Forskning

Så har då Forskarkollo 2017 gått av stapeln här på Nobelmuseet. 18 härliga 11-12-åringar var här och fick lära sig om och prova på allt ifrån hjärnforskning til fysikexperiment på Gröna Lund!

Post date 26 jun.

Det finns stora förhoppningar om att man på sikt ska kunna använda stamceller för att laga skadad vävnad eller organ i kroppen. 

Post date 6 nov.
Post date 16 mar.

Vi fick förmånen att hänga med en massa blivande forskare!

Post date 3 okt.

Under tre dagar träffas 18 barn från hela Stockholm på Nobelmuseet för att experimentera och träffa forskare. 

Post date 17 jun.

Det senaste tillskottet i museets samlingar är ett pussel som är tillverkat av Nobelpristagaren Hugo Theorell. Pusslet donerades till museet av en systerson till Hugo Theorell.

Post date 15 maj.

Nu är DNA-jakten på gång. De deltagande lärarna och övriga inblandade träffades och hade en fantastisk uppstartskonferens i måndags. 

Post date 30 apr.

Den 28 april är det dags för uppstartskonferensen för årets Forskarhjälpen! 

Post date 14 apr.
Post date 7 jun.
Post date 10 jun.
Post date 10 jun.
Post date 10 jun.
Post date 24 aug.
Post date 6 feb.
Post date 6 feb.
Post date 6 feb.
Post date 6 feb.


I tisdags gästades Nobelmuset av Maria Larsson, professor vid avdelningen för perception och psykofysik vid Stockholms universitet. Hon talade bland annat om förhållandet mellan lukt och smak.

Post date 21 mar.

Drenica Dudi och Blerina Nerjovaj från Apelgårdsskolan i Malmö vann tre biljetter till Nobelprisutdelnings-ceremonien 2013 i postertävlingen i Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpen, Soljakten. Här skriver de själva om sin upplevelse “Ett oförglömligt minne”.  

Post date 18 dec.
Hej Carl-Johan Markstedt! Du är ju museets ämnesansvarige gällande fredspriset. Stämmer det att det kommer att bli en föreläsning med fredstema här på museet snart?
Post date 17 jan.

I samarbete med Unga forskare har du som är mellan 14-19 år möjlighet att komma till Nobelmuseets Science Café. Är du nyfiken och frågvis? Då är Science café något för dig! 


Post date 30 aug.

Högstadieeleverna Anna Seluyanova, Ansam Ghaiad och Bianca Calancea från Hovsjöskolan och Frida Krohn och Tilda Eriksson från Storsjöskolan, vars postrar vann Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpens postertävling, var på Nobelprisutdelningen i Konserthuset. Så småningom kommer vi att få en rapport från flickorna själva.

 

Post date 11 dec.

Nu kan du titta på videon från Guldjaktens prisutdelning.

Post date 7 dec.

Vi har en vinnarskola i Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpens andra delprojekt Guldjaktens postertävling. Storsjöskolan i Östersund fick flest röster på sin poster och vinner därmed 3 biljetter till Nobelprisutdelningen den 10 december 2012 - Grattis!

Post date 17 nov.

På forskningsseminariet tisdag 13 november koncentrerar vi oss på årets Nobelpris i Fysiologi eller Medicin.

 

Post date 6 nov.

Var med och rösta fram den bästa vetenskapliga postern inom projektet Guldjakten där niondeklasser från hela Sverige deltar!

 

Post date 5 nov.

Anders Götherström, docent vid arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet, gästade igår Nobelmuseet och talade under rubriken "Vad berättar DNA-analyser om vår forntidshistoria?".

Post date 24 okt.

Nobel Medias senaste vetenskapsdokumentär ”The War Against Microbes” premiärvisas på Nobelmuseet.Post date 12 okt.

Nobelmuseets vetenskapsfilmfestival FILM&SCIENCE arrangerade en minifestival 5-6 okt. Filmerna Stamcellsrevolutioner av Amy Hardie och Clare Blackburn och Människans första krig av Martin Widman visades för skolungdomar och allmänheten. Lars Ährlund-Richter, professor vid KI, var med och introducerade och diskuterade Stamcellsrevolutioner

Post date 6 okt.

Kom och träffa Nobelmuseets representanter för forskning och skola på Forskarfredag!

Debaser Medis imorgon fredag!

Post date 27 sep.

Elever vid Adolfsbergsskolan 7-9 i Örebro ställde frågor till mig rörande nanoteknologi och guldnanopartiklar under eftermiddagen.

