Skola

Så har då Forskarkollo 2017 gått av stapeln här på Nobelmuseet. 18 härliga 11-12-åringar var här och fick lära sig om och prova på allt ifrån hjärnforskning til fysikexperiment på Gröna Lund!

Post date 26 jun.

Om somrarna söker jag mig gärna till en trädgård med två höga lindar. Där kan det under soliga dagar i juli höras en ihållande brummande ton, som av en naturens egen orgel. Orgeln är i själva verket en kör av tusentals bin, humlor andra insekter på besök i de blommande lindarna. Var kommer alla dessa insekter ifrån? frågar jag mig inte så sällan. Och hur hittar de hit?

När det gäller honungsbin har den sista frågan besvarats ganska utförligt. Detta mycket tack vare Karl von Frisch (1886-1982), som för lite drygt hundra år sedan började gå till botten med hur bin beter sig.

Post date 27 mar.

10 december 2016 – en dag bland alla andra? Läs vad en de lärare vi samarbetat med skriver om Nobelprisutdelningen!

Post date 19 dec.

15 dec 17.00-20.00

Välkommen till en inspirerande lärarkväll den 15 december 17-20. 

Post date 28 okt.

Lärareftermiddag 1 dec 15.30 – 18.00 

Inställt pga för få anmälningar.

Påbörja advent med en inspirerande och lärorik eftermiddag på Nobelmuseet. Guidad visning, Årets Nobelpriser och workshops!

Post date 28 okt.

Kom på en spännande och inspirerande förhandsvisning för lärare om och i vår nya utställning Experiment 15/9Hur lyckades Marie Curie mäta radioaktivitet och varför kan Maj-Britt Mosers råttor leda till insikter om orienteringsförmågan?

Post date 17 aug.

Kanske har du hört att Einstein inte var duktig i skolan? Det är en vanlig myt, som dock inte stämmer. I själva verket visar de betyg som bevarats till eftervärlden på en duktig elev, framför allt i matematik, fysik och kemi – men även i historia och musik. Men betyder det att Einsteins skoltid var lugn och harmonisk?

Post date 26 maj.

VetenskapsbioVetenskapsbio för unga är en minifilmfestival för ungdomar i gymnasieåldern. Med början den 17 april och de efterföljande vardagarna (18-22 april) erbjuder Nobelmuseet i samarbete med UR allmänhet och skolklasser att se dokumentärfilmer med vetenskaplig anknytning och att möta forskare för att diskutera filmens innehåll.

Post date 8 feb.

Ibland är det viktigt att veta att man inte vet. Läs Gustav Källstrands blogg!

Post date 4 mar.

Använd våra digitala verktyg, testa dig själv och diskutera några av framtidens frågor tillsammans med dina kompisar under sportlovsveckan. Vi visar 3D filmer och du får testa dig själv och dina kompisar med hjälp av appen ”Uppdrag Nobel.”  13-16, Ti - Sö V9.

Post date 24 feb.

Konserthusets ståtliga kolonnad lyste blå i den tilltagande skymningen. Den öppna platsen framför var avspärrad med kravallstaket och det stod en hel del poliser på post... Läs mer om Stinas och Sagas upplevelse av Nobelprisutdelningen 2015.

 

 

Post date 20 jan.

Kom på en inspirerande lärarkväll för låg och mellanstadiet, med föreläsning och workshop av Bodil Nilson, lärarutbildare och författare till Barn och Naturvetenskap och den nyutkomna Rymdstenen

Post date 16 dec.

Låt dina elever få inspireras av de många uttrycken, formerna, materialen, färgerna och tonerna i Nobelmuseets nya utställning Nobel Creations, där elever från Kungliga Musikhögskolan och Beckmans tolkar årets Nobelpris. Vi har också ett nytt skolprogram där vi jobbar med estetiska uttryck och estetisk kommunikation. Självklart berättar vi även om 2015 års Nobelpris.

Post date 4 dec.

Vetenskapsbio för unga är en minifilmfestival för ungdomar i gymnasieåldern. Med början den 12 september och de efterföljande vardagarna (14-18 september) erbjuder Nobelmuseet i samarbete med UR allmänhet och skolklasser att se dokumentärfilmer med vetenskaplig anknytning och att möta forskare för att diskutera filmens innehåll.

 

 

 

 

Post date 26 jun.

