åke Pålshammar inför Science Café 25 september.

Post date 14 sep.

Inom kort åker Malin Karlsson till St Petersburg för att sätta upp utställningen Article 1. Nobelmuseet har bidragit med delen "Insider/Outsider", om hur utanförskapet kan vara en källa till nyskapande och kreativa lösningar av stora problem.

Post date 11 sep.

Georg och Sara Riedel bjuder på ett smakprov från konserten "Mellan murar och valv - Tranströmer i sommarkvällen" som anordnades av Nobelmuseet och Storkyrkan 23 augusti. Här får vi chansen att lyssna på ett klipp inspirerat av Tomas Tranströmers självbiografiska bok "Minnena ser mig". Lyssna >>

Post date 3 sep.

Tisdagen den 22 maj 2012 var professor Oliver Sacks inbjuden till Nobelmuseet för att hålla en föreläsning i Börssalen. Föreläsningen var betitlad "Narrative and Medicine: The Case History". Det var en förtätad och koncentrerad stämning i lokalen när Sacks öste ur sina långa och djupbottnade erfarenheter som neurolog och författare. 

Post date 30 aug.

På torsdagen samlades uppemot 150 musik- och poesisugna på Nobelmuseet för att ta del av en Tranströmerkväll i musikens tecken: Musik mellan murar och valv. En konsert i samarbete med Storkyrkan. Stämningen var på topp!

Post date 24 aug.

Välkommen att gå på höstens första familjevisning: 853 stycken i taket! 25 och 26 augusti kl. 14 kan du få reda på vad det är som hänger i taket på Nobelmuseet och varför man kan titta på gammalt mögel i utställningen. Och så blir det experiment!

Post date 24 aug.

Nobelmuseet har tillsammans med Storkyrkan fått äran att vara med om uruppförandet av Georg Riedels Tranströmersånger.

Post date 22 aug.

I samband med Kulturfestivalen flyttar vi våra Science Café från museet till Kulturhusporten.

Post date 8 aug.

14-18 augusti flyttar Nobelmuseets barnverksamhet till Brunkebergstorg och Kulturfestivalens barnområde Maxat för mini. Det här året är det miljötema. Vi bygger, skissar och får miljösmarta idéer hela veckan!

Post date 7 aug.

Nu söker vi en IT-tekniker med ansvar för datorsupport och nätverksadministration.

Post date 7 aug.

Nu är planeringen för museets höstprogram i full gång!

Post date 30 jul.

 

Post date 25 jun.

Igår, den 16 juni, höll fredspristagaren från 1991 Aung San Suu Kyi sin Nobelföreläsning i Oslo. Föreläsningen sändes live på NobelMedias hemsida samt i en av filmsalarna på Nobelmuseet. Filmsalen var alldeles full. Se videon av föreläsningen här.

Post date 17 jun.

På onsdagen den 13 juni presenterades boken Neutrality in Twentieth-Century Europe - Intersections of Science, Culture, and Politics after the First World War på ett bok-release seminarium på Nobelmuseet i samarbete med Routledge Publishing. De tre redaktörerna för boken presenterade - Rebecka Lettevall prorektor på Södertörns Högskola, Geert Somsen historiker vid Mastricht Universitet, Nederländerna, och Sven Widmalm (bilden) professor vid Idé-och lärdomshistoriska Institutionen vid Uppsala universitet.

Post date 16 jun.

Här har vi laddat upp filmen Livsviktigt av Folke Rydén där professor Maria Strømme är med och berättar om sin forskning. Nobelmuseet samarbetar med Maria Strømme och forskaren Johan Forsgren på Ångströmslaboratoriet vid Uppsala universitet i projektet Forskarhjälpens andra delprojekt Guldjakten. Filmen Livsviktigt visades dessutom på Nobelmuseets vetenskapsfilmfestival FILM&SCIENCE 2012.

Post date 30 mar.

Just nu sänder vi från vernissagen av "Sketches of Science: Photo sessions with Nobel Laureates".

Post date 8 jun.