/Johan

Post date 26 sep.

Första proverna från Adolfsbergsskolan har nu trillant in! /Johan

 

Post date 26 sep.

 

Nobelmuseets vetenskapsfilmfestival FILM&SCIENCE visar två högaktuella filmer den 5–6 oktober veckan innan Nobelprisen tillkännages - Stamcellsrevolutioner av Amy Hardie och Clare Blackburn, samt Martin Widmans rykande, färska film Människans första krig som får sin världspremiär på festivalen. Biljettbokning!

Post date 20 sep.

Sveriges Unga Akademi är en fristående akademi med syfte att fungera som ett tvärvetenskapligt forum och ge en forskningspolitisk plattform för unga forskare i Sverige. En av ledamöterna, Maria Dacke, kommer att berätta om sin forskning på Nobelmuseets Science Café den 9 oktober kl 18.

 

Post date 4 sep.

Fredagen den 28 september anordnas Forskarfredag runt om i Sverige och i samband med detta kommer jag att vara med och berätta om Guldjakten och svara på frågor om nanoteknologi på Stora torget i Uppsala mellan klockan 11 och 17. Så för den som vill veta mer om Guldjakten och titta på guldnanopartiklar, eller har andra frågor om nanoteknologi, så föreslår jag att ni kommer förbi Stora torget och letar upp mig.

/Johan

 PS Och Katarina Nordqvist, Andreas Lündin och Anna Johanna Lindqvist Forsberg kommer att vara på plats på Debaser i Stockholm under Forskarfredag den 28 sep och berätta om Forskarhjälpen!

Post date 22 aug.

På onsdagen den 13 juni presenterades boken Neutrality in Twentieth-Century Europe - Intersections of Science, Culture, and Politics after the First World War på ett bok-release seminarium på Nobelmuseet i samarbete med Routledge Publishing. De tre redaktörerna för boken presenterade - Rebecka Lettevall prorektor på Södertörns Högskola, Geert Somsen historiker vid Mastricht Universitet, Nederländerna, och Sven Widmalm (bilden) professor vid Idé-och lärdomshistoriska Institutionen vid Uppsala universitet.

Post date 16 jun.

Här har vi laddat upp filmen Livsviktigt av Folke Rydén där professor Maria Strømme är med och berättar om sin forskning. Nobelmuseet samarbetar med Maria Strømme och forskaren Johan Forsgren på Ångströmslaboratoriet vid Uppsala universitet i projektet Forskarhjälpens andra delprojekt Guldjakten. Filmen Livsviktigt visades dessutom på Nobelmuseets vetenskapsfilmfestival FILM&SCIENCE 2012.

Post date 30 mar.

Varmt tack till alla som kom och lyssnade till professor Oliver Sacks i Börssalen igår!


Post date 23 maj.

På med halmhatten, nu börjar sommaren på Nobelmuseet!

Post date 15 maj.

”Jag var väldigt nöjd med att jag inte snubblade på väg fram till kungen. Sedan bugade jag åt pingvinberget. Men störst var när jag fick ta emot publikens applåder – det var det bästa ögonblicket.”

 

Post date 25 apr.

Niklas Schiöler, författare och forskare, Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet. Kommentator: Yukiko Duke, journalist, översättare och
litteraturredaktör.

Post date 3 apr.

Hemsidan har drabbats av en bugg som gör att kalendariet visar fel dag. Här hittar du korrekta uppgifter om museets öppettider  och  vårens program. Vi ber så mycket om ursäkt för problemet och arbetar på för att lösa det så snart som möjligt.

Post date 27 mar.

Föreläsare:

Dr. Louise Olsson, Researcher and Project leader, 1325 Program, Folke Bernadotte Academy
Angela Ndinga-Muvumba, Ph.D Candidate, Department of Peace and Conflict Research, Uppsala University and Senior Research Fellow, ACCORD.

Kommentator: Emma Johansson, Coordinator, Operation 1325.

The seminar will be held in English.

Nobelmuseet 20/3 kl. 16-17.30

Fortsätt gärna samtalet över en soppa och ett glas vin i museets bistro. Seminariet är gratis, soppa och vin kostar 100 kr och bokas samtidigt som seminariet.
Boka plats och soppa på: seminarier@nobelmuseum.se
frågor: forskning@nobelmuseum.se

 

Post date 16 mar.
Post date 9 feb.

På tisdag kommer Adriana Muñoz, Världskulturmuseet i Göteborg, för att vara med på Nobelmuseets forskningsseminarium.

