skola

I elektronikvaruhusen möts vi bland alla stora och färgsprakande bildskärmar numera inte så sällan av bokstavskombinationen "OLED". LED vet jag ungefär vad det är, tänkte jag, men vad är OLED?

Post date 12 maj.

15 dec 17.00-20.00

Välkommen till en inspirerande lärarkväll den 15 december 17-20. 

Post date 28 okt.

Gertrude Elion var sexton år gammal när hennes morfar drabbades av cancer. När han dog bestämde hon sig för att studera naturvetenskap för att en dag kunna hitta ett botemedel mot cancer.

Post date 23 aug.

Kom på en inspirerande lärarkväll för låg och mellanstadiet, med föreläsning och workshop av Bodil Nilson, lärarutbildare och författare till Barn och Naturvetenskap och den nyutkomna Rymdstenen

Post date 16 dec.

Besök oss på We Are Sthlm i Kungsträdgården och ta reda på om du har vad som krävs för att bli nästa Nobelpristagare!

Post date 5 aug.

Den 16 februari öppnar Nobelmuseet sin nya utställning om Nobelpristagaren Tomas Tranströmer – att gå in i själva verkligheten Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011 ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”. Välkommen till vår lärarkväll den 20/2 kl. 17.30-19.00 som förutom en visning av den alldeles nyöppnade utställningen också innehåller en presentation av de skolprogram som vi erbjuder dig som svensklärare.

Tomas Tranströmer © Hans Gedda 

Tomas Tranströmer © Hans Gedda

Post date 29 jan.

I måndags var Nobelmuseet på studiebesök i Eskilstuna. Vi skulle få se hur det går till att tillverka Nobelmedaljerna. Vi träffade Erik, Bengt, Manu, Stefan, Niklas och Katarina arbetar på det företag som gör de medaljer som kungen varje år delar ut till Nobelpristagarna den 10 december på Konserthuset i Stockholm.

 

 

Niklas vid valsmaskinen

 

Post date 25 jan.

Den 6 februari 2013 klockan 17.00 - 19.30 anordnar Wikimedia Sverige och Nobelmuseet en lärarkväll för högstadie- och gymnasielärare. Kom till Nobelmuseet och lär dig redigera Wikipedia och se vad som händer bakom kulisserna på världens största encyklopedi.

Post date 16 jan.

Inled vårterminen med en inspirationskväll på Nobelmuseet den 17 januari 2013

Kom och träffa oss som arbetar med skolklasser och hör om våra skolprogram!

 

 

 

 

 

 

Post date 20 dec.

Varje år gör en åttondeklass på Rinkebyskolan omfattande arbeten kring årets Nobelpristagare i litteratur. Det har blivit en tradition för litteraturpristagaren att sedan besöka Rinkebyskolan under Nobelveckan i december.

 

Post date 14 dec.

Fredagen den 30 november avslutades Nobelmuseets och Lidingö stads projekt som belyser 100-års jubileet av Gustaf Daléns Nobelpris. Många tog sig till Lidingö stadshus och så elevernas bidrag och lärde sig om Gustaf Dalén!

 

Post date 28 nov.

27 november 1895 skrev Alfred Nobel under sitt testamente. Det firar lärarfortbildningen "En idé kan förändra!" med att träffa NO-lärare i år 7-9 på Dalénium Science Center. Extra roligt eftersom att traktens son Gustaf Dalén fick Nobelpriset i fysik för exakt 100 år sedan!

Post date 27 nov.

Genom att använda oss av datorer och snabba uppkopplingar fick Fritidshemmet Lönnen i Sävedalen gå på museum, fast hemma!

 

 

Post date 16 nov.

Du vet väl att det finns bra information om allt som rör nobelpris och Nobelpristagare på vår hemsida?

Post date 1 nov.
Denna eftermiddag hade vi besök av en grupp gymnasielärare från Nacka som under tre timmar deltog i en fortbildning om kreativitet.
Post date 26 okt.

Lärarkväll 3/10 kl. 17.30-19.30

Nu har spekulationerna om vem som blir nästa Nobelpristagare i litteratur börjat. På vår lärarkväll berättar vi om detta samt också om höstens nya utställning Livets kalla smycke, som handlar om Herta Müller och hennes författarskap.

Välkommen till en lärarkväll i litteraturens tecken med Kristina Lugn!

Anmälningar senast 29/9 till kari.arnekleiv@nobelmuseum.se 

 

Post date 29 aug.

 

Idag skickar vi iväg information till skolorna om höstens verksamhet! Det är en spännande blandning av DNA, roliga fotografier av Nobelpristagare, Herta Müller och kreativitet. Välkomna med era skolklasser till hösten! Vi önskar er ett skönt sommarlov!

 

Post date 4 jun.

I Alfred Nobels laboratorium är det framdukat för elever på Brandkärrsskolan i Nyköping. Här ska göras supersåpbubblor!

Post date 31 maj.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.