Varför utvecklar somliga majskorn färgfläckar?

Post date 1 jun.

Varmt tack till alla som kom och lyssnade till professor Oliver Sacks i Börssalen igår!


Post date 23 maj.

Idag, den 18 maj, firar vi den internationella museumdagen med att ge våra besökare fri entré.

Post date 18 maj.

På med halmhatten, nu börjar sommaren på Nobelmuseet!

Post date 15 maj.

Mario Vargas Llosa-utställningen, med handbundna Mario Vargas Llosa-texter, som visades i höstas på Nobelmuseet har nu öppnats i Ivory Press butik/konsthall i Madrid.


Post date 11 maj.

Nu fungerar hemsidans kalendarium åter som det ska. Välkommen att botanisera bland museets spännande utbud.

Post date 28 mar.

Följ den internationella bokbindartävlingen som kommer att resultera i en stor utställning under våren 2013. 

Post date 7 maj.

Varje vår ges en föreläsning av en internationell forskare på högsta nivå, den årliga Neale Wheeler Watson-föreläsningen.

Post date 4 maj.

"– Det är inte omöjligt att det finns någon i klassen här som får Nobelpris. Alla har möjlighet att komma på nya, smarta idéer, säger Tobias Degsell." Läs Kristianstadsbladets reportage från Nobelmuseets besök på skolor i Hässleholm.

Post date 2 maj.

Under byggnationen av ”Sketches of Science: Möten med Nobelpristagare” ges 50 % rabatt på ordinariepriset (80 kr), gäller till och med 10 maj. Fri entré för ungdomar till och med 18 år.

Post date 1 maj.

Idag, söndag 29 april, visas utställningen Marie Skłodowska / Madame Curie för sista gången. Missa inte chansen att komma förbi och förundras över en fascinerande personlighet.

Post date 29 apr.

Över 5000 personer besökte Nobelmuseet under Stockholms Kulturnatt och tog del av kvällens specialprogram tillägnat Marie Curie.

Här ser ni Nobelmuseets egna Marie Curie som visade runt i utställningen samtidigt som pysselsugna besökare broderade grundämnen i fluorescerande garn.

Post date 27 apr.

 

I tisdags höll författaren, forskaren och Tranströmerkännaren Niklas Schiöler ett välbesökt och uppskattat föredrag under temat "Att gestalta det outsägliga - Tomas Tranströmers egenart som poet". Kommentator var Yukiko Duke, journalist, översättare och litteraturredaktör.

Post date 26 apr.

Fredag 27 april kl 11.00 sjungs våren in av 200 förskolebarn. Välkomna till Nobelmuseets trappa för att lyssna!

Nobelmuseet öppnar ca kl 11.10. 

Post date 27 apr.

Nu är vi mitt i rektryteringen av en ny ekonomichef. 

Post date 26 apr.

Vi söker nu en erfaren kommunikations- och utställningschef som har arbetat med kommunikationsarbete i bred bemärkelse.

Post date 1 apr.

”Jag var väldigt nöjd med att jag inte snubblade på väg fram till kungen. Sedan bugade jag åt pingvinberget. Men störst var när jag fick ta emot publikens applåder – det var det bästa ögonblicket.”

 

Post date 25 apr.

Missa inte vår specialinsatta föreläsning om Marie Curie med gästtalare från Curiemuseet i Paris.

Post date 17 apr.

"Jag kommer att tala litet om konsten att skapa en hjärna som dels gör det vi vill att den ska göra, dels låter bli att göra det vi inte vill att den ska hålla på med."

Post date 16 apr.

Under Kulturnatten kan du få en guidad visning av vår egen Marie Curie.
Se allt som händer under Kulturnatten på Nobelmuseet här.

 

 

Post date 16 apr.

Nu är det påsk! De närmsta dagarna kommer många ägg att ätas och målas. Men med ägg kan man också experimentera! Här provar vi ett. Har du tips på fler äggsperiment?

Post date 5 apr.