Post date 16 feb.

                                            

Nu är programmet klart för tredje upplagan av Nobelmuseets vetenskapsfilmfestival FILM&SCIENCE 5-11 mars! Foto:SolarImpulse

Post date 3 feb.

Nobelpristagaren Steven Chu, gjorde en gästföreläsning på Nobelmuseet på Nobeldagen 10/12.

Post date 12 dec.

Nu har vi identifierat ett antibiotikum från ett av era prover! Här kan ni läsa mer om vad det är och hur det gick till.

Post date 23 nov.

Björkebyskolan i Järfälla, Stockholm vann postertävlingen i Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpen - grattis!

Post date 22 nov.

Nobelmuseet fanns på plats på Forskarfredag den 23 sep på Debaser Medis. Forskarfredag är en del av EU-kommisionens initiativ Researchers´Night. Dagen arrangeras samtidigt i hela Europa och i Sverige anordnas evenemanget i 25 städer av Vetenskap & Allmänhet. Syftet är att öka intresset för forskning bland skolungdomar. På Debaser Medis deltog ca 3500 ungdomar.

 

 

 

Post date 26 sep.

Färggranna extrakt från era prover tar död på Stinas bakterier! Dessutom får ni tips på ett kul experiment som ni skulle kunna göra på era lektioner. Info om insamlingsplats av av ett prov efterlyses också - vi måste ju bara få veta var dessa roliga bakterier kommer ifrån!!

Post date 26 okt.

Hade Bertrand Russell fel? Enligt professor James Bartholomew kan så vara fallet vad gäller hans och somliga andra västerländska intellektuellas negativa syn på arvet från det japanska feodalsamhället.

Post date 20 okt.

Loris är en hejare på att tillverka läkemedel. Men plötsligt blir hon sjuk! Titta här så får ni se hur det går för henne.

Post date 20 okt.

Nu har Stina i Umeå börjat fiska ut molekyler från era bakterieodlingar. Finns det något där som är antibiotiskt tro? Om hur det går till kan ni läsa mer om här!

Post date 19 okt.

Ny bibliotekarie till vår forskningsavdelning.

Post date 12 okt.
Post date 19 aug.

Välkommen på det andra forskningsseminariet för hösten tisdagen den 4 oktober kl 16-18 då Eva Hemmungs-Wirtén, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Uppsala universitet berättar om uppståndelsen kring Marie Curies andra Nobelpris i kemi 1911. Kommentator är Staffan Bergwik, fil dr i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet. Bokas på seminarier@nobelmuseum.se Efter seminariet serveras soppa i Bistro Nobel!

 

Post date 26 sep.

Välkommen att lyssna på när Vetenskapsradion spekulerar om vem som blir årets Nobelpristagare i fysik, kemi och medicin.

Post date 27 sep.

Välkommen på visningen av filmen Vårt grisiga hav sön 25 sep kl 15 på Nobelmuseet! Ulrika Björkstén, chef för Vetenskapsradion, och Folke Rydén, vetenskapsjournalist och prisbelönt filmare har gjort filmen, och de medverkar vid visningen tillsammans med Pernilla Tidåker, forskare om matens miljöpåverkan – verksam inom forskningsinitiativet Framtidens lantbruk SLU. 

Post date 21 sep.

Vi visade Vårt grisiga hav av vetenskapsjournalisterna Ulrika Björkstén och Folke Rydén på Nobelmuseet FILM&SCIENCE. Pernilla Tidåker som är forskare om matens miljöpåverkan på SLU i Uppsala var med och diskuterade filmen efter visningen. Moderator var Karin Wegsjö, dokumentärfilmare och konstnärlig ledare för FILM&SCIENCE.

 

Post date 27 sep.

Birgitta Tullberg, professor i evolutionär ekologi samtalade med Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria i ämnet Den goda människan – finns hon?

Post date 21 sep.

Birgitta Tullberg, professor i evolutionär ekologi presenterar biologiska aspekter på den mänskliga naturen och Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, är kommentator. Seminariet är gratis och äger rum tisdagen den 20 sep kl 16. Välkomna!

Post date 12 sep.
Post date 10 jun.

Då Nobelmuseets tidigare bibliotekarie har gått vidare för att doktorera, söker vi nu en ny person till tjänsten.

Post date 15 jun.

I tisdags hölls så föreläsningen med Judith Butler inför en knökfull Börssal. Man kunde riktigt känna på atmosfären att det var en speciell kväll, och Butler gjorde ingen besviken...

Post date 10 maj.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.