Tidigare familjedagar

Kristallklart

6 april 2014

Nobelmuseet uppmärksammade det internationella kristallografiåret med en familjedag om kristaller, stenar och hemlig skrift.


Uppfinnaryra!

16 november 2013

Lördagen den 16 november anordnades i samarbete med Svenska Tintinföreningen en familjedag på Nobelmuseet. Barn och vuxna fick ta del av ett späckat program i uppfinnandets och Tintins tecken!

Intresset var stort när bl.a. Lars Edström, professor Kalkyls röst, kom och berättade om uppfinningarna i Tintinböckerna. Filmen Tintin i Hajsjön visades också.

Det var fullsatt var då vår svenska astronaut, Christer Fuglesang, svarade på frågor om rymden från alla nyfikna barn. Efteråt signerade han också sin nya barnbok, Det svarta hålet.

Foto: Christer Fuglesang signerar böcker. 

Även uppfinnaren Alfred Nobel i egen hög person var på museet, och höll visningar för alla vetgiriga familjer. Han sågs också i samspråk med en nutida uppfinnare som deltog under dagen.

Foto: Uppfinnare Marie Paulsson visar sin Swing Ping Pong för Alfred Nobel.

FinnUpp hade uppfinnar-workshop, och vi fick in en mängd kluriga och bra förslag! Av alla dessa har vi dragit ett,  grattis till Valdemar Åkerlind som får ett pris på posten!

Dessutom ritades det Tintinfigurer för fullt i Esbjörn Jorsäters Tecknarworkshop, och man kunde se en riktig robot bygga lego!


Värmekamerashow: en interaktiv filmföreställning

6 oktober 2013

Under Nobelmuseets filmfestival Film & Science 2013 den 3–6 oktober ägnades den sista dagen åt barn och familj. Besökarna kunde ta del av en  annorlunda filmupplevelse. Den inbjudna innovatören och visualiseringskreatören Omi Omiti från Nyfikenhetsministeriet tog hjälp av en värmekamera för att låta oss se världen och oss själva med nya ögon. Det blev en kaskad av färger i jakten på energitjuvar och människans ekologiska avtryck. Alla i publiken fick en bild av sig själv tagen med värmekamera.

Eray och Hassan genom värmekameran  Hilal och Nehir genom värmekameran
Eray, Hassan, Hilal och Nehir blev alla fotograferade med värmekameran. För att få mörka fläckar i ansiktet målade de sig med en isbit.

Barnens egen del av filmfestivalen Film & Science går under namnet Film & Science Kids.

Film & Science Kids


Kulturnatt för barn

20 april 2013

Kulturnatt Stockholm 2013 tjuvstartades med kvällskul för alla barn. Timmarna fylldes med barnvisningar om Nobelpristagaren Tomas Tranströmer och våra pysselbord där det surrades egna insekter av ståltråd och pärlor. 

Surra en insekt!


Fantasifullt!: en dag med bubblande berättelser

6 oktober 2012

Lördagen 6 oktober 2012 blev Nobelmuseet ett berättarpalats. Man kunde lyssna på riktiga Nobelpristagaröden i Mormor Märtas berättarhörna, gå på barnvisning om litteratur eller spralla loss i miniteaterlek med dramapedagogen Magdalena Granholm från Teater & Dramaskolan. Konstnären Artan Mansouri höll en konstnärlig berättarverkstad. Tillsammans målade de besökande barnen fram en gemensam berättelse på riktig målarduk.

Barnens gemensamma konstverk
Konstnären Artan Mansouri ledde en konstnärlig berättarverkstad som resulterade i detta konstverk.

Läs mer om dagen i vår blogg.


Barnens rätt: familjedag på Barnkonventionsdagen

20 november 2011

Den 20 november 2011 anordnades en familjedag i samarbete med UNICEF som handlade om mänskliga rättigheter för barn. Clownen Kraam visade hur man kan leka sig till en bättre värld, Retoy ordnade leksaksbytarbazar och det gavs visningar om Nobels fredspris och barns rättigheter.

Läs mer om dagen i vår blogg.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

Stängt

Visningar

No tours today.

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.