Filmen The Lady om Aung San Suu Kyi av Luc Besson visades på biograf Sture på måndagskvällen och vi var några från Nobelmuseet som var där! EU-ministern Birgitta Svensson introducerade filmen.

  

Post date 4 apr.

Niklas Schiöler, författare och forskare, Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet. Kommentator: Yukiko Duke, journalist, översättare och
litteraturredaktör.

Post date 3 apr.

Under påsklovet kommer tre duktiga sagoberättare att inta Bubbelkammaren och ta hand om sagosugna barn. Möt två av dem: Agnes och Matilda!

Post date 2 apr.

Jeanette Peterberg rapporterar från ett inspirerande program på museernas vårmöte.

Post date 29 mar.

På söndagen var det äntligen dags för Barnens Nobelklubbs vårträff. Temat för dagen var godis, socker och vad det gör med våra tänder. 50 barn väntade på Nobelmuseets entrétrappa vid träffens start, förväntansfulla, framför allt inför ett spännande studiebesök på Polkapojkarnas polkagriskokeri i Gamla stan.

Post date 27 mar.

Idag på vårmötet talar Anna Stenkula från Nobelmuseet om HBTQ-utställningen "Article One".

Post date 29 mar.

Hemsidan har drabbats av en bugg som gör att kalendariet visar fel dag. Här hittar du korrekta uppgifter om museets öppettider  och  vårens program. Vi ber så mycket om ursäkt för problemet och arbetar på för att lösa det så snart som möjligt.

Post date 27 mar.

På tisdagens Science Café samtalade professor Maria Larsson, från Stockholms Universitet, med publiken om lukt och luktminnen.

 

Post date 21 mar.

Den 25 mars får Barnens Nobelklubbs medlemmar vara med om något sött, klubbigt och kanske lite klibbigt. På årets första klubbträff besöker vi nämligen Polkapojkarna i Gamla stan. Vi ser hur polkagrisar och klubbor tar form och får forma själva. Och så träffar vi Gamla stans egna Polkapojkar Damo Sundvall och Jonas Walldow.

Post date 13 mar.

Nu finns Nobelmuseet på Google+. Lägg oss i dina cirklar och följ vad som händer!

Post date 19 mar.

"Lukter får oss att minnas. En doft når vår näsa och vi förflyttas plötsligt till en annan tid och en annan plats." säger professor Maria Larsson som besöker Nobelmuseets Science Café på tisdag.

Post date 18 mar.

Nobelmuseets eventverksamhet är på eventmässan i Kista för att lyssna, lära och hitta nya spännande samarbeten.

Post date 15 mar.

Under lördagen trollbands museets publik av tonsatt och uppläst poesi av Tomas Tranströmer.

Post date 13 mar.

Över en kopp kaffe träffar Jeanette Peterberg kollegorna Johanna Junback och Anna Busch i Nobelmuseets Bistro. Johanna arbetar med skol- och barnverksamheten på museet och Anna med utställningar. I söndags kom de hem från en flickskola i Uganda där de varit en vecka för att sätta upp utställningen Make a difference – ways to the Nobel Prize. Här är Jeanettes intervju med Johanna och Anna.

Post date 12 mar.

 

Välkommen att fynda i museibutiken! 70% rabatt på utvalda titlar.

Post date 24 feb.

Fira Internationella kvinnodagen, torsdag 8 mars, genom att se Nobelmuseets utställlning om Marie Curie. Uppge att det finns 43 kvinnliga Nobelpristagare i entrén så får du fri entré!

Post date 7 mar.

Följ med på en lyrisk eftermiddag i sällskap med Tomas Tranströmers poesi. I ord och i ton framförda av Jonas Bergström, Stina Ekblad, Emma Tranströmer och Andreas Kreuger, piano samt David Härenstam, gitarr.

Post date 7 mar.

Momus gästade Nobelmuseet och höll en "unreliable tour guide".

Den brittiske musikern, författaren och performancekonstnären Momus gästade igår Nobelmuseet och höll en mycket speciell visning av museet för ett femtiotal intresserade. Fakta och fiktion blandades på ett omtumlande, komiskt och tankeväckande sätt. Senare på kvällen hade han en konsert på Debaser.