Välkommen till en inspirerande lärarkväll den 14 december 17-20. Under kvällen föreläser den populäre kreativitetsforskaren Teo Härén. Nobelmuseets pedagoger presenterar också årets Nobelpriser på ett begripligt sätt, samt visar upp den ny utställningen Nobel Creations. Vi serverar kaffe, smörgås, vin och tilltugg till den som så önskar. Kvällen arrangeras i samarbete med transfer.nu.

Post date 17 nov.

Vill du och din klass få ett exklusivt program på Nobelmuseet? Då har du chansen att boka in er till ett specialprogram i anslutning till tillkännagivandena av 2015 års Nobelpris!

Post date 16 sep.

Från och med idag är det möjligt att börja använda Uppdrag Nobel – ett nytt pedagogiskt verktyg, i första hand riktat till elever på högstadiet.

Post date 5 okt.

Välkommen till en inspirerande minimässa entreprenörskap i skolan. Den 3 september fyller vi Nobelmuseet med föredrag, panelsamtal och mingel.

Post date 25 aug.

Besök oss på We Are Sthlm i Kungsträdgården och ta reda på om du har vad som krävs för att bli nästa Nobelpristagare!

Post date 5 aug.

Goodiebags

Onsdag den 3 september anordnade vi en temakväll kring entreprenörskap i skolan. Det blev en mycket trevlig kväll med mingel och workshops.

 

Post date 4 sep.
Post date 17 dec.
Post date 14 aug.

Danderyds gymnasium byggde modeller av kroppens försvar. 

Post date 12 feb.

Låt dina elever inspireras, utmanas och utvecklas på Nobelmuseet. Under februari och mars är det halva priset på alla våra skolprogram. 

Post date 23 jan.

En eftermiddag för låg och mellanstadielärare den 19 januari 15.00–17.30. En inspirerande och lärorik träff med föredrag, workshops och information om Nobelmuseets skolverksamhet 2015.

Post date 19 dec.

Alfaskolan tolkar de naturvetenskapliga Nobelprisen. 

Post date 12 dec.

Lärarkväll för högstadie- och gymnasielärare den 15 december 17.00–19.30. En inspirerande och lärorik lärarkväll om Årets Nobelpris och Nobel Creations på Nobelmuseet. 

Post date 20 nov.

Vi åker landet runt och håller fortbildningar för lärare, om entreprenörsskap, Nobelpriser genom tiderna och annat.

Post date 17 nov.

Grattis Malala! Inte bara Nobelpris utan även utan även World's Children's Prize tilldelades Malala Yousafzai. 

Post date 31 okt.

Idéer och uppfinningar för grundsärskolan

Välkommen på lärarkväll på Nobelmuseet

Post date 4 nov.

Varje dag under veckan har gymnasielever fått chansen att ställa frågor om årets pristagare och deras arbete. På måndag är det dags för ekonomipriset. 

Post date 10 okt.

Vi fick förmånen att hänga med en massa blivande forskare!

Post date 3 okt.
Post date 14 dec.

Nobelmuseet har ett stort utbud av skolprogram inom många ämnen.

Boka in din klass redan nu för att vara säker på att få en tid som passar dig!

Post date 25 aug.

Under 2014 utvecklar Nobelmuseet ett skolprogram för grundsärskolans (ämnen) årskurs 1–9. 

Post date 5 sep.

Nu kan du boka vårt kostnadsfria skolprogram till den tillfälliga utställningen Nobelpriset: Idéer som förändrar världen. Vi berättar om hur Nobelprisbelönta uppfinningar, upptäckter och handlingar har förändrat vårt sätt att leva och diskuterar vetenskapens och samhällsutvecklingens ömsesidiga påverkan.

Post date 16 sep.
Post date 13 aug.
Post date 28 jun.
Post date 27 jun.
Post date 17 dec.
Post date 3 mar.
Post date 18 jun.
Post date 18 jun.
Post date 13 jun.
Post date 9 maj.
Post date 18 jun.
Post date 18 jun.
Post date 18 jun.
Post date 13 jun.
Post date 13 jun.
Post date 13 jun.
Post date 13 jun.
Post date 13 jun.
Post date 13 jun.
Post date 10 jun.
Post date 21 feb.
Post date 10 jun.
Post date 10 jun.
Post date 10 jun.
Post date 23 aug.
Post date 3 jun.

Nobel i labbetVälkommen till en minimässa på Nobelmuseet med massor av tips på hur du kan arbeta med kreativitet, entreprenörskap och företagande i och utanför klassrummet.

Post date 16 jun.

