Programverksamhet

Så här skriver Thomas Kuhn från Luleå Tekniska Universitet om sin forskning om ispartiklar i atmosfären, små kristaller i moln så som stora snöflingor, och deras effekter

Post date 23 feb.

Konstgjord intelligens eller artificiell intelligens (AI) har lockat och skrämt människor i alla tider. Vad är artificiell intelligens? Hur långt har vi egentligen kommit och vad får det för konsekvenser för samhället och mänskligheten?

Post date 21 okt.

Tre fjärdedelar av den mat vi äter globalt kommer från tolv olika sorters växter och fem djurraser. Detta betyder att vi går miste om en mängd olika dofter, smaker och konsistenser när vi ska laga och äta mat. Vill vi ha det så?

Post date 22 sep.

Forskaren Hannah Akuffo, adjungerad professor vid avdelningen för mikrobiologi, tumör och cellbiologi vid Karolinska Institutet, berättar den 29/3 kl 18 om sin egen forskning kring parasitsjukdomar, samt om hur situationen för bekämpningen av sjukdomar som t ex malaria och flodblindhet ser ut globalt. OBS! Seminariet ges på engelska.

Post date 24 mar.

VetenskapsbioVetenskapsbio för unga är en minifilmfestival för ungdomar i gymnasieåldern. Med början den 17 april och de efterföljande vardagarna (18-22 april) erbjuder Nobelmuseet i samarbete med UR allmänhet och skolklasser att se dokumentärfilmer med vetenskaplig anknytning och att möta forskare för att diskutera filmens innehåll.

Post date 8 feb.

Många menar att denna nya geologiska epok skapar en helt ny generation av globala miljöutmaningar som sträcker sig bortom växthuseffekten och miljöförstöring. 

Post date 26 jan.

Vetenskapsbio för unga är en minifilmfestival för ungdomar i gymnasieåldern. Med början den 12 september och de efterföljande vardagarna (14-18 september) erbjuder Nobelmuseet i samarbete med UR allmänhet och skolklasser att se dokumentärfilmer med vetenskaplig anknytning och att möta forskare för att diskutera filmens innehåll.

 

 

 

 

Post date 26 jun.

Det finns stora förhoppningar om att man på sikt ska kunna använda stamceller för att laga skadad vävnad eller organ i kroppen. 

Post date 6 nov.

Nu när en av vår tids största flyktingkatastrofer pågår är det många som frågar sig: Vad kan just jag göra? 

 

Post date 21 okt.

Hjärnan behöver den fysiska träningen minst lika mycket som kroppen. Egentligen är det ju ganska självklart – kropp och själ hör ihop.

 

Post date 12 okt.

Går det egentligen att säga vilka kvaliteer en författare ska ha och finns det ett litteraturens bäst-före-datum? Samtal och spekulationer i nästa veckas Kritiken i radion, direkt från Nobelmuseet i Stockholm klockan 14.03.

Post date 14 sep.

Läs författaren Olivia Bergdahls egna ord inför litteratursamtalet som äger rum på Nobelmuseet tisdag den 15 september: "Äntligen! hördes ur djupet av min existens när jag fick frågan om att prata om min relation till Nobelpristagarna i litteratur på självaste Nobelmuseet."

Post date 10 sep.

Studenter från Kungliga Musikhögskolan i samtal med Anna Johanna Lindkvist Forsberg från Nobelmuseet om det musikaliska arbetet bakom utställningen Nobel Creations. 

Post date 22 jan.

På lördag är det dags för Nobelmuseets heldag För en bättre värld. Under dagen har du bland annat möjlighet att träffa Sverige för UNHCR som berättar om sin verksamhet. Hur är det egentligen att vara på flykt? 

Post date 7 nov.

En 28 oktober kommer Hugo Lagercrantz och berättar om hur barns hjärnor påverkas av vårt nya sätta att kommunicera genom till exempel tv, dvd, surfplattor och mobiltelefoner. Inför kvällen ger han oss en försmak om vad han kommer att ta upp.

Post date 23 okt.

Hur är det att intervjua en litteraturpristagare? Möt Ann Victorin, journalist från SVT, på tisdag 7 oktober då hon berättar om sina erfarenheter och upplevelser. 

Post date 3 okt.

Många frågar sig vem eller vilka som kommer föräras med årets Nobelpris i litteratur. Kulturradion kommer till Nobelmuseet för att spekulera kring litteraturpriset. 