Post date 29 feb.

Sportlovet är igång! Det började på måndagen med att medlemmar från Riksförbundet DHB besökte Nobelmuseet för att gå med på en familjevisning om vår kropp. 

Post date 27 feb.

Följ med på en oförglömlig roande och oroande visning med den brittiska författaren och artisten Momus.

Post date 23 feb.

Allt är packat, Johanna Junback ska bara lägga sista handen på bildspelet som berättar om Nobelmuseet.

Post date 24 feb.

"Först om vi kan genomsyra ett samhälle
 med en sund livsstil på alla fronter har vi en chans att lyckas, för vi 
kämpar i uppförsbacke: Stenåldersgener säger "ät – imorgon finns inget" 
medan miljön idag är full av läckra kalorier och energibesparande redskap.
"

Post date 10 feb.

Ny chans att vara med på användarundersökning av Nobelmuseets hemsida!

Post date 16 feb.

På tisdag kommer Adriana Muñoz, Världskulturmuseet i Göteborg, för att vara med på Nobelmuseets forskningsseminarium.

Post date 16 feb.

                                            

Nu är programmet klart för tredje upplagan av Nobelmuseets vetenskapsfilmfestival FILM&SCIENCE 5-11 mars! Foto:SolarImpulse

Post date 3 feb.

Möt två av eldsjälarna bakom det framgångsrika projektet där Nobelpristagare besöker Rinkeby.

Foto: Paula Tranströmer

 

Post date 2 feb.

Mellan 10 januari och 20 januari är barnrummet "Bubbelkammaren" stängd på grund av renovering.

Post date 10 jan.

Nu är Alfredrummet färdigbyggt. Välkommen att hälsa på!

Post date 21 jan.

Nu byggs ett helt nytt Alfredrum på Nobelmuseet.

 

Post date 17 jan.

Har du missat Fashion Innovation – Beckmans College of Design interprets the Nobel prize eller vill se den en vända till? Checka in på Nobelmuseet över Facebook, visa upp för entrépersonalen och få fri entré! Gäller till och med söndag 22 januari.


Post date 12 jan.

Hur många glassar är en basketboll värd? Och hur stort är världens största mynt?

Post date 20 dec.

Nobelmuseets elevprojekt Medicinjakten - i Flemings fotspår, som är det första av tre projekt inom ramen för Forskarhjälpen, har haft sin avslutningskonferens. På konferensen delades det ut priser till de bästa postrarna som eleverna har gjort och Björkebyskolan i Järfälla vann första pris.

 

Post date 15 dec.

Foto: Scanpix

Post date 15 dec.

Under pristagarnas Get together signerades stolar i traditionell ordning. Nedan ses Brian Schmidt, fysikpristagare, med pennan i högsta hugg.

Foto: Scanpix

Post date 8 dec.

Nobelpristagaren Steven Chu, gjorde en gästföreläsning på Nobelmuseet på Nobeldagen 10/12.

Post date 12 dec.

Nobelveckans första händelse var Nobelstiftelsens traditionella Get together.

Post date 7 dec.

Nobelstiftelsen och Stockholms stad har undertecknat en avsiktsförklaring om att gemensamt verka för ett permanent Nobel Prize Center vid Nybroviken i Stockholm.

Sten Nordin och Lars Heikensten. © The Nobel Foundation Photo: Orasis

Post date 2 dec.

Välkommen på fest till Nobelprisets ära!

Post date 5 dec.

Följ Nobelpristagarnas vecka på Twitter och Facebook.

Post date 5 dec.

Just nu skapar modestudenter 
på Beckmans designhögskola tolkningar av årets Nobelpris. Följ deras arbetsprocess i bloggform.

Post date 29 nov.

John E. Sulston tog emot Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2002. Igår, onsdagen den 23 november, besökte John E. Sulston Nobelmuseet och signerade en stol.

 

Post date 24 nov.

Björkebyskolan i Järfälla, Stockholm vann postertävlingen i Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpen - grattis!