Nu är DNA-jakten på gång. De deltagande lärarna och övriga inblandade träffades och hade en fantastisk uppstartskonferens i måndags. 

Post date 30 apr.

Den 28 april är det dags för uppstartskonferensen för årets Forskarhjälpen! 

Post date 14 apr.

En lärarhandledning om fredsarbete: Många vägar till fred.

 

Läs mer, ladda ner, och använd i din klass. 

Post date 8 apr.

Vi var på Kräpplaskolan med programmet Uppfinnarglädje. Så här blev resultatet!

 

Post date 2 apr.
Post date 11 feb.
Post date 17 feb.

Den 12 september besökte professor Lars Kloo Mörbyskolans nior och beättade om solceller för den mycket intresserade publiken.

Post date 13 sep.
Post date 17 dec.

Jenny Munro besökte Rinkebyskolan i Litteraturpristagaren Alice Munros ställe.

Post date 12 dec.

Bohr, atomen och kvantfysik

Tisdagen den 17 december kl. 17.30–19.30 är du och dina kollegor välkomna på en lärarkväll där Mikael Fremling, doktorand inom kvantfysik på Fysikum, Stockholms Universitet lär oss om kvantfysik och vi berättar om Niels Bohr och atommodellen. 

Post date 25 nov.

 

Missa inte chansen att ta din klass (högstadiet och gymnasiet) till Nobelmuseet i höst på en kostnadsfri visning av fotoutställningen Making Peace. I drygt åttio fotografier berättar utställningen om konflikter från hela världen, men också om människors kamp mot krig och orättvisor. Läs mer...

 

 

 

 

Post date 19 aug.

Nu kan du och din klass också berätta om fredshjältar. Och lära er mer om fredsarbete de senaset 100-åren! Boka Making Peace! Gratis!

 

Post date 29 aug.

Snart börjar Stockholms Kulturfestival 2013. Nobelmuseet deltar med både barnaktivitet och programpunkter för vuxna! Dessutom finns vi på ungdomsfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården. Möt oss där 13–17 augusti!

Post date 27 jul.

Nobelmuseet hade en lärarkväll där deltagarna fick lära sig mer om källkritik och om hur man kan använda Wikipedia i sin undervisning.

Läs gärna artikeln på Skolverkets webbplats!

Post date 12 feb.

Nobelmuseet ställer ut ett samarbete med Rinkebyskolan om Nobelpristagare i litteratur. Montern står utställd på Stadsbiblioteket i Stockholm.

 

Post date 26 feb.

Den 16 februari öppnar Nobelmuseet sin nya utställning om Nobelpristagaren Tomas Tranströmer – att gå in i själva verkligheten Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 2011 ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”. Välkommen till vår lärarkväll den 20/2 kl. 17.30-19.00 som förutom en visning av den alldeles nyöppnade utställningen också innehåller en presentation av de skolprogram som vi erbjuder dig som svensklärare.

Tomas Tranströmer © Hans Gedda 

Tomas Tranströmer © Hans Gedda

Post date 29 jan.

I måndags var Nobelmuseet på studiebesök i Eskilstuna. Vi skulle få se hur det går till att tillverka Nobelmedaljerna. Vi träffade Erik, Bengt, Manu, Stefan, Niklas och Katarina arbetar på det företag som gör de medaljer som kungen varje år delar ut till Nobelpristagarna den 10 december på Konserthuset i Stockholm.

 

 

Niklas vid valsmaskinen

 

Post date 25 jan.
Post date 21 jan.

Den 6 februari 2013 klockan 17.00 - 19.30 anordnar Wikimedia Sverige och Nobelmuseet en lärarkväll för högstadie- och gymnasielärare. Kom till Nobelmuseet och lär dig redigera Wikipedia och se vad som händer bakom kulisserna på världens största encyklopedi.

Post date 16 jan.

Inled vårterminen med en inspirationskväll på Nobelmuseet den 17 januari 2013

Kom och träffa oss som arbetar med skolklasser och hör om våra skolprogram!

 

 

 

 

 

 

Post date 20 dec.

Varje år gör en åttondeklass på Rinkebyskolan omfattande arbeten kring årets Nobelpristagare i litteratur. Det har blivit en tradition för litteraturpristagaren att sedan besöka Rinkebyskolan under Nobelveckan i december.

 

Post date 14 dec.

Fredagen den 30 november avslutades Nobelmuseets och Lidingö stads projekt som belyser 100-års jubileet av Gustaf Daléns Nobelpris. Många tog sig till Lidingö stadshus och så elevernas bidrag och lärde sig om Gustaf Dalén!