Post date 26 sep.

Hur är det att träffa en Nobelpristagare? Journalisterna Malin Attefall och Ann Victorin berättar om sina minnen och erfarenheter från sina möten med Nobelpristagare. 

Post date 16 sep.

Tisdag 8 april kl 18 kommer LL-förlagets chef Laura Mendez, författaren Carin Svensson och illustratören Erica Jacobson och berättar om boken: Marie Curie - forskaren som sprängde gränser.

Post date 7 apr.

Kan man gestalta Nobelpristagarnas upptäcker och prestationer i ett musikstycke? Den 25 februari samtalar studenter från Kungliga Musikhögskolan med Maria Sandberg, moderator och Milena Davila från Nobelmuseet om arbetet bakom utställningen Fashion Innovation 3.

Post date 18 feb.

Kan man gestalta Nobelpristagarnas upptäcker och prestationer i en modedesign? Den 11 februari samtalar modestudenter från Beckmans Designhögskola med modedesignern Bea Szenfeld och Helena Mellström från Moderådet om arbetet bakom utställningen Fashion Innovation 3.

 

Post date 3 feb.

Författaren Jerker Virdborg gästar Nobelmuseet den 4 februari för att berätta om en av sina favoritkollegor, 1954 års Nobelpristagare i litteratur: Ernest Hemingway.

 

Post date 30 jan.

Kan man gestalta Nobelpristagarnas upptäckter och prestationer i en koreografi?

Post date 23 jan.

Nu har vårens program publicerats på hemsidan och inom kort kommer även den tryckta programfoldern att finnas på Nobelmuseet. Det blir en vår med massor av intressanta och spännande ämnen och gäster.

Post date 15 jan.

Läser du deckare? Den 21 januari handlar vårens första programpunkt om Nobelpriset som tema i deckare.

Post date 16 jan.

1992 grundades ICBL, International Campaign to Ban Landmines, med Jody Williams som koordinator. Fem år senare, 1997, skrev 121 länder under ett avtal för motverka landminor och ICBL och Jody Williams tilldelades Nobels fredspris. Möt Jody Williams på Nobelmuseet den 14 september.

Post date 10 sep.

I samarbete med Unga forskare har du som är mellan 14-19 år möjlighet att komma till Nobelmuseets Science Café. Är du nyfiken och frågvis? Då är Science café något för dig! 


Post date 30 aug.

Under prideveckan erbjuder Nobelmuseet specialvisningar av utställningen Making Peace.

Post date 19 jul.
2013-05-17 18:00

På torsdag eftermiddag håller Gustav Källstrand från Nobelmuseet ett miniföredrag i anslutning till Afternoon tea i Bistro Nobel. Vad handlar föredraget om? Läs Gustavs inlägg på bloggen för att få en försmak! 

Post date 17 apr.

Den 2 april kommer Emma Tranströmer till museet för att recitera sin fars dikter. Inför kvällen har hon skrivit några ord kring programmet "Bland romanska bågar i osäkerhetens rike".

 

 

Post date 26 mar.

Maria Larsson, professor på psykologiska institutionen Stockholms universitet, avdelningen för perception och psykofysik diskuterar med Katarina Nordqvist, fil. dr i molekylärbiologi, docent, ämnesansvarig för medicin på Nobelmuseet.

Post date 15 mar.

Tisdag 5 mars är det "Att binda en Tranströmer" med bokbindarna Johanna Röjgård-Sjöberg och Per-Anders Hübner. Enligt Per-Anders är bokbindaryrket långt ifrån att läggas ner:

"När jag konstaterar att jag är handbokbindare kan jag få den existentiella frågan; Finns ni? Det frågeställaren undrar är självklart om jag har möjlighet att existera rent professionellt. Man tror att jag representerar ett utdöende yrke. Så är det inte!"

Post date 1 mar.

 På tisdag kommer forskaren Töres Theorell till museet för att samtala om hur musiken berör oss människor. Läs hans inlägg inför kvällen.

Post date 7 mar.

Snart är det dags för museets temadag om Tomas Tranströmer. Under dagen läser skådespelerskan Anna Littorin dikter skrivna av poeten. Så här skriver hon själv om sin favoritdikt

Post date 8 mar.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

11:0017:00

Visningar

Programpunkter

Inga programpunkter idag.

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.