Post date 22 nov.

Nobel Medias nyproducerade film om 2011-års Nobelpristagare visas den 4 dec kl 15 på Nobelmuseet

 

Post date 22 nov.

Barnkonventionens dag blev en fest med leksaksbytarbazar, uppfinningar och plats för barnens vilda idéer om en bättre värld.

Post date 20 nov.

Har alla barn rätt att gå i skolan? Och att äta sig mätta? Ja, det kan tyckas självklart. Men har alla barn möjlighet att gå i skolan och att äta sig mätta? Det är mindre självklart. Den 20 november kan du komma till Nobelmuseet och lära dig en massa om barns rättigheter. Då firar vi nämligen Barnkonventionsdagen. Ta med dig familjen och kom!

Post date 15 nov.

I kväll utser Internetworld de 100 bästa hemsidorna i Sverige. Nobelmuseet är nominerat i klassen Turism.

Post date 15 nov.

"Så lyckas utställningen både utnyttja och ifrågasätta kvinnomyten Curie på ett fruktbart sätt som också pekar fram mot vår egen tid ..." Lars Linder, DN

Post date 4 nov.

Gå in på röstningssidan och rösta på din favoritposter/postrar!

Post date 4 nov.

Höstlovet har fått en flygande start. På måndagen kom 18 glada barn från RBU för att få en visning om Marie Curie. Besöket avslutades med god fika och ett plastigt experiment. På tisdagen satte ordinarie höstlovsverksamhet igång, en färgsprakande historia!

Post date 2 nov.

Glittrande kväll med Kim Anderzon och Amelia Adamo på Nobelmuseet, 16 november.

Post date 1 nov.

Nobelmuseets vandringsutställning Alfred Nobel – Networks of Innovation hade vernissage på National Museum of Nature and Science, Ueno Park i Tokyo, Japan, måndag 31 oktober.

 

Post date 1 nov.

Kl 17.30 livesänder Nobelmuseet prisutdelningen av Wikipedias "Veckans tävling" från Nobelmuseet.

Post date 1 nov.

Nobelmuseets vandringsutställning Alfred Nobel – nätverk och innovationer öppnar i Tokyo på måndag, 31 oktober.

Post date 28 okt.

Kvinnliga Akademikers Förening hyllar Marie Curie genom att bjuda in till en minnesfest

Post date 28 okt.

I Nobelmuseets verkstad förbereds det inför höstlovets färsprakande experimentdagar!

 

Post date 3 okt.

Nu är vinnarna korade i Wikipediatävlingen om Nobelpristagare.

Post date 27 okt.

Hade Bertrand Russell fel? Enligt professor James Bartholomew kan så vara fallet vad gäller hans och somliga andra västerländska intellektuellas negativa syn på arvet från det japanska feodalsamhället.

Post date 20 okt.

Om njurforskaren och entreprenören som ger forskningen en hjälp på traven.

Post date 12 okt.

Nu är tävlingen om att göra den bästa förbättringen om Nobelpristagare på Wikipedia i full gång. Var med du också!

Post date 13 okt.

Ny bibliotekarie till vår forskningsavdelning.

Post date 12 okt.

"Det finns snälla bakterier och det finns farliga bakterier. Med rätt kunskaper kan vi bemästra de flesta." Marie-Louise Danielsson Tham, från Rent hus, gästar Nobelmuseets Science Café tisdag 1 november.

Post date 7 okt.

Årets Ekonomipristagare är Thomas J. Sargent och Christopher A. Sims.

Post date 10 okt.

Nobels fredspris delas i år mellan Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee and Tawakkul Karman.

Post date 7 okt.

Nobelpriset i litteratur år 2011 tilldelas den svenske poeten Tomas Tranströmer

Post date 6 okt.

2011 års Nobelpristagare i kemi blev Daniel Shechtman Technion, "för upptäckten av kvasikristaller".

Post date 5 okt.