 

Post date 28 nov.

27 november 1895 skrev Alfred Nobel under sitt testamente. Det firar lärarfortbildningen "En idé kan förändra!" med att träffa NO-lärare i år 7-9 på Dalénium Science Center. Extra roligt eftersom att traktens son Gustaf Dalén fick Nobelpriset i fysik för exakt 100 år sedan!

Post date 27 nov.

Elever från Tyska skolan har besökt utställningen "Livets kalla smycke" och inspirerats till egna collagedikter på tyska, svenska och engelska.

Tack för era fina arbeten! Dikterna visas till och med söndag 25/1

Post date 23 nov.

Genom att använda oss av datorer och snabba uppkopplingar fick Fritidshemmet Lönnen i Sävedalen gå på museum, fast hemma!

 

 

Post date 16 nov.

Vi har en vinnarskola i Nobelmuseets elevprojekt Forskarhjälpens andra delprojekt Guldjaktens postertävling. Storsjöskolan i Östersund fick flest röster på sin poster och vinner därmed 3 biljetter till Nobelprisutdelningen den 10 december 2012 - Grattis!

Post date 17 nov.

Var med och rösta fram den bästa vetenskapliga postern inom projektet Guldjakten där niondeklasser från hela Sverige deltar!

 

Post date 5 nov.

Du vet väl att det finns bra information om allt som rör nobelpris och Nobelpristagare på vår hemsida?

Post date 1 nov.
Denna eftermiddag hade vi besök av en grupp gymnasielärare från Nacka som under tre timmar deltog i en fortbildning om kreativitet.
Post date 26 okt.

Varje år gör åttondeklasser på Rinkebyskolan omfattande arbeten kring årets Nobelpristagare i litteratur. Resultatet av förra års arbete har blivit en utställning som under året har gjort turné i Sverige. Sedan torsdagen kan du se den på Kristianstad bibliotek i Skåne.

Post date 5 okt.

Kom och träffa Nobelmuseets representanter för forskning och skola på Forskarfredag!

Debaser Medis imorgon fredag!

Post date 27 sep.

Elever vid Adolfsbergsskolan 7-9 i Örebro ställde frågor till mig rörande nanoteknologi och guldnanopartiklar under eftermiddagen.

/Johan

Post date 26 sep.

Första proverna från Adolfsbergsskolan har nu trillant in! /Johan

 

Post date 26 sep.

Nu är Nobelmuseets skolprojekt kring fysikpristagaren Gustaf Dalén i full gång! I klassrummen får eleverna tillverka egna fyrar – inspirerade av Daléns uppfinningar. 

Post date 18 sep.

Lärarkväll 3/10 kl. 17.30-19.30

Nu har spekulationerna om vem som blir nästa Nobelpristagare i litteratur börjat. På vår lärarkväll berättar vi om detta samt också om höstens nya utställning Livets kalla smycke, som handlar om Herta Müller och hennes författarskap.

Välkommen till en lärarkväll i litteraturens tecken med Kristina Lugn!

Anmälningar senast 29/9 till kari.arnekleiv@nobelmuseum.se 

 

Post date 29 aug.

Lärarkväll 20/9 17.30 - 19.30

I år är de 50 år sedan Upptäckten av DNA-spiralen tilldelades Nobelpriset i Medicin. Detta uppmärksammar vi med en lärarkväll på Nobelmuseet den 20e september. Du får du lyssna till och samtala med Henrik Bränden, molekylärbiolog och läroboksförfattare, berättar om nya tillämpningar av gentekniken och etiska frågor som: Vem ska få se dina gener? Blanda människa och djur? Välja och designa sina barn? Syntetiskt liv?"

Anmäl dig senast den 18 september till andreas.lundin@nobelmuseum.se  

Post date 27 aug.

Fredagen den 28 september anordnas Forskarfredag runt om i Sverige och i samband med detta kommer jag att vara med och berätta om Guldjakten och svara på frågor om nanoteknologi på Stora torget i Uppsala mellan klockan 11 och 17. Så för den som vill veta mer om Guldjakten och titta på guldnanopartiklar, eller har andra frågor om nanoteknologi, så föreslår jag att ni kommer förbi Stora torget och letar upp mig.

/Johan

 PS Och Katarina Nordqvist, Andreas Lündin och Anna Johanna Lindqvist Forsberg kommer att vara på plats på Debaser i Stockholm under Forskarfredag den 28 sep och berätta om Forskarhjälpen!

