Design4Science

20080207—20080831

7 februari-31 augusti 2008 visades utställningen Design4Science på Nobelmuseet. I en färgsprakande och annorlunda utställning visades bilder och modeller som formgivare och forskare använt för att göra det osynliga synligt: molekylärbiologins dolda värld. Vetenskapen har aldrig varit vackrare!

”Vi behöver bilder för att tänka” (Aristoteles)
Med teckningar, modeller, fotografier och andra konstnärliga uttryck skapar forskare och formgivare en bild av vetenskapen. Bilder får dokumentera forskarnas gissningar och används för att förutse resultaten av pågående experiment. Ibland klottrar en forskare hastigt ner en teckning eller gör en enkel modell av piprensare för att förklara sina resultat för en kollega. Andra illustrationer och modeller är professionellt framtagna av skickliga formgivare för att publiceras i tidskrifter och användas i seminarier.

De bilder och modeller vi ställer ut på Nobelmuseet från och med den 7 februari visar molekylärbiologins värld – de har hjälpt att göra det osynliga synligt. Våra cellers minsta byggstenar har visat sig ha en enorm variation och komplexitet. För att illustrera och förklara dessa molekyler har formgivare skapat en explosion av färg och form. De största landvinningarna inom det molekylärbiologiska fältet, som också belönats med Nobelpris, blir därför till verkligt vacker vetenskap.

Några av Storbritanniens ledande formgivare – som Andy Altmann, Daniel Brown och Paul Cocksedge – finns representerade i utställningen, tillsammans med prisbelönta bidrag från ledande designskolor som Edinburgh College of Art och Sunderland University. I en särskild del av utställningen visar vi också hur 1950-talets formgivare ville föra ut vetenskapen till folket, bland annat genom lekfulla klänningstyger och djärva tapeter baserade på insulin- och hemoglobinmolekyler.

Design4Science har producerats av en formgivare som arbetat med den moderna molekylärbiologin – Shirley Wheeler, nu Head of Design vid School of Art, Design, Media & Culture, Sunderland University. Vetenskapen bakom bilderna och modellerna kommer från Cambridge: inte mindre än tolv Nobelpristagare har arbetat vid det molekylärbiologiska laboratoriet där.

Projektet stöds av Wellcome trust och Nobelmuseet har möjlighet att visa utställningen genom ett samarbete med Kia Motors. Utställningen kommer närmast från Museum of Science and Industry i Manchester.

Utställningar

Nobelmuseet har både permanenta och tillfälliga utställningar om Nobelpriset, Nobelpristagana, Alfred Nobel och relaterade ämnen.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

Stängt

Visningar

No tours today.

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.