Hur låter ett äpple när man tuggar på det? Kan vatten smaka olika? Hur doftar egentligen kanel? Kan man leva på bara godis? Det och många andra frågor får barnen själva finna svar på i Nobelmuseets och Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdoms (NCFF) nya skolmaterial ”Hälsa på Nobel – Forska om goda matvanor och hälsa”.

Post date 5 okt.

Kungliga vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i fysik 2011 till Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt och Adam G. Riess.

 

Post date 4 okt.

2011 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin är Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann, Ralph M. Steinman.

Post date 3 okt.

Kulturfestivalen är över för den här gången. Runt 700 barn har nu provat på att göra luftlera!

 

Post date 25 aug.

Från 10 till 16 oktober har du chansen att briljera genom att göra den bästa förbättringen om Nobelpristagare på Wikipedia.

Post date 30 sep.

Välkommen på det andra forskningsseminariet för hösten tisdagen den 4 oktober kl 16-18 då Eva Hemmungs-Wirtén, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universitet berättar om uppståndelsen kring Marie Curies andra Nobelpris i kemi 1911. Kommentator är Staffan Bergwik, fil dr i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet. Bokas på seminarier@nobelmuseum.se Efter seminariet serveras soppa i Bistro Nobel!

 

Post date 26 sep.

Välkommen att lyssna på när Vetenskapsradion spekulerar om vem som blir årets Nobelpristagare i fysik, kemi och medicin.

Post date 27 sep.

"Ju mer positiva känslor du upplever, ju mer närhet och beröring du ger och får, ju mer stimuleras din hälsa." Kerstin Uvnäs-Moberg, läkare och professor, utvecklar ämnet på "Kärlekens kemi", höstens första Science Café.

Post date 26 sep.

Birgitta Tullberg, professor i evolutionär ekologi presenterar biologiska aspekter på den mänskliga naturen och Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, är kommentator. Seminariet är gratis och äger rum tisdagen den 20 sep kl 16. Välkomna!

Post date 12 sep.

Under helgen slutfördes tagningarna för en film om Marie Curie som kommer visas i Marie Skłodowska / Madame Curie.

Post date 12 sep.

Forskarhjälpen är Nobelmuseets projekt i samarbete med Umeå universitet och Stiftelsen för Strategisk Forskning, och har som mål att få fler elever intresserade av vetenskaplig forskning. I Medicinjakten – i Flemings fotspår (det första av tre Forskarhjälpsprojekt) har högstadieelever tagit jordprover över hela Sverige i sin jakt på ny antibiotika.

Post date 12 sep.

Marie Curie är en ikon i vetenskapshistorien. Som ensam kvinna i en manlig värld är hennes livshistoria nästan lika banbrytande som hennes upptäckter. Den 17 september öppnar Nobelmuseets egenproducerade utställning om Marie Curie – Marie Skłodowska / Madame Curie – som tar nya grepp på den välkända historien.

Post date 19 jul.

Nu släpper vi vår nya hemsida, www.nobelmuseum.se. Efter ett års arbete är sidan äntligen klar. Fler och större bilder, information på 11 olika språk och bloggar är några av nyheterna.

Post date 19 jul.

Syndrom Ungdom är en nyskriven pjäs av Anna Ehring & Trixie Ehring Falkenborg, uppsatt av Mäster Olofsgårdens ungdomsteater.

Post date 18 maj.

Nobelmuseet och Brombergs Bokförlag fortsätter under hösten sina gemensamma litteratursamtal i Nobelmuseets bibliotek. Första bok till diskussion är Elfriede Jelineks Älskarinnorna, tisdag den 27 september.

Post date 17 aug.

På tisdag drar Stockholms Kulturfestival 2011 igång! En spännande luftlätt blandning väntar på att bli knådad, färgad och modellerad av alla barn som besöker Nobelmuseets tält på Brunkebergstorg.

Post date 10 aug.

Vill du se Alfred Nobels testamente utställt på Nobelmuseet? Testamentet har gått till final i tävlingen "Klenod" och nu har du chansen att rösta för att få se det utställt.

Post date 15 aug.

