Fashion Innovation 2

20121204–20130120

Beckmans Designhögskola tolkar årets Nobelpris

Modestudenter på Beckmans Designhögskola tolkar 2012 års Nobelpris. Kreationerna är gestaltningar av prisen i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi – de upptäckter och personer som tilldelats årets utmärkelse.

Redan 2011 inledde Nobelmuseet ett samarbete med Beckmans Designhögskola. Eleverna fick då i uppdrag att utforska det som förenar Nobelpristagare och modeskapare – kreativiteten. Det resulterade i sex kreationer som gestaltade de upptäckter och människor som tilldelades 2011-års Nobelpris i fysik, kemi, medicin, litteratur, ekonomi och fred. Även i år har eleverna fått detta uppdrag.

– För Beckmans Designhögskola är samarbetet med Nobelmuseet en chans att lyfta fram den forskande aspekten av modeskapandet. Det är också ett tillfälle att relatera till andra områden, och komma i kontakt med framstående personer inom andra områden. Vi arbetar så klart på olika nivåer, och med olika perspektiv, men kreativiteten är densamma! säger Göran Sundberg, lektor vid Beckmans Designhögskola. Förra årets samarbete blev väldigt lyckat och det är precis som med alla konstformer: man vill ständigt utveckla och förfina till nästa gång.
– Det är med spänd förväntan jag ser fram emot studenternas kreationer i årets utställning. Förra året häpnades jag över studenternas medvetna val, deras ambition och stora intresse. Det ska bli spännande att se vilka kopplingar studenterna väljer att göra med årets Nobelpris, säger Jeanette Peterberg, projektledare på Nobelmuseet.

Utställningen öppnar på Röhsska museet för design och konsthantverk i Göteborg i början av april 2013.

Se filmen där studenterna berättar om designprocessen.

            

 

Utställningar

Nobelmuseet har både permanenta och tillfälliga utställningar om Nobelpriset, Nobelpristagana, Alfred Nobel och relaterade ämnen.

Kontakt

Nobelmuseet Stortorget 2, Gamla Stan, Box 2245, 103 16 Stockholm
work 08-534 818 00
Ansvarig utgivare: Olov Amelin

Main sponsors

Idag på museet

Öppettider

09:0020:00

Dagens lunch

Dagens lunch serveras under veckodagar när Nobelmuseet är öppet.