Post date 22 aug.

Nu söker vi en IT-tekniker med ansvar för datorsupport och nätverksadministration.

Post date 7 aug.
Post date 21 maj.
Post date 21 maj.

För ett spännande projekt om IT, kreativitet och utveckling söker Nobelmuseum kontakt med en blivande klass 8 i något av områdena Husby, Tensta eller Rinkeby. Projektet drar igång i höst. Hör av dig till andreas.lundin@nobelmuseum.se om du är intresserad!

Post date 13 jun.
Post date 8 jun.

Inspirationskväll om Gustaf Dalén

I år det hundra år sedan Gustaf Dalén belönades med Nobelpriset i fysik.

Inför högtidlighållandet i höst har Nobelmuseet, i samarbete med Lidingö stad, tagit fram ett pedagogiskt material för Lidingös grundskoleelever. Nyligen tog Nobelmuseets pedagoger emot cirka 25 lågstadielärare under en inspirationskväll och presenterade det material som museet tagit fram.

Post date 7 jun.

 

Idag skickar vi iväg information till skolorna om höstens verksamhet! Det är en spännande blandning av DNA, roliga fotografier av Nobelpristagare, Herta Müller och kreativitet. Välkomna med era skolklasser till hösten! Vi önskar er ett skönt sommarlov!

 

Post date 4 jun.

I Alfred Nobels laboratorium är det framdukat för elever på Brandkärrsskolan i Nyköping. Här ska göras supersåpbubblor!

Post date 31 maj.

Elever från Kunskapsskolan i Enskede deltog i skolprogrammet Äntligen! och gjorde dikter med Harry Martinsons kylskåpspoesi.

Post date 24 maj.

På med halmhatten, nu börjar sommaren på Nobelmuseet!

Post date 15 maj.

"– Det är inte omöjligt att det finns någon i klassen här som får Nobelpris. Alla har möjlighet att komma på nya, smarta idéer, säger Tobias Degsell." Läs Kristianstadsbladets reportage från Nobelmuseets besök på skolor i Hässleholm.

Post date 2 maj.

Hemsidan har drabbats av en bugg som gör att kalendariet visar fel dag. Här hittar du korrekta uppgifter om museets öppettider  och  vårens program. Vi ber så mycket om ursäkt för problemet och arbetar på för att lösa det så snart som möjligt.

Post date 27 mar.

Över en kopp kaffe träffar Jeanette Peterberg kollegorna Johanna Junback och Anna Busch i Nobelmuseets Bistro. Johanna arbetar med skol- och barnverksamheten på museet och Anna med utställningar. I söndags kom de hem från en flickskola i Uganda där de varit en vecka för att sätta upp utställningen Make a difference – ways to the Nobel Prize. Här är Jeanettes intervju med Johanna och Anna.

Post date 12 mar.

Allt är packat, Johanna Junback ska bara lägga sista handen på bildspelet som berättar om Nobelmuseet.

Post date 24 feb.

Möt två av eldsjälarna bakom det framgångsrika projektet där Nobelpristagare besöker Rinkeby.

Foto: Paula Tranströmer

 

Post date 2 feb.

Nobelmuseet fanns på plats på Forskarfredag den 23 sep på Debaser Medis. Forskarfredag är en del av EU-kommisionens initiativ Researchers´Night. Dagen arrangeras samtidigt i hela Europa och i Sverige anordnas evenemanget i 25 städer av Vetenskap & Allmänhet. Syftet är att öka intresset för forskning bland skolungdomar. På Debaser Medis deltog ca 3500 ungdomar.

 

 

 

Post date 26 sep.

Jordprover från Helenaskolan i Skövde och Linghemsskolan i Linghem har fått fina resultat. Bakterierna i jorden har odlats på näringsplattor, och oj, vilka bakterier!

Post date 7 sep.

Stina Lindberg, forskare på LCBU Umeå universitet, berättar om vad eleverna kan se på sina bakterieplattor.

Post date 6 sep.

Den färggladaste plattan med bakterier kommer från Christinaskolan i Piteå.

Post date 6 sep.

Nobelmuseet är med och firar Kemins år 2011. Det är i år 100 år sedan Marie Curie fick Nobelpriset i kemi och därför ägnas en speciell hyllning till kvinnliga kemister i allmänhet och Marie Curie i synnerhet.

Post date 17 feb.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.