Det senaste tillskottet i Nobelmuseets föremålssamling är denna apparat för att rena vävnadsextrakt, donerad av Arvid Carlsson, 2000 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Post date 26 jul.

Då Nobelmuseets tidigare bibliotekarie har gått vidare för att doktorera, söker vi nu en ny person till tjänsten.

Post date 15 jun.

Torsdag 9 juni besökte Kronprinsessparet Nobelmuseet för en privat visning av utställningarna.

Post date 9 jun.

De senaste Nobelpristagarna signerade stolar på Nobelmuseet 6 december 2010. Stolsigneringen har blivit en populär tradition som ger följden att Bistro Nobel sitter på en av museets dolda skatter. Vänd en stol nästa gång du besöker Nobelmuseet!

 
 
 
Post date 7 dec.

Nobelmuseet fortsätter sitt tioårsfirande genom att inleda ett samarbete med en annan tioåring, Wikipedia. Med start under sommaren 2011 kommer Nobelmuseet och Wikipedia att sätta upp fördjupningsträffar för svenska wikipedianer runt Nobelprisets och Nobelmuseets ämnesfrågor.

Post date 13 maj.

I tisdags hölls så föreläsningen med Judith Butler inför en knökfull Börssal. Man kunde riktigt känna på atmosfären att det var en speciell kväll, och Butler gjorde ingen besviken...

Post date 10 maj.

UtställningsEstetiskt Forum #2010 finns nu i tryck. Med 238 sidor och 295 bilder får du en unik överblick över det gångna årets utställningar på de kultur- och naturhistoriska museerna runt om i landet.

Post date 7 apr.

Nobelmuseet fick under fredagen Nobelpristagarbesök. Under sin tredagarsvistelse i Sverige kom Dalai lama för ett privat besök på museet. Under besöket visades han runt i utställningarna samt drack te med Nobelmuseets och Nobelstiftelsens ledning. Som gåva till Nobelmuseets samlingar överlämnade Dalai lama ett par glasögon som nu ställs ut i utställningen. Dalai lama anslöt sig även till traditionen att som Nobelpristagare signera en stol i Nobelmuseets restaurang, Bistro Nobel. Stolen finns även den till beskådande.

Post date 18 apr.

När Nobelmuseet slog upp dörrarna kl. 18 till kulturnatten, lördag 9 april, ringlade sig kön redan lång över Stortorget. Något överraskade men mycket glada såg vi människor formligen strömma in i museet. Efter en dryg halvtimme var museet proppfullt, vilket gjorde att vi var tvungna att tillämpa regeln en in/en ut under ett par myllrande timmar. Besökarna verkade dock inte bekommas av trängseln, och när vi stängde kl. 01 fick vi vänligt fösa ut de sista från restaurang, utställningar och pysselhörnan. Totalt besöktes Nobelmuseet under kulturnatten av nästan 3700 besökare!

Post date 12 apr.

Nobelmuseet är med och firar Kemins år 2011. Det är i år 100 år sedan Marie Curie fick Nobelpriset i kemi och därför ägnas en speciell hyllning till kvinnliga kemister i allmänhet och Marie Curie i synnerhet.

Post date 17 feb.

Sören har också planer på att utöka lunchmenyn under vardagar med såväl huvudrätter som för- och efterrätter. Redan nu har lunchmenyn fått ett tillskott och kommer hädanefter att erbjuda en fiskrätt, en kötträtt och en soppa under vardagarna.  

Post date 18 mar.

TUR-mässan i Göteborg är Skandinaviens största mässa för resor och turism och Nobelmuseet var på plats i Stockholmsmontern. 24–25 mars var det branschdagar och mässan fungerade som en mötesplats för yrkesverksamma inom rese- och turistnäringen. 26–27 mars stod TUR öppet för allmänheten.

 
 
 
 
Post date 24 mar.

Fredspristagaren Muhammad Yunus besökte Nobelmuseet i samband med sitt Sverigebesök.

Post date 17 jun.

Idag släpper Nobelmuseet sin nya hemsida!

Post date 28